Ana SayfaDünyaKırgızistan’ın yeni cumhurbaşkanı Japarov

Kırgızistan’ın yeni cumhurbaşkanı Japarov

HABER MERKEZİ – Kırgızistan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini resmi olmayan sonuçlarına göre Sadyr Japarov kazandı.

Kırgızistan’da 4 Ekim 2020’de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde ‘usulsüzlük’ yapıldığını belirten muhaliflerin eylemleri günlerce sürmüştü.

Seçimlerin iptal edilmesinin ardından Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov da istifa etmişti.

Ülkedeki seçmenler, yeni cumhurbaşkanını seçmek için dün sandık başına gitti.

Oyların tamamına yakının sayıldığı seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre Sadyr Japarov kazandı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Japarov, yüzde 80 oy aldı.

Sonuçların belli olmasının ardından başkent Bişkek’te zafer konuşması yapan Japarov, “Ülkeyi yolsuzluktan uzak şeffaf bir hükümetle yönetme sözü” verdi.

Japarov, “Biz bir önceki hükümetin hatalarını tekrar etmeyeceğiz. Son 30 yıldır ülkemizde, hayatımızın her alanında yolsuzluk kök saldı. Şu andan itibaren böyle rezilliklere taviz vermeyeceğiz. Kırgızistan’ın ekonomik sorunlarını da üç ile beş yıl arasında çözmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca aynı gün yapılan bir referandumla, halk yeni bir cumhurbaşkanlığı sistemine de onay verdi. Yeni sisteme göre Japarov, yeni anayasa meclisten geçtiği takdirde çok daha geniş yetki ve güce sahip olacak.

Konuşmasında referandum sonuçlarına da değinen Japarov, “Yeni anayasa kabul edildiğinde ülkede siyasi reformlar gerçekleştireceğiz. Yeni bir hükümet yapısı da olacak” dedi.

Ne olmuştu?

Kırgızistan’da geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde ‘usulsüzlük’ yapıldığını belirten muhaliflerin eylemleri sonucu seçimlerin iptal edilmesinin ardından Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve Başbakan Kubatbek Boronov istifa etmişti.

Eylemciler, hükümet binasına ve Ulusal Güvenlik Komitesi binasına girerek yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklu olan sosyal demokrat eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i serbest bırakmıştı.

Siyasi bir rakibini rehin almak suçlamasıyla tutuklu bulunan Japorav da protestolar sırasında destekçileri tarafından cezaevinden çıkarılmıştı.

Eylemler üzerine Merkez Seçim Kurulu, yapılan seçimi iptal ettiğini açıklamıştı.

10 Ekim’de de başkent Bişkek’te de olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.




Önceki Haber
Yeni çözüm süreci mi, yeni Kürt meselesi mi?
Sonraki Haber
Hayatta kalan Melek: En azından burada dayak yok