Ana SayfaEğitimAnkara’da dört yıl aradan sonra Kürtçe dersler verilecek

Ankara’da dört yıl aradan sonra Kürtçe dersler verilecek

HABER MERKEZİ – Ankara’da kurulan DEMDER, 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde Kürtçenin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinde dersler vermeye başlayacak.

2004’te kurulan Kürt Kültürünü Araştırma Derneği’nin Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde kapatılmasının üzerine Kürtçe Öğrenme Zamanı Oluşumu (DEMDER) kuruldu.

Kürtçe derslerini öğretmek için dijital bir platform olarak kurulan DEMDER, şimdilik tüm faaliyetlerini internet üzerinden yürütecek.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Emrullah Acar’a konuşan Önder Bayındır, 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde Kürtçenin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinde kurslara başlayacaklarını söyledi.

KÜRD-DER kapatıldıktan sonra Ankara’da Kürtçe dil eğitimi verecek bir kurumun kalmadığını belirten Bayındır, DEMDER’in kurulma amacının Kürtçe ile ilgili çalışmalarının devam ettirilmesi, Kürtçe öğrenmek isteyen herkese ulaşmak olduğunu söyledi.

“Devlet desteği olmadan da Kürtçe eğitim verilebilinir”

Türkiye’de siyaset atmosferinin Kürtçe’yi birebir etkilediğine vurgu yapan Bayındır, şunları söyledi:

Kürtçe yoksa bu Kürt yok anlamına gelecek. Dile sahip çıkmak, kimliğine sahip çıkmaktır. İktidarlar bunu bildiği için özel politikalar ile yıllardır Kürtçe üzerinde baskılar uyguluyor.

Çözüm sürecinde Kürtçe alanında çok fazla çalışma yapıldı, bizim de o dönem çalışmalarımız iyiydi. Aynı anda 400’e yakın kişi eğitim alıyordu, ilgi alaka çok fazlaydı. Kürtçe o dönemde en parlak yıllarını yaşadı. Ancak çözüm sürecinin bitirilmesi ile Kürtçe üzerinde baskılar yeniden başladı, dernekler kapatıldı.

Kürtçe önündeki en büyük engelin “devlet aklının kendisi” olduğunu, devletin Kürtçe üzerinde uyguladığı asimilasyon politikalarına son vermesi dahilinde Kürtçe önünde bir engelin kalmayacağını ifade eden Bayındır, devlet desteği olmadan da Kürtçe eğitim verilebileceğini söyledi:

Doğru bir şekilde Kürtçe eğitim verecek imkanlarımız var. Dil üzerinde ne kadar çok çalışma yapılırsa o kadar fazla gelişir. Dil; kültür, sanat, edebiyat ile güçlenir. Bütün imkansızlıklara, engelleme, baskılara rağmen her gün onlarca farklı alanlarda Kürtçe kitap çıkıyor. Kitapların çıkması önemli ancak onları okuyanların da olması gerek, bu noktada eğitimin önemi ön plana çıkıyor.

“Öğrenmek isteyen herkese dili öğretebilmemiz gerek”

“Sadece Kürt olanlara değil Kürtçe öğrenmek isteyen herkese dili öğretebilmemiz gerek” diyen Bayındır, kapılarının herkese açık olduğunu söyledi:

Çözüm süresi döneminde öğrencilerimiz arasında çok fazla Türk, Arap vardı. Bunu yeniden yapa bilmemiz lazım. Kürtçe öğrenme zahmetli, meşakkatli bir iş değil, elimizden geldiği kadar yeni teknikler ile öğretmeye çalışıyoruz. Kürtçe öğrenmek isteyenler bizim aracılığımızla daha hızlı Kürtçe öğrenebilirler, hiçbir şey için geç değil. Herkes 6 ayda Kürtçe öğrenebilir.”




Önceki Haber
Gözaltına alınan HDP’li kadınlara çıplak arama
Sonraki Haber
Covid-19: Can kayıpları iki buçuk milyona yaklaşıyor, aşılama yetersiz