Ana SayfaGüncelAYM Başkanı, Erdoğan’ın yüzüne söyledi: Anayasa işlevsiz hale gelir

AYM Başkanı, Erdoğan’ın yüzüne söyledi: Anayasa işlevsiz hale gelir

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, yüksek mahkeme kararlarının yerel mahkemeler tarafından dikkate alınmamasına dönük eleştiride bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yer aldığı törende konuşan Arslan, “Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması anayasayı işlevsiz hale getirir” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı iken Yargıtay’a geçen, burada altı gün görev yaptıktan sonra Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçilen İrfan Fidan’ın And İçme Töreni gerçekleştirildi.

Törene, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop da katıldı.

Törende konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, son dönemde yüksek mahkemenin verdiği kararları dikkate almayan yerel mahkemelere uyarıda bulundu ve “Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, anayasayı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir” dedi.

‘İhlalden önceki duruma dönülmeli’

Arslan, bu konundaki uyarılarını şöyle sürdürdü:

Anayasa Mahkemesi ihlal tespit ettiğinde; ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmetmektedir. Esasen bu durum, mahkemenin takdiri ve tercihine bağlı bir mesele olmayıp, kanundan ve bireysel başvurunun doğasından kaynaklanan bir zorunluluktur. Bu aşamada, ilgili kurumlara düşen görev ise ihlali ortadan kaldırmak ve benzeri ihlallerin önlenmesini sağlamak için gerekenleri yapmaktır. Bu kapsamda kural olarak mümkün olduğunca durumun eski hale getirilmesi, başka bir ifadeyle ihlalden önceki duruma dönülmesi sağlanmalıdır.

Yerel mahkemeler ayak diretiyor

Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu’na verdiği ilk hak ihlali kararı mahkemeler tarafından dikkate alınmamış, ikinci kez verdiği ihlal kararından sonra yerel mahkemeler buna uyacaklarını açıklamıştı.

Hali hazırda AYM’nin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala hakkındaki ihlal kararları yerine getirilmiş değil.

AKP ve MHP yöneticileri AYM’nin verdiği ihlal kararlarına sert tepkiler göstererek, tehdide varan açıklamalarda bulunuyordu.




Önceki Haber
Yeniden yargılanan gazeteci Hatice Kamer'e ilk duruşmada beraat
Sonraki Haber
İstanbul'da şüpheli kadın ölümü