Ana SayfaCezaevleriCezaevlerindeki açlık grevi 70’inci gününde

Cezaevlerindeki açlık grevi 70’inci gününde

HABER MERKEZİ – “Tecridin ve baskıların sonlandırılması” talebiyle cezaevlerinde başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi 70’inci gününde.

Cezaevlerindeki siyasi tutukluların, “PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde süreklileşen tecridin sonlandırılması” talebiyle, kendilerine yönelik salgın sürecinde artan hak ihlallerini de protesto amacıyla başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi sürüyor.

Gruplar halinde beşer gün boyunca sürdürülen eylem 70’inci gününde.

Eylemin başladığı 27 Kasım’dan bu yana 100’den fazla cezaevine yayılan açlık grevinde binlerce tutuklunun yer aldığı belirtiliyor.

Cezaevlerindeki eyleme destek amacıyla Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki Mahmur ile Yunanistan’daki Lavrio mülteci kamplarında kalanlar da açlık grevinde.

Başta hak savunucuları olmak üzere çeşitli kesimlerden tutukluların taleplerinin kabul edilmesi yönünde çağrılar gelmeye devam ediyor.

Tecrit son bulana kadar eylemlerinde kararlılar

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) Eşbaşkanı Hüsnü Taş, eyleme ilişkin tutuklulardan derneğe birçok mektup geldiğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Naci Kaya’ya konuşan Taş, tutukluların eylemlerini “baskılara karşı halay” diye tanımladıklarını belirterek, “Çok coşkulu bir eylem olduğunu söylüyorlar. Taleplerinde kararlı olduklarını, tecrit son bulana kadar eylemlerine devam ettireceklerini belirtiyorlar” dedi.

Tutuklu yakınlarıyla da sık sık diyalog halinde olduklarını dile getiren Taş, ailelerin eylemin süresiz-dönüşümsüze evrilmesinden kaygılandıklarını ifade ederek, daha önceki açlık grevinde yaşananlara dikkat çekti.

Eylemin bu evreye evrilmeden sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin ellerini taşın altına koymaları gerekir. Gelişecek olumsuz bir durumdan hükümet ve Adalet Bakanlığı sorumludur.

Dernek olarak tutukluların seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyleyen Taş, “Açlık grevine ilişkin yapmak istediğimiz eylemleri engelliyorlar. Derneğimiz basılarak, üyelerimiz tutuklandı. Kurum ve aile üzerinde büyük baskı var. Tüm bunlara rağmen tutukluların haklı taleplerini sahipleneceğiz” diyerek, herkesi tutukların başlattığı eyleme destek vermeye davet etti.

HDP Kadın Meclisi: Tecridin kaldırılması kadınların da talebi

Öte yandan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, bugün düzenlediği basın toplantısında cezaevlerindeki açlık grevinin 70’inci gününde olduğunu hatırlatarak, “Talebin (tecridin kaldırılması) derhal karşılanması lazım. Bu talep en temel hukuk kuralının uygulanması anlamına gelir. İktidar uzun süredir bunu uygulamamaktan anayasayı askıya almaktan vazgeçmemekte ama tekrar kendilerine çağrı yapıyoruz. Yaptığınız suçtan dönünü. Bu suçtan vazgeçin. Bu ülkeyi her gün biraz daha uçurum kenarına itmekten vazgeçin” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Altın Küre adayları belli oldu
Sonraki Haber
IŞİD'li oğlu Türkiye'ye geçti: Canlı bomba olabilir