Ana SayfaCezaevleriAçlık grevleri 142. gününde: Eylemdeki tutuklulara disiplin cezaları veriliyor

Açlık grevleri 142. gününde: Eylemdeki tutuklulara disiplin cezaları veriliyor

HABER MERKEZİ – “Tecridin ve baskıların sonlandırılması” talebiyle cezaevlerinde başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi 142. gününde devam ediyor. Açlık grevindeki tutuklulara disiplin cezaları verildiğini kaydeden avukat Ayşe Şehriban Demirel, “Bu disiplin cezalarıyla tutukluların barışçıl protesto niteliğinde olan eylemlerine karşı baskı uygulanmaktadır” dedi.

Cezaevlerindeki siyasi tutukluların, “PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin sonlandırılması” ve kendilerine yönelik salgın sürecinde artan hak ihlallerine son verilmesi talebiyle başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi sürüyor.

Gruplar halinde beşer gün boyunca sürdürülen eylem 142’inci gününde.

Eylemin başladığı 27 Kasım 2020’den bu yana 100’den fazla cezaevine yayılan açlık grevinde binlerce tutuklunun yer aldığı belirtiliyor.

Cezaevlerindeki eyleme destek amacıyla Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki Mahmur ile Yunanistan’daki Lavrio mülteci kamplarında kalanlar da açlık grevinde.

Açlık grevindeki mahpusların durumuna dikkat çekmek için çeşitli kesimlerden dayanışma açıklamaları gelmeye devam ediyor.

‘Cezaevlerindeki vakalara karşı gerekli önlemler alınmıyor’

Corona virüsü salgını sürecinde cezaevindeki durumu ve açlık grevindekilerin yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na anlatan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Ayşe Şehriban Demirel, “Cezaevlerindeki mahpuslar Covid-19’a yakalanma riskini yoğun yaşıyor. Cezaevlerindeki vakalara karşı gerekli önlemler alınmıyor. Özellikle hijyen ve sağlık koşullarına dikkat edilmiyor” dedi.

Bu süreçte mahpusların hastaneye sevk, dilekçe, iletişim, sağlık hakları ihlaline pandemi bahane edilmektedir. Yine cezaevi idareleri mahpusların birçok talebini pandemi koşullarını öne sürerek karşılamıyor. Artan vaka ortamına rağmen hijyen kurallarına uymadan koğuşlarda sık sık aramalar yapılıyor. Risk gruplarının da olduğu mahpusların sağlıkları tehlikeye atılıyor. Bizler pandemi sürecinin, cezaevlerinde evrensel ilkeler çerçevesinde tedbirler alınarak hak ihlallerine yol açmaması çağrısında bulunuyoruz.

‘Grevdekiler disiplin cezası veriliyor’

Açlık grevini sürdüren tutukluların sürekli disiplin cezası işlemi uygulandığını aktaran Demirel şunları söyledi:

Müvekkillerimize ‘1 aylık sosyal ve kültürel etkinliklerden men’ şeklinde disiplin cezaları veriliyor. Bunlara ilişkin itirazlarda bulunuluyor, ancak bu itirazlar sonuçlanmadan her greve girildiğinde tekrar disiplin cezası veriliyor. Bu disiplin cezalarıyla tutukluların barışçıl protesto niteliğinde olan eylemlerine karşı baskı uygulanmaktadır. Söz konusu disiplin cezaları hukuka aykırı olup ÖHD Urfa Şubesi olarak müvekkillerimizin haklarının ihlal edilmemesi adına sürecin takipçisi olacağız.

Demirel, grevde olan tutuklulara, şeker, tuz, limon gibi ihtiyaçların geç verildiğini kaydetti.

Adalet Bakanlığı’na çağrı

Mahpusların, Abdullah Öcalan’ın 25 Mart’ta kardeşi Mehmet Öcalan ile Urfa Adliyesi’nde gerçekleştiği kısa görüşmeyi kabul etmediğini belirten Demirel, “Tutuklular, bu kısa telefon görüşmesinin taleplerini karşılamadığını aktararak bu protestoyu gerçekleştirmişti. Şu an için müvekkillerimiz telefon ile görüşme haklarını kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Açlık grevindeki tutuklu ve hükümlülerin talepleri karşılanması gereken en temel insan haklarıdır. Bu haklar taraf olduğumuz Uluslararası Sözleşmeler, Anayasa ve Ceza İnfaz Kanunu ile güvence altına alınmış olan haklardır. Bu nedenle meşru olan bu taleplerin karşılanıp hukukun uygulanması gerekmektedir. Adalet Bakanlığını ve ilgili kurumları, açlık grevinde olan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için, talepler üzerinden bir an önce adım atmaya davet ediyoruz.




Önceki Haber
Yüzüklerin Efendisi dizisinin ilk sezonu için 465 milyon dolar bütçe
Sonraki Haber
Oyuncu Helen McCrory hayatını kaybetti