Ana SayfaGüncelElektronik kelepçeyi reddetti: Köle sahip ilişkisini simgeliyor

Elektronik kelepçeyi reddetti: Köle sahip ilişkisini simgeliyor

HABER MERKEZİ – Boğaziçi direnişine destek eylemine katıldığı gerekçesiyle hakkında ev hepsi kararı verilen HDP Kadıköy İlçe Yöneticisi Koray Türkay, kararı kabul etmediğini, elektronik kelepçeyi de “köle sahip ilişkisini simgelediği” için reddettiğini vurguluyor.

Boğaziçi Üniversitesi’ne kurum dışından Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolara destek amacıyla 2 Şubat’ta İstanbul Kadıköy’de düzenlenen eyleme katılmaktan gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Yöneticisi Koray Türkay, iki gün gözaltında tutulduktan sonra adliyeye çıkarılmıştı.

Türkay hakkında, çıkarıldığı mahkemece “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettiği” iddiasıyla ev hapsi cezası verilmişti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Kadir Güney’in haberine göre mahkemenin verdiği kararı kabul etmeyen Türkay, eve gelip elektronik kelepçe takmak isteyen polise ise “Ben rutin hayatıma devam ediyorum” dedi ve elektronik kelepçe takılmasını kabul etmedi.

Elektronik kelepçeyi taktırmayacağını defalarca polislere bildirdiğini anlatan Türkay, “Eve geldiler bulamadılar. Aradılar ‘savcıya bildiriyoruz’ dediler. Muhtemelen bir tutuklama kararı çıkaracaklar” dedi.

Ev hapsi ve elektronik kelepçeyi insanlık dışı bir uygulama olarak gördüğünü dile getiren Türkay, “cezaevi mi, yoksa ev hapsi mi” seçeneklerinin sunulduğunu belirterek, şunları söyledi:

İnsanlar ev hapsinin daha iyi olduğunu düşünüyor. Ben ise tersini düşünüyorum. Cezaevinde spora çıkabiliyorsunuz, avluda volta atabiliyorsunuz. Ama ev hapsinde evininiz balkonu yoksa dışarı çıkamıyorsunuz. Cezaevlerinde yatılan yerlerde herhangi bir cihaz yok ama evde cihaz var ve bununla yatak odanızı bile dinliyorlar. Bu başta özel hayatı ihlal etmektir. Ev cezaevine çevriliyor. Evi cezaevine çevirmek demek aileden başlayarak her yerde itibarsızlaşmanız demektir.

Koray Türkay, 2018 yılında aynı suçlamayla cezaevinde dört buçuk ay kaldığı davadan daha sonra beraat ettiğini de hatırlattı.

Pranga

Türkay, “pranga” olarak tanımladığı elektronik kelepçenin ‘köle sahip’ ilişkisini simgelediğini vurguladı.

Bu ilişki üzerinden bugün hangi derecede baskı yapabileceklerini söylüyor. ‘Ben bin sene önceki köle sahip ilişkisini bugüne getirebilecek kudretteyim’ diyor. İktidarın bu ve buna benzer uygulamaları ileriye dönük takvimlerinde bir yere tekabül ediyor. Toplum bir şeylere alıştırılıyor. Toplumun demokrasi mücadelesi veren uçlarını ev hapsi ile baskılamaya çalışıyorlar. Bu hayatın akışına ters, bunlar binlerce yıl öncesini bugüne taşımaya çalışan bir karanlık. Bu karanlık sökmeyecek.

‘Reddediyorum’

“Ev hapsi suç ve bu suçun işlenmesine izin vermeyeceğim için bu uygulamayı reddediyorum” diyen Türkay, devamla şunları söyledi:

Biz bugün bütün baskılara rağmen buradayız. Demokrasi mücadelesi için bedel ödenmesini göze alıyoruz. Bugün suç işleyenler işledikleri suçun cezasız kalacağını düşünmemesi gerekir. Hepsinin yargı önünde bir cezası olacak, hesap verecek.

Son olarak Türkay, “Elektronik kelepçe takılan birçok arkadaşımız var ama onlar mücadeleyi evden sürdürmeye devam ediyor. Bu süreçte karşı duruşu birlikte örgütleyebiliriz” şeklinde konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da şüpheli kadın ölümü
Sonraki Haber
Kadın örgütlerinden Gülistan Şaylemez için açıklama: Erkek egemenliğine 'dur' diyelim