Ana SayfaGüncelKaranlık isim Heysem Topalca TIR kazasında öldü

Karanlık isim Heysem Topalca TIR kazasında öldü

HABER MERKEZİ – Suriye iç savaşının başladığı dönemden bu yana ‘Hayalet Komutan’ ve ‘İkinci Yeşil’ lakaplarıyla anılan Heysem Topalca’nın Konya’da trafik kazasında öldüğü ileri sürüldü. Kamuoyunun yakından tanıdığı ve hakkında yakalama kararı bulunan Topalca’nın MİT ile bağlantılı olduğu iddia edilmişti.

Suriye iç savaşının karanlık isimlerinden Suriye uyruklu Heysem Topalca’nın (Hytham Qassap) 10 Şubat’ta Karapınar-Konya karayolunda meydana gelen trafik kazasında öldüğü iddia edildi.

2010 yılından beri Türkiye’nin gündeminde olan Topalca hakkında Türkiye’de mahkûmiyet ve yakalama kararı bulunuyordu.

Gazeteci Cevheri Güven’in haberine göre; Topalca’nın içinde bulunduğu araç Konya’nın Karapınar ilçesinde 10 Şubat’ta bir TIR’la çarpıştı.

İçinde Topalca’nın bulunduğu 68 KH 911 plakalı otomobil ile 06 KH 8433 plakalı TIR’ın çarpışmasında Topalca ile birlikte Macit El Hacı Ali ve Bilal El Muhammed isimli kişiler öldü.

Döne Abdullah, Nureddin El Hac Ali, Abdullah El Hac, İbrahim El Muhammed ve Halit Bargut ise yaralandı.

Ölen üç kişi, otopsi işlemlerinin ardından defin için Hatay’ın Yayladağı ilçesine gönderildi.

Kaza sonrası gözaltına alınan TIR şoförü Mustafa Usta ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Birçok davadan aranıyordu

Topalca’nın içinde bulunduğu araç

Heysem Topalca, Reyhanlı patlaması, IŞİD’ın Niğde saldırısının organizatörlüğü, Suriye’ye silah sevkiyatı, El Nusra’ya Sarin Gazı temini dahil onlarca büyük olayda ismi geçen bir isimdi.

Topalca’nın 11 Mayıs 2013’te 53 kişinin öldüğü Reyhanlı patlaması ve 20 Mart 2014’te Niğde Ulukışla’daki IŞİD saldırısı davalarının ‘firari’ sanığı olan Topalca hakkında Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesinin 29 Aralık 2015’te verdiği 12 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunuyordu.

Topalca bu cezayı ‘Sarin Gazı Davası’ olarak bilinen Suriye’ye kimyasal silah yapımında kullanılabilecek maddelerin sokulması nedeniyle aldı.

Topalca’nın yakalama kararları ve kesinleşmiş cezalarına rağmen Konya’da bulunması, Susurluk benzeri bir kazayla hayatını kaybetmesi ve bu bilginin kamuoyundan gizlenmesi dikkat çekti.

Emniyet raporlarına da girdi

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün El Kaide raporunda Topalca’nın 2011-2014 yılları arasında 873 kez Türkiye’ye giriş çıkış yaptığı ifade edildi.

Topalca’nın Özgür Suriye Ordusu’nun toplantılarına katıldığı, El Kaide ve El Nusra örgütleriyle de bağlantısının olduğu raporda vurgulandı.

Topalca, Lazkiye’nin kuzey kırsalındaki Türkmenlerin kurmuş olduğu ve Türkiye’den de militanların katıldığı Özgür Suriye Ordusu Yüksek Askeri Konseye bağlı Bayır Bucak Türkmen Tugayı’nın bileşenlerinden El Huva Billa Taburu’nun bir süre liderliğini de yaptı.

MİT bağlantısı iddiası

Heysem Topalca ile ilgili bir başka iddia ise Türkiye istihbaratı ile bağlantılı olduğu.

IŞİD’in Niğde’de bir astsubay, bir polis ve bir yurttaşın yaşamını yitirdiği saldırıdan sonra yakalanan sanıklardan Mehmet Aşkar mahkemede verdiği ifadesinde şunları söylemişti: “MİT’e çalıştığını söyleyen Heysem Topalca ile Yayladağı sınırında silah taşırken askerlere yakalandık ama birkaç telefon görüşmesinden sonra bırakıldık ve teslimatı gerçekleştirdik.”




Önceki Haber
Ümitcan Uygun'a 'uyuşturucu' suçundan 10 yıla kadar hapis istemi
Sonraki Haber
Gazeteci Hakkı Boltan’a ilk duruşmada beraat