Ana SayfaCezaevleri65 yaşındaki hasta tutuklu Hayrettin Yılmaz yaşamını yitirdi

65 yaşındaki hasta tutuklu Hayrettin Yılmaz yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Afyon Cezaevi’nde tutuklu bulunan 65 yaşındaki hasta mahpus Hayrettin Yılmaz yaşamını yitirdi.

Cezaevlerinde bir hasta tutuklu daha hayatını kaybetti.

Afyon 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Hayrettin Yılmaz’ın yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Yılmaz’ın cenazesinin memleketi Siirt’te defnedileceği belirtildi.

65 yaşında yaşamını yitiren Yılmaz’ın verem, akciğer kanseri ve tiroid gibi birden fazla ağır kronik hastalığı bulunuyordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nin 15 Ekim 2020 tarihinde yayımladığı “İç Anadolu Bölge Hapishaneleri Hak İhlalleri 3 Aylık Raporu”nda Yılmaz’la ilgili, “TMK kapsamında almış olduğu cezanın infazını tamamladığı, TCK kapsamında almış olduğu cezaların ise yeni infaz düzenlemesinde denetimli serbestlikten faydalanmasını gerektirmesine rağmen tutulmaya devam edildiği, tedavi uygulanmadığı, hastalığının kötüleşmesinden kaygı duyulduğu” ifadeleri yer almıştı.

Tedavisi engellenmiş, denetimli serbestlikten yararlandırılmamış

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de dün, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için yaptığı eylemlerin 340’ıncı haftasında, Yılmaz’ın durumuna işaret ederek, serbest bırakılması talebinde bulunmuştu:

65 yaşında olan Hayrettin Yılmaz daha önce bulunduğu Bandırma 2 Nolu Tipi Cezaevi’nde iken hastanede yapılan tetkik ve tahlillerden sonra akciğer kanseri tanısı konulmuştur. Kanserin ne seviyede olduğunun anlaşılması için Balıkesir Hastanesi’ne sevki yapılmış ancak sevki gerçekleşmeden Afyon Cezaevi’ne getirilmiştir. Karantina sürecinde uzunca bir süre hastaneye götürülmemiş ve aksaklıklar yaşamıştır.

Yine Bandırma’da iken Kızılay tarafından gönderilen Verem tarama aracında çekilen filmde verem olduğuna dair tanı konulmuş, bunun üzerine hastaneye gönderilmiş ve orada yapılan tahlil ve tetkiklerde verem hastalığının olduğuna dair tanı konulmuş ve bir süre tek başına tutulmuştur.

Veremin bulaşıcı olmadığına dair tanı konulmasından kaynaklı olarak tekrar arkadaşlarının yanına konulmuş ve yine arkadaşları tarafından bir arada kaldıkları sürede hastaneye götürülmediği ifade edilmiştir.

Tiroid hastalığı bulunmakta ancak bunun için ilaç kullanmamaktadır. Edirne Cezaevi’nde bulunduğu sırada Tiroid bezlerinde nodül oluştuğunu aktarmıştır. Her iki gözde oluşan katarak nedeniyle görme duyusu zayıflamıştır. Gözündeki katarakt nedeniyle ameliyat tarih verildiğini, hastaneye gitmesine az bir zaman kalmışken Afyon Cezaevi’ne sevk edilmiş ve pandemi sürecinde de hastaneye götürülmemiştir.

Midede ülser, gastrit ve reflü gibi sağlık sorunları bulunmaktadır. Bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı mevcuttur. Önemli diş sorunları bulunmaktadır. Revir tarafından dişlerinin yapılması için sevki yazılmış ancak salgın nedeniyle karantina uygulaması başlayıp hastane sevkleri durdurulunca tedavisi yapılmamıştır.

İlerlemiş yaşı, ciddi ve yaşamını tek başına devam ettirmeyecek rahatsızlıkları bulunan Hayrettin Yılmaz’ın cezası bir yılın altına düşmesine rağmen denetimli serbestlikten yararlandırılmadığı aktarılmıştır.

Kendisi ve arkadaşları tarafından yapılan başvurulara bir sonuç alınamamıştır. Hayrettin Yılmaz’ın bir an önce infazının ertelenmesi ve denetimli serbestlikten yararlandırılarak ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılması sağlanmalıdır.

Geçtiğimiz Ocak ayında da Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan kanser hastası Hadi Yalçın hayatını kaybetmişti.


Karınca, Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Dimitris Koufodinas açlık grevi eylemini sonlandırdı
Sonraki Haber
DTK Eşbaşkanı Öztürk'e 'pul' soruşturması