Ana SayfaGüncelAİHM’den 9 yıl sonra hak ihlali kararı

AİHM’den 9 yıl sonra hak ihlali kararı

HABER MERKEZİ – AİHM, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun dokuz yıl önceki başvurusunu karara bağlayarak, Türkiye’yi haksız buldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun yaptığı başvuruda Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

AİHM, Eminağaoğlu’nun 2012 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı.

Euronews’in haberine göre AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6’ncı maddesini, özel ve aile yaşamına saygıyla ilgili 8. maddesini ve düşünce ile ifade özgürlüğü hakkıyla ilgili 10’uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

AİHM, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) disiplin cezasıyla Eminağaoğlu’nun görev yerinin değiştirilmesi sonucu yaptığı itirazların yetkili bir merci veya mahkeme tarafından incelenmemesinin ihlal teşkil ettiği görüşüne vardı.

Başvuru sahibinin telefonlarının hukuksuz bir şekilde dinlenmesi ve bunların disiplin suçu cezası verilmesi sırasında kanıt olarak gösterilmesi de ihlal olarak değerlendirildi.

Yine başvuru sahibinin YARSAV Başkanı olarak yaptığı açıklamaların ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmemesi de hak ihlali olarak görüldü.

Eminağaoğlu, medyaya yaptığı kimi açıklamalar ve bazı davalara ilişkin eleştirileri gerekçe gösterilerek HSYK tarafından 2012 yılında cezalandırıldığını dile getirmişti.

1998 yılında Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olarak atanan Ömer Faruk Eminağaoğlu, 2011 yılında ise İstanbul’a Sulh Ceza Hakimi olarak tayin edilmişti.

Eminağaoğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 2012 yılındaki kararnamesi ile Çankırı’ya tayin edilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avrupa Parlamentosu üç Katalan parlamenterin dokunulmazlığını kaldırdı
Sonraki Haber
Şenyaşar ailesi adliye önünde eylemde: Bir cevap verin