Ana SayfaEkolojiBeşiktaş’ta hava kirliliği ‘kırmızı’ seviyede

Beşiktaş’ta hava kirliliği ‘kırmızı’ seviyede

HABER MERKEZİ – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Beşiktaş’ın hava kalitesi ‘sağlıksız’ olarak nitelendirilen ‘kırmızı’ seviyeye yükseldi.

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinin hava kalitesi bu sabah ‘sağlıksız’ olarak nitelendirilen ‘kırmızı’ seviyeye yükseldi.

Söz konusu bu seviye herkesin sağlığını etkileyecek, kalp ve solunum yolu hastalıkları olanların ise ciddi şekilde etkilenebileceği hava kalitesini gösteriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu verisini değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros şunları söyledi:

Hava kirliğinin oluşum nedeni araçlardan çıkan egzoz, evlerde ısınma amaçlı yaktığımız yakıtlar ve sanayi tesislerinden çıkan kirleticiler. Şu anda kış dönemindeyiz bu üçü de etkin durumda. Sabah saatleri trafik yoğun, bunlar atmosfere çıktığı zaman havaya karışıyor.

Soluduğumuz zaman öncelikle bu kirli hava ciğerlerimize ulaşıyor. Bu yolla gelen parçacık maddeler, kalp damar sistemlerine kadar giderek sistemin komple çalışmasını zorlaştırıyor veya farklı şeylere yol açabiliyor. Akciğer kanserinin neredeyse üçte biri hava kirliliğinden oluşuyor, kalp damar hastalıkları aynı şekilde. Hatta beyne, beyin inmelerine kadar yol açabiliyor.

Aynı şekilde kirli veya zehirli gazlar var, mesela ozon, azot dioksit gibi kirletici gazlar da yine bizde başta tahrişle başlayarak vücudumuzda olumsuz etki yapıyor. Bu etki bir anda oluşan bir etki değil. Uzun vadeli olduğu için biz bunu doğrudan hissedemiyoruz. Hayat kalitemizde düşüşler şeklinde kendini hissettiriyor.

Altı renk

Bakanlıktan hava kalitesi altı ayrı renkte gösteriliyor.

Yeşil renk ‘iyi’, sarı renk ‘orta’, turuncu renk ‘hassas’, kırmızı renk ‘sağlıksız’, pembe renk ‘kötü’ ve bordo ‘tehlikeli’ olarak nitelendiriliyor.




Önceki Haber
İstanbul için kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
Sonraki Haber
Erbil'den Ankara'ya 'pul' yanıtı