Ana SayfaDünyaGuardian: TSK’nin Gare operasyonu sonrası SİHA’lar 30 sivili öldürdü

Guardian: TSK’nin Gare operasyonu sonrası SİHA’lar 30 sivili öldürdü

HABER MERKEZİ – The Guardian gazetesi, TSK’nin Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik SİHA saldırılarının arttığını, sadece Gare operasyonu sonrası 30 civarı sivilin bu saldırılar sonucunda yaşamını yitirdiğini yazdı.

Britanya’nın önemli gazetelerinden The Guardian, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi’nde silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) düzenlediği operasyonlarda sivil ölümlerin arttığına yer verdi.

Haberde Aralık ayında Türkiye’ye ait SİHA’yla düzenlenen bombardımanda Zeri Vadisi’nde çocukluk arkadaşı üç eski peşmergenin yaşamını yitirdiği, ölenlerden birinin 64 yaşındaki Muhsin Speri olduğu belirtildi.

‘Gare sonrası 30 civarı sivil öldürüldü’

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde, şu ifadelere yer verildi:

Türkiye sınırları dışında Kürt militanlara karşı uzun süredir devam ettiği mücadelesini artırırken, Speri ve arkadaşları artan sivil kayıplar listesinde yer aldı. (İngiltere merkezli çatışma bölgelerindeki sivil kayıplarını inceleyen) Airwars adlı kuruluşa göre, ateşkesin çöktüğü 2015’ten bu yana Türkiye ile PKK arasındaki çatışmalarda hiç son dönemki kadar Iraklı sivil hayatını kaybetmemişti.

Irak’taki Zagros Dağları’nda Türkiye hava operasyonları ile üst düzey PKK liderlerini cezalandırıyor ancak Speriler gibi birçok aile, sivillerin öldüğü saldırılar için kimsenin hesap vermediğini söylüyor.

Airwars’a göre Gare operasyonu sonrası Türkiye’nin Irak’taki son operasyonlarında siviller çok daha fazla zarar gördü, 30 civarında Iraklı sivil öldü, 23 sivil de yaralandı.

Guardian’a konuşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı’ndan üst düzey bir yetkili ise bu verilerin doğru olmadığını söylüyor.

MSB yanıt vermedi

Haberde, 3 aylık bir bebeği olan 28 yaşında Muhlis Adam’ın da geçen yıl Haziran ayında Türkiye’nin düzenlediği hava saldırısında öldüğüne yer verildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne konuşan görgü tanıklarının Adam’ın aracında vurulmadan önce PKK’nin kontrol noktasında durdurulmuş olabileceğini söylediklerini, Milli Savunma Bakanlığı’nın ise saldırı iddiasıyla ilgili bilgi taleplerine yanıt vermediği belirtildi.




Önceki Haber
Enflasyon 20 ayın zirvesinde: Yüzde 16,19
Sonraki Haber
Asya Pasifik’teki selin bilançosu ağır: 80’i aşkın ölü