Ana SayfaGüncelAvukatların beyanı alınmadan Demirtaş dosyalarının birleştirilmesi istendi

Avukatların beyanı alınmadan Demirtaş dosyalarının birleştirilmesi istendi

HABER MERKEZİ – Selahattin Demirtaş’ın ana davasında avukatların beyanı alınmadan dosyanın Kobani dosyasıyla birleştirilmesi istendi. Demirtaş mahkeme heyetine “En azından bir kere hukuka uygun davranmanızı beklerdim” diye tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire tarafından derhal serbest bırakılması yönünde karar verilen ana davasına ilişkin duruşma Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Demirtaş, duruşmaya tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile bağlandı.

Kimlik tespitinin ardından başlanılan duruşmada mahkeme heyeti dosyaya gelen evrakları aktardı. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobani Davası’nın iddianamesinin de dosyaya girdiği görüldü.

Ardından savcılık bir önceki celsede verilen reddi hakim talebinin incelenmesi için 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini, davanın ise 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Kobani Davası’yla birleştirilmesini istedi.

Avukatların beyanı alınmadan karar verildi

Mahkeme heyeti de bunun üzerine Demirtaş’ın avukatlarının beyanlarını almadan, ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce incelenmesine, dava dosyasının ise Kobani dosyasıyla birleştirilmesi için 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme ayrıca AİHM Büyük Daire’sinin Demirtaş için verdiği “derhal serbest bırakılsın” kararıyla ilgili ise “daha önce zaten hakkında mahkeme olarak tahliye kararı verdiğimizden başkaca bir işlem yapılmasına yer olmadığına” hükmetti.

Demirtaş mahkeme heyetine tepki gösterdi

Kararın ardından söz alan Demirtaş, “Muhtemelen son görüşmemiz olabilir. Sizden özel bir ricam var mahkemeniz 5 yıla yakındır beni yargılıyor. En azından bir kere hukuka uygun davranmanızı beklerdim. Birleştirme kararının sizde yapılması gerekiyordu. Diğer mahkemede daha duruşma bile yapılmadı” dedi.

Demirtaş’ın sözü üzerine mahkeme başkanı, “Hep tarafsızlığımızı yitirdiğimizi düşündüğünüzü söylediniz. Biz de yeni bir heyet tarafından yargılanırlarsa daha mutlu olursunuz diye düşündük. Duruşmanın başladığı günde biri taraflısınız diyorsunuz o zaman başka bir heyet baksın” ifadelerini kullandı. Bir sonraki duruşma 6 Mayıs’a ertelendi.

Ne olmuştu?

Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Eylül’de, üç yılı aşkın süredir cezaevinde olan Demirtaş hakkındaki dosyanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülmeye başlamasına çok az bir zaman kala oy birliğiyle tahliye kararı vermişti.

Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Demirtaş’ın avukatlarının cezaevindeki süreleri hesaba katarak AİHM’in derhal tahliye edilmesi talebine karşılık, ana dava dışındaki başka bir davadan dolayı tutuklanmasını talep etmiş, böylece Demirtaş’ın tahliyesi engellenmişti.

 




Önceki Haber
Negatif mitoloji ve reel politik - Mehmet Nuri Özdemir
Sonraki Haber
Migros işçilerinin eylemine polis müdahalesinde çok sayıda gözaltı