Ana SayfaDünyaDünyada kadınların yüzde 45’i kendi bedenleri hakkında söz söyleyemiyor

Dünyada kadınların yüzde 45’i kendi bedenleri hakkında söz söyleyemiyor

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler’in yoksul ya da az gelişmiş 57 ülkeyi baz alarak hazırladığı rapora göre dünyada kız çocuğu ve kadınların yüzde 45’inin kendi bedeni, cinsel yaşamı ve beden sağlığı ile ilgili kendisi karar vermesi engelleniyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) 2021 Dünya Nüfus Raporu’na göre milyonlarca kız çocuğu ve kadının kendi bedenleri üzerinde söz söyleyip, karar vermeleri engelleniyor.

UNFPA İcra Direktörü Natalia Kanem, Çarşamba günü New York’ta raporu tanıtırken yaptığı açıklamada, mevcut durumun endişe verici olduğunu kaydetti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre yoksul ya da az gelişmiş 57 ülke üzerinden hazırlanan raporda, söz konusu ülkelerdeki kız çocuğu ve kadınların sadece yüzde 55’inin sağlık, aile planlaması ve cinsel yaşamlarına ilişkin bağımsız kararlar alabildikleri ifade edildi.

Verilerin derlendiği ülkeler Afrika, Asya, Avrupa ve Latin Amerika’da yer alıyor. Raporda 15 ile 49 yaş arasındaki çocuk ve kadınların durumları aktarıldı.

Rapora göre kadınların kendi bedenleri ve cinsel yaşamları üzerinde söz sahibi olmaları bölge ve ülkelere göre değişiklik gösteriyor.

Latin Amerika ile Asya’nın doğu ve güneydoğusundaki genç kız ve kadınların yaklaşık yüzde 76’sı, sağlık, aile planlaması ve cinsel yaşamları konusunda kendi kararlarını alabilirken Sahra altı Afrika’da bu oran yaklaşık yarı yarıya azaldı.

Mali, Nijer ve Senegal’de kadınların ancak yüzde 10’undan daha azı kendi bedenleri haklarında kararlar alabiliyor.

Raporda, Etiyopya’daki kadınların sadece yüzde 53’ünün istemedikleri cinsel ilişkiyi reddedebildiği, buna karşın yüzde 94’ünün doğum kontrolü ile ilgili kararları yalnız veya eşiyle birlikte alabildiği belirtildi.

Raporda, bağımsız karar alma özgürlüğünü elde eden kadınların ağırlıklı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmaya yöneldikleri belirtilirken, cinsel yaşamlarını bağımsız belirleyen kadınların oranında ise gerileme olduğuna işaret edildi.

Raporda, “Bir kadının kendi vücudunu kontrol etme gücü, hayatının diğer alanlarında da ne kadar kontrol sahibi olduğunun göstergesidir” denildi ve sürdürülebilir ilerlemenin ancak cinsiyetler arasındaki yapısal, sosyal ve ekonomik eşitsizliğin ortadan kaldırılması durumunda sağlanabileceği belirtildi.

Raporun yazarları, bu koşulların sağlanabilmesi için de “erkeklerin kadınların kararlarına saygı duyan müttefikler haline getirilmeleri gerektiği” vurgulandı.




Önceki Haber
Kayyum kadın kurumuna vaiz atadı
Sonraki Haber
İlkokul ve öncesi kurumlardaki öğretmenler için aşı dönemi başladı