Ana SayfaGüncelAnayasa Mahkemesi HDP iddianamesini Yargıtay’a iade etti

Anayasa Mahkemesi HDP iddianamesini Yargıtay’a iade etti

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, HDP hakkındaki kapatılma davasının ilk incelemesinde, iddianamenin usul eksiklikleri nedeniyle iadesine karar verdi. Karar oy birliğiyle alındı. MHP lideri Devlet Bahçeli karara tepki verdi ve “HDP’nin kapatılması kadar Anayasa Mahkemesi’nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada, eksiklik tespit ettiği iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti.

Kararın oy birliğiyle alındığı öğrenildi.

AYM raportörü, usul eksikliklerinin giderilmesi için iddianamenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesini ya da eksiklerin zaman içinde giderilmesini istemişti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da mahkemenin kararı öncesi, “AYM’nin bu temelsiz, hukuk adına, demokrasi adına yüz kızartıcı iddianameyi reddetmesini bekliyoruz” demişti.

AYM Genel Kurulu, bugünkü toplantısında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP’nin kapatılmasına ilişkin açılan davada ilk incelemeyi yaptı.

İddianamede usul eksiklikleri tespit eden Genel Kurul, eksikliklerin tamamlanması için başvurunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesine karar verdi.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre AYM, iddianamenin parti kapatmaya ilişkin yargılama usullerine de aykırı olduğu görüşüne yer verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, eksikleri tamamlayarak iddianameyi Anayasa Mahkemesi’ne sunması halinde yeniden ilk inceleme yapılacak.

AYM Genel Kurulu, daha sonra tekrar toplanarak iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek.

Kararın ardından Bahçeli AYM’yi hedef aldı

Devlet Bahçeli

Öte yandan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP iddianamesini usul eksiklikleri nedeniyle iade eden Anayasa Mahkemesi’ni hedef aldı.

Bahçeli, “Anayasa Mahkemesi hukukun üstünlüğünden mi yanadır, yoksa bölücülüğün mü şakşakçısıdır? HDP’nin kapatılması kadar Anayasa Mahkemesi’nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kararın ardından yazılı açıklama yapan Bahçeli, beklentisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianameyi yeni baştan düzenleyip, yeniden HDP’ye kapatma davası açması olduğunu ifade etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması talebiyle hazırladığı iddianamede, partinin “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği” öne sürülüyor; HDP’nin eski ve mevcut eşbaşkanları ile üye ve yöneticileri de dahil olmak üzere toplam 687 kişinin beş yıl süreyle siyasi yasak getirilmesi yönünde karar verilmesi talep ediliyor.

Ayrıca HDP’nin Hazine yardımlarından tamamen yoksul bırakılması, varsa banka hesabının bloke edilmesi, Hazine yardımı ödenmişse Hazine’ye iadesine karar verilmesi talepleri de söz konusu iddianamede yer alıyor.




Önceki Haber
Üç kızına sistematik cinsel istismarda bulunan Salih Dayan'a beraat
Sonraki Haber
RTÜK’ten Halk TV ve TELE 1’e ceza