Ana SayfaGüncelŞerzan Kurt cinayeti: Fail polise verilen indirimli ceza onandı

Şerzan Kurt cinayeti: Fail polise verilen indirimli ceza onandı

HABER MERKEZİ – 2010 yılında üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’u silahla öldürüp hakkında “olası kasıtla nitelikli öldürmek”ten dava açılan polis Gültekin Şahin’e ilişkin verilen ceza daha önce iki kez bozulmuştu. Kararı yeniden değerlendiren Yargıtay, mahkemenin “ağırlaştırılmış yaralama” suçundan verdiği 7 yıl 6 aylık hapis cezasını onadı.

Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan 21 yaşındaki Şerzan Kurt’un, 12 Mayıs 2010 tarihinde öldürülmesiyle ilgili yargılamada verilen ceza iki kez bozulmuştu.

Sanık polis Gültekin Şahin’e verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezası, Yargıtay tarafından onandı.

Bir üyenin itirazıyla verilen karara karşı Kurt ailesi Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Ailenin avukatı Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, Yargıtay kararına sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Şenşes, “Meslek hayatım boyunca Yargıtay’ın aynı davada bir önceki bozma kararını, yok sayıp yeniden karar verdiği başka bir dosya görmedim. Herkes için hukuk güvencesi yerine belirli bir grup için cezasızlık güvencesine karşı hukuk mücadelemiz devam edecek” dedi.

Ne olmuştu?

Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ikinci sınıf öğrencisi, 21 yaşındaki Şerzan Kurt, 12 Mayıs 2010’da polis tarafından vurularak ağır yaralanmıştı.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 19 Mayıs’ta yaşamını yitirmişti.

Kurt’un ölümü ile ilgili olarak Muğla Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’nde görevli polis Gültekin Şahin tutuklanmıştı.

Şahin hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nde “olası kasıtla nitelikli öldürme” suçundan dava açılmıştı. Dava ‘güvenlik’ gerekçesiyle Eskişehir’e nakledilmişti.

Eskişehir 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2,5 yıl tutuklu yargılanan polis Şahin, 7 Eylül 2012’deki son duruşmada suçlu bulunarak 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme, polis Şahin’i önce Kurt’u öldürmekten suçlu bularak müebbet hapis cezası vermişti. Daha sonra davanın tanığı Oktay Kebapçı’nın da olay yerinde olduğu ve silahını ateşlediği öne sürülerek, sanık Şahin’e “faile yardım etmekten” ceza indirimi uygulanmıştı. “Polis olarak ben görevimi yaptım. Üstlerimden gelen talimat ile havaya ateş ettim” diye savunma yapan Şahin tahliye edilmişti.

Kurt ailesi davayla ilgili açıklamasında, polise nasıl ceza indirimi verildiğini şöyle anlatmıştı:

“İki buçuk yıl mahkeme sürdü. Tanıklar, kanıt ve kamera görüntüleri polisin Şerzan’ı kasten hedef alarak vurduğunu tespit etmesine rağmen mahkeme ‘olası kast’ maddesinden ceza vermiş gibi yaparak ve 2005 yılında uygulamadan kalkmış bir maddeyi de işleterek polisin serbest bırakılması sağladı. Serbest bırakılan polisin, Muğla Üniversitesine giderek tekrar olayların çıkmasına sebep olduğu basına yansıdı.”

Yargıtay “fiilin kasten işlendiği” ve “polis Şahin’in görevden atılması gerektiği” kararıyla yerel mahkemenin kararını bozmuş ve davanın yeniden görülmesine karar vermişti.

Yeniden görülen davanın karar duruşması 20 Şubat 2015’te Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmıştı.

“Kasten öldürmek”ten yargılanan polis Şahin’e bu suçtan önce müebbet hapis cezası veren mahkeme, uyguladığı tahrik indirimiyle cezayı 16 yıla indirmişti. Bunun ardından polis Şahin tutuklanmıştı.

Bu karar da tekrar bozulmuştu, Yargıtay sanığın “karşı gruptan taş atıldığı” gerekçesiyle haksız tahrik indiriminden ve mahkemeye saygısından ötürü takdiri indirimden faydalanması gerektiğini söylemişti.

11 Eylül 2019’da yeniden yapılan duruşmada Şahin hakkında “ağırlaştırılmış yaralama” suçundan 12 yıl hapis cezası verilmişti.

Cezası “haksız tahrik” indirimiyle önce 9 yıla, sonrasında “iyi hal” indirimiyle 7 yıl 6 aya indirilen Şahin, tahliye edilmişti.




Önceki Haber
30 yıllık tutuklunun tahliyesi 'iyi halli değil' denilerek engellendi
Sonraki Haber
İş yerinin trafosunda patlama: Bir işçi yaralandı