Ana SayfaDünyaNATO’nun Afganistan’daki görevi sona erdi: Türkiye bölgede kaldı

NATO’nun Afganistan’daki görevi sona erdi: Türkiye bölgede kaldı

HABER MERKEZİ – NATO birliklerinin Afganistan’daki görevi yaklaşık 20 yıl sonra bugün herhangi bir açıklama yapılmadan sona erdi. Türkiye’nin ülkedeki askeri birlikleri artık tamamen kendi ordusunun komutası altında görev alacak.

NATO’nun Afganistan’daki görevi, resmi bir açıklama yapılmadan bugün sona erdi. Alman haber ajansı dpa’ya bilgi veren diplomat ve askeri yetkililer, Afganistan’da şu anda NATO’nun komutası altında hiçbir askeri birlik kalmadığını teyit etti.

DW Türkçe’nin haberine göre yetkililer, Afganistan’da askeri varlığını sürdüren Amerikan ve Türk birliklerinin ise artık kendi ulusal ordularının emir komuta zincirine bağlı olduğunu kaydetti.

NATO yetkilileri, Afganistan’daki misyonun tarihindeki “en kanlı” askeri görevi olduğuna da işaret etti. Resmi verilere göre ABD birlikleri Afganistan’da geçen 20 yıl içinde 2 bin 300’den fazla, Alman ordusu da 59 kayıp verdi.

Taliban Türkiye’nin kalışına da karşı

Şu anda Afganistan’da ABD ve Türkiye’nin yanı sıra asker bulunduran bir diğer ülke de Norveç. Norveç birlikleri bir sahra hastanesinin işletmesini üstlenirken Türkiye de Kabil Havalimanı’nın güvenliğini ve işletmesini sağlamaya talip olduğunu duyurdu.

Ancak bu konuda henüz nihai bir karar verilmiş değil. ABD ile Türkiye arasında bu konudaki görüşmeler devam ediyor.

Afganistan’ın önemli bir bölümünü kontrolü altında bulunduran Taliban ise Türkiye’nin Afganistan’da asker bulundurmasını istemiyor.




Önceki Haber
Bahçeli Gergerlioğlu üzerinden AYM'yi hedef aldı: Hesap sorulur
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.