Ana SayfaÇalışma YaşamıDünden bugüne 1 Mayıs afişleri

Dünden bugüne 1 Mayıs afişleri

HABER MERKEZİ – 1 Mayıs İşçi Bayramı, 100 yılı aşkın süredir olduğu gibi bugün de dünyanın dört bir yanında tüm engellemelere rağmen kutlanıyor. BBC Türkçe, 1 Mayıs’ın belleklerinden biri olan afişleri dünden bugüne derledi. Sovyetler Birliği’nden Fransa’ya, İngiltere’den Almanya’ya ve Türkiye’ye, farklı ülkelerden 1 Mayıs afişlerinden oluşan derlemeyi paylaşıyoruz.


Alman ressam Friedrich Kaskeline tarafından 1894 yılı 1 Mayıs’ı için tasarlanan afiş “Genel, doğrudan ve eşit seçim hakkı” mesajını taşıyor.

İkinci Enternasyonal’in dördüncü kongresi olan Uluslararası Sosyalist İşçi ve Sendikalar Kongresi için hazırlanan afiş. İngiliz ressam Walter Crane tarafından tasarlandı.

“İşçilerin kaybedecek hiçbir şeyleri yok, ama kazanacak tüm dünyaları var, 1 Mayıs 1919” Moskova’daki Rusya Devlet Kütüphanesi koleksiyonunda bulundu. Sanatçı Alexander Petrovich Apsit tarafından tasarlandı.

Subbotnikler – Dmitri Stachievich Moor tarafından 1920, 1 Mayıs’ı için hazırlandı.

“Kapitalizmin yıkıntıları üzerinde köylü ve işçilerin kardeşliği dünya halklarına karşı yürüyor.” Nicolas Kotcherguine tarafından 1 Mayıs 1920 için tasarlandı.

Uluslararası Sosyal Tarih Enstitüsü’nde bulunan Güney Amerikalı işçileri 1 Mayıs 1920 için çağıran afiş.

1 Mayıs 1936 – Fransız işçileri 1 Mayıs’a çağırmak için hazırlanan afiş.

Vichy Fransası lideri Marshall Petain tarafından bastırılmış propaganda afişi.

Türkiye’de en çok bilinen 1 Mayıs afişlerinden. 1976 yılı için Orhan Taylan tarafından hazırlandı.

 

Orhan Taylan tarafından hazırlanmış bir diğer 1 Mayıs afişi. 1 Mayıs 1980 için kullanıldı.

Fahrettin Engin Erdoğan tarafından 1 Mayıs 2021 için hazırlanan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) afişi.




Önceki Haber
Cezaevinden çıkıp, evli olduğu kadını öldürdü
Sonraki Haber
1 Mayıs: Taksim'de anma yapmak isteyen en az 230 kişiye gözaltı