Ana SayfaGüncelHDP’nin kapatılması talebiyle hazırlanan iddianame kabul edildi

HDP’nin kapatılması talebiyle hazırlanan iddianame kabul edildi

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada incelemesini tamamladı.

Öncesinde iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade eden AYM, bu kez hazırlanan iddianameyi kabul etti.

İddianameyi hazırlayan Başsavcı Bekir Şahin 843 sayfadan oluşan iddianamede 451 kişi hakkında siyasi yasak istendiğini açıklamıştı.

AYM, HDP’li siyasetçiler hakkında siyasi yasak talebi ile partinin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasına dair talebini reddetti.

Süreç nasıl işleyecek?

AYM, kararının ardından iddianame ön savunma için HDP’ye gönderilecek. HDP’nin, AYM’nin tanıdığı süre içinde ön savunmasını yapması gerekiyor.

Ancak parti bu sürenin uzatılması için başvuru yapabilecek. Ek süre talebini ise AYM karara bağlayacak.

Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak.

Bu görüş de HDP’ye gönderilecek ve AYM tarafından belirlenecek tarihlerde, Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Bu karar, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla, 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek.

AYM’nin vereceği karar kesin ve bağlayıcı olacak. HDP’nin, AYM’nin kararına karşı başvurabileceği tek mekanizma olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de “Yürütmeyi durdurma” yetkisine sahip değil ancak ihlal kararı verilebilir.




Önceki Haber
Hong Kong gazetesi Apple Daily kapatılacak
Sonraki Haber
Devlet Baba’nın Şefkatli Kolları: “İsmin ne Abicim”