DFG’den Kürtçe gazetecilik atölyesi

DFG’den Kürtçe gazetecilik atölyesi

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, 21 Şubat Anadil Günü’nde Kürtçe gazetecilik için eğitim atölyesi başlattı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği’nin (MED-DER) desteğiyle 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde Kürtçe gazetecilik için eğitim atölyesi yapmaya başladı.

Kürtçe dil eğitimi ve Kürtçe haber yazımına dair verilecek bir haftalık atölye öncesi dernek binasında açıklama yapıldı.

DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, “Kürtçe üzerinde yaşanan sıkıntılar günümüzde de devam ediyor. Böylesi önemli günlerde dil adına çok söz söyleniyor. Dilin yaygınlaşması adına ve Kürtçenin dünyada da hak ettiği bir yere sahip olabilmesi adına çok önemli çalışmalar yapılıyor. Biz de Kürt gazeteciler olarak bu çalışmaların bir yerinde yer almak istedik” dedi.

“Gazetecilerin kendi dillerinde hayatlarını sürdürebilmesi için bu atölye çalışmasını yapıyoruz” diyen Altan, atölyeye katılan gazetecilerin Kürtçe yazma noktasında istekli kişilerden oluştuğunu ifade etti.

Bu atölyede Kürt dilini de öğreteceğiz. Atölye her gün devam edecek. Bir yarıda Kürtçe eğitimi bir yarıda da Kürt gazeteciliği eğitimi vereceğiz. Bu açıdan gazeteci arkadaşlarımız, gazetecilik pratiklerini, haber yazımı ve kalıplarını, teknik yazımı, kadın gazeteciliği gibi bir çok konuda eğitim alacaklar. Bu çalışmalar için MED-DER’den yardım istedik.

‘Kürtçe ilk eğitmenler gazeteciler’ 

MED-DER eğitmeni Murat Bilgiç ise Kürtlerin ilk eğitim kurumlarının gazeteci örgütleri olduğunu dile getirdi.

Bilgiç, “Kürtlerin eğitmenliğini gazeteciler üstlenmişti. Bugün de Kürt okulları olmadığı için gazeteciler bu misyonlarını sürdürüyorlar. İnanıyorum ki bu dersler bu misyonu daha güçlü bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Açıklamanın ardından çok sayıda gazetecinin katıldığı atölye çalışmasının startı verildi.