Ana SayfaGüncelSon 19 gün: Adaylar ne diyor, neler oluyor?

Son 19 gün: Adaylar ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine sadece 19 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Seçim öncesi en tartışmalı konulardan bir diğeri ise YSK’nin, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmiş olması… Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:45 | Konsensus’tan seçim tahmini

Konsensus Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Sarı, yaptıkları son araştırmanın verilerini paylaştı.

Tele1’de “Türkiye’nin Seçimi” programında Hilmi Hacaloğlu’nun konuğu olan Sarı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda yüzde 50’yi geçemediğini söyledi.

“Cumhur İttifakı AKP’ye zarar veriyor” diyen Sarı, AKP’nin 1 Kasım’da aldığı oyun 5-6 puan gerisinde olduğunu ifade etti.

Dengelerin karmaşık olduğu bir seçim sürecinde olunduğunu da belirten Sarı, HDP’nin baraj sıkıntısının olduğunu ancak yüzde 10 barajını aşacağını düşündüğünü de ekledi.

AKP, 1 Kasım seçimlerinde oyların yüzde 49,5’ini almıştı.


20:50 | Atatürk Havalimanı’na sandıklar kuruldu, ilk oy 7 Haziran’da

24 Haziran erken seçimleri için İstanbul Atatürk Havalimanı’nda oy kabinleri ve oy sandıkları kuruldu.

Havalimanının dış hatlar terminali geliş ve gidiş katlarına altışar sandık yerleştirildi.

Yurt dışı seçmenleri, gümrük kapılarında 7 Haziran’da başlamak üzere 24 Haziran saat 17.00’ye kadar oy kullanabilecek.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda ise gümrüklerdeki oy verme işlemi 30 Haziran saat 08.00’de başlayacak ve 8 Temmuz Pazar saat 17.00’de son bulacak.


20:40 | Dört kentte HDP’lilere saldırı ve gözaltı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde HDP ve Selahattin Demirtaş’ı açıktan hedef almasının ardından önce Bolu’da ardından Bursa, Ceylanpınar ve İstanbul’da partiye dönük saldırılar gerçekleşti, saldırılara maruz kalan HDP’liler ise gözaltına alındı.


15:58 | İnce: Benim en büyük rakibim prompter

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Ankara Sincan’da yaptığı konuşmada AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’daki konuşmasına metni okuduğu ‘promter’ın arızalanması nedeniyle ara vermesine atıfta bulunarak, “Benim en büyük rakibim prompter” dedi.

İnce, konuşmasında şunları söyledi:

“24 Haziran’da yapacağımız seçimin son Ankara mitinginin provalarını yapıyoruz. 1 milyon kişi toplamalıyız. Rakibim çok güçlü. Benim rakibim kim biliyor musunuz? Rakibim prompter, prompter. Millet de sanıyor ki Türkiye’nin en büyük hatibi, ama camdan okuyor camdan. Diyarbakır’da Kürt sorununu çözmek için candan konuşan biri lazım camdan konuşan değil. Promptera bağlı siyaset yapanın bir gün fişini çekerler.”


15:50 | Erdoğan: 24 Haziran’dan sonra bunlarla hesaplaşacağız

Sakarya mitinginde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ”Siz bakmayın kur üzerinden oynanan oyunlara. Bunlar, Türkiye üzerinde oynanan manipülasyonlardır. İnşallah 24 Haziran’dan sonra bunlarla hesaplaşacağız. Bunlara çok ciddi bir manifestoyu 24 Haziran’dan sonra biz çekeceğiz” dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnşallah bunlara çok ciddi bir manifestoyu 24 Haziran’dan sonra biz çekeceğiz. Türkiye ekonomisi tüm başlıklarda gelişmiş ülkelerden dahi çok ileri seviyededir. Dünyada bir numara.”


14:45 | Kurtulmuş’tan Bahçeli’ye ‘af’ yanıtı

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, NTV’de verdiği demeçte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün bir kez daha yaptığı ‘af’ çağrısına ilişkin konuştu.

Kurtulmuş, “Geri adım atmamız düşünülemez” diyen Bahçeli’nin açıklamasına karşın “Gündemimizde af konusu yok” dedi ve ekledi:

“AK Parti ve MHP’nin gündemleri farklı. MHP’nin kendi görüşleri, öncelikleri var. Pratik olarak da mümkün değil, seçime gidiliyor, parlamento kapanmış durumda.”


14:30 | Bir ilk: AGİT heyeti Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etti

Seçim öncesi ziyaretler kapsamında Türkiye’ye gelen ve bütün cumhurbaşkanı adaylarıyla görüşme yapmayı planlayan AGİT Heyeti, HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ile cezaevinde görüştü.

Böylelikle AGİT, Demirtaş ile cezaevinde görüşen ilk yabancı heyet oldu.


12:14 | Demirtaş: Halk Erdoğan ve AKP’den bıktı, değişim istiyor

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Almanya’da yayınlanan Der Spiegel dergisinin sorularını yazılı olarak yanıtladı.

AKP lideri ve halihazırda Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın anketlerde önde göründüğü hatırlatılan Demirtaş, değişim umudunun olduğunu belirterek “Halkın Erdoğan ve AKP’den bıktığını ve değişim istediğini görebiliyoruz. Halk bu seçimde Erdoğan’a ‘artık yeter’ diyecektir” diye konuştu.

Demirtaş, HDP’ye yönelik saldırılara ilişkin ise “Bu rakiplerimizin çaresizliğini gösteriyor. Ben bunları çok önemsemiyorum, biz kendi işimize bakıyoruz” dedi.


12:05 | Kılıçdaroğlu: AKP gemisi su alıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran’ı “önemli bir fırsat” olarak niteledi ve seçimler için “AKP’li seçmen için de fırsat” değerlendirmesinde bulundu.

BirGün’den Yaşar Aydın’ın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, AKP’li seçmenin de bu eğilimde olduğunu hissettiğini belirterek, şunları söyledi:

“İş dünyası, STK, odalar ve sendikalarla yaptığımız konuşmalarda hissediyoruz. Özellikle basına kapalı bölümde iktidarı daha net eleştiriyorlar. Bizden daha aktif olmamızı istediklerini söylüyorlar. Çözüm bekliyorlar. Eskiden bu tür toplantılarda yine biz anlatırdık onlar da dinler ve giderlerdi. Ama şimdi öyle değil. Aktif olmamız için çağrı yapıyorlar. Bizim çözüm önerilerimizi bekliyorlar. Biz de anlıyoruz ki AKP gemisi su alıyor.”


10:05 | Financial Times: Borç yükü ve enflasyon Erdoğan’ı zorluyor

Financial Times, “Borç yükü ve enflasyon Erdoğan’ı zorluyor” başlıklı haberinde, AKP’lilerin zayıf TL, artan fiyatlar ve ekonomik belirsizlik döneminde seçmenlerden oy istiyor olmaktan kaygı duyduklarını yazdı.

Laura Pitel’in imzasını taşıyan haberde, dün yayınlanan enflasyon rakamlarında büyük bir artışın görüldüğü hatırlatılarak, Merkez Bankası’nın Perşembe günü yapacağı toplantıda faizleri daha da arttıracağı beklentisiyle TL’nin değer kazandığı ifade ediliyor.

Türkiye’nin kırılganlığının AKP lideri Erdoğan’ın neredeyse bir buçuk yıl erkene aldığı seçimlerin sadece üç hafta ötede olmasıyla daha da arttığı belirtiliyor.

Bilgi Üniversitesi’nden siyaset bilimi uzmanı Prof. İlter Turan da “Herhangi bir hükümetin seçime girerken enflasyonla mücadele önlemleri alması neredeyse imkânsızdır. Enflasyonla mücadele kemer sıkmayı ve faiz oranlarında düzenlemeleri gerektirir” diyor.

Gazete bunun yerine hükümetin, seçmenleri yanında tutmak için vaatlerde bulunduğunu ve artan petrol fiyatlarını sübvanse etme sözü verdiğini kaydediyor.

Financial Times, en büyük kaygılardan birinin de 295 milyar doları bulan özel sektör borçları olduğuna işaret ediyor.


09:19 | Selvi yazdı: AKP’nin bölgedeki vekil listelerinde sıkıntı var

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini kaleme alan Hürriyet yazarı Selvi, AKP’nin, milletvekili listelerinden dolayı bölgede sıkıntı yaşandığının altını çizerek, “Erdoğan o nedenle, ‘Sizin vekiliniz benim’ diyerek bu kez şahsına oy istedi” dedi.

Selvi, HDP’nin barajı aşıp aşmamasının milletvekili dağılımını etkileyeceğini de vurguladı.


09:06 | Polis müdahale etmedi: Bolu’da Erdoğan lehine sloganlarla HDP’ye saldırı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan son günlerde HDP ve cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ı açıktan hedef alırken, dün gece Bolu’da seçim çalışmaları kapsamında parti il binasına bayrak asmak isteyen HDP yöneticilerine bir grup saldırdı.

Saldırı nedeniyle partililer içeride mahsur kalırken, partinin bayrakları yakıldı. Polisin müdahale etmediği saldırganların iktidar ve cumhurbaşkanı lehine sloganlar attığı bildirildi.

Previous post
Dört kentte HDP’lilere saldırı ve gözaltı
Next post
Brüksel’de seks işçileri greve gidiyor