Ana SayfaDünyaFransa’da bir genci vuran polis gözaltına alındı, protestolar ikinci gününde devam etti

Fransa’da bir genci vuran polis gözaltına alındı, protestolar ikinci gününde devam etti

HABER MERKEZİ – Fransa’da Aboubakar Fofana’nın Salı günü polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından protestolar devam ederken, Fofana’yı vuran polisin gözaltına alındığı açıklandı.

Fransa’nın Nantes kentinde 22 yaşında Aboubakar Fofana adlı bir gencin, Salı günü polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin ardından çoğunluğu genç yüzlerce kişi yine sokağa çıktı.

Amerika’nın Sesi’nden Arzu Çakır’ın haberine göre Breil, Bellevue, Dervallières ve Malakoff mahallelerinde protestocular ile polis gece boyunca çatıştı.

Ayrıca Fofana’nın doğum yeri olan Paris’teki banliyölerden Garge-les-Gonnase’de de bir yürüyüş düzenlenerek polis şiddeti protesto edildi.

Fofa’nın polis tarafından vurulma anına ait polis ve görgü tanıklarının ifadeleri arasında taban tabana zıt unsurlar olmasının protestolara neden olduğu belirtildi.

Kamu binalarının ve 50’ye yakın aracın yakıldığı çatışmanın ardından protestoculardan 19 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Nantes Savcılığı’ndan yapılan açıklamada ise genci vuran polisin ‘İstemeden ölüme neden olmak’ iddiasıyla gözaltına alındığı duyuruldu.

Başbakan Philippe Nantes’da

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, protestoların ikinci gününde Nantes’a geldi.

Burada olay yerine gitmeyen, yalnızca Belediye Başkanı Johanna Rolland ile görüşen Philippe, görüşmenin ardından ilk olarak protestolara son verilmesini istediğini ve her türlü şiddeti kınadığını belirtti.

Aboubakar’ın öldürülmesinin ardındaki tüm gerçeklerin ortaya çıkarılacağı sözünü veren Philippe, soruşturmanın açık ve şeffaf yürütüleceğini, yargının görevini yapacağını söyledi. Ayrıca bölgeye polis takviyesi gönderileceğini duyurdu.

Ancak Nantes Belediye Başkanı Rolland, “Nantes halkı bugün üzgün ve öfkeli. Bütün olup bitenlerden en büyük zararı onlar görüyor. Buraya ek güvenlik güçleri göndermek sorunu çözmez. Elbette olumlu bir adım ama yeterli değil. Uzun vadeli çözümler düşünülmeli. Yoksa sorun çözülemez” diye konuştu.

Nantes’da ne oluyor?

Nantes kentinde 22 yaşında Aboubakar Fofana adlı gencin polis tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin soruşturma sürüyor.

Polisten yapılan açıklamada, Fofana hakkında ‘silahlı soygun’ iddiasıyla arama emri bulunduğu belirtilirken, “Emniyet kemeri olmayan ve üzerinde hiçbir kimlik kartı bulunmayan şoför, kaçmak için aracını geri vitese taktı ve hafif şekilde bir arkadışımızı yaraladı. Bunun üzerine yanınaki polis, ateş açtı. Olay meşru müdafaadır” ifadeleri kullanılıyor.

Ancak görgü tanıkları polisin beyanını yalanlıyor.

Görgü tanıkları, Aboubakar’ın aracını geri vitese aldığında arkada hiçbir polis olmadığını, aracı duvara çarptığını ve kaçacak durumda olmadığını belirterek, polisin açık olan camdan silahını doğrultarak bilinçli bir şekilde Aboubakar’ı vurduğunu kaydediyor.

Fransa’da polis şiddet

Fransa’da polis şiddeti giderek artıyor.

Temmuz 2017 ve Mayıs 2018 tarihleri arasında 14 kişi polis kurşunuyla hayatını kaybederken, Fransız polisinin sistematik olarak yoksul mahallelerde şiddet kullandığı belirtiliyor.

Polis şiddetinin hedefinde ise çoğunlukla etnik azınlıklar bulunuyor.

Ayrıca yetkililer etkin soruşturma yürütmemekle suçlanıyor.

Buna örnek olarak da Paris’in yakınlarındaki Beaumont-sur-Oise’de Adama Traoré isimli genç bir siyah erkeğin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardındanki süreç gösteriliyor.

Yetkililer, Traoré’nin ölümünün soruşturulmasına ilişkin süreci ağırdan almakla eleştirilirken, polis ve devlet olayın üzerini örtmekle suçlanmıştı.

Traoré’nin ölümüne ilişkin soruşturma halen sürüyor.




Önceki Haber
‘İtaatsizlik ettiği’ gerekçesiyle işten çıkarılmıştı: Koçak’ın oturma eylemi kazanımla sonuçlandı
Sonraki Haber
Meksika’da havai fişek atölyesinde patlama: En az 24 kişi hayatını kaybetti