Ana SayfaManşetKadınlar birçok ilde sokaklara çıktı: Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz

Kadınlar birçok ilde sokaklara çıktı: Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz

HABER MERKEZİ – Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde Türkiye’nin birçok ilinde sokaklara çıktı. ‘Erkek egemen zihniyet’in uyguladığı şiddete karşı dayanışma ve mücadeleyi büyütme çağrısı yapan kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz “ dedi.

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde Türkiye’nin birçok ilinde sokaklara çıktı.

Adıyaman, İzmir, İstanbul, Diyarbakır, Urfa, Antep ve birçok ilde bir araya gelen kadınlar, ‘erkek egemen zihniyet’in uyguladığı şiddete karşı dayanışma ve mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

İstanbul

25 Kasım Kadın Platformu ve çeşitli kadın dernekleri ile sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla İstiklal Caddesi’nde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kadın, kadın cinayetlerine ve ‘erkek egemen sistem’e tepki gösterdi.

Tünel Meydanı’nda 18.00’de toplanan kadınlar, Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçerken, polis, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın dün LGBTİ bireylerin etkinliğine ilişkin yaptığı açıklamayı gerekçe göstererek eyleme engel olmak istedi.

Eyleme Odakule’ye yürüyerek devam eden kadınlar, basın açıklamasının ardından alandan ayrıldı.

Türkçe, Kürtçe ve Arapça okunan basın açıklamasında şu sözler kaydedildi:

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında ayağa kalkan kadınlarla beraber bir kez daha sokaklardayız(..) Boşanıp boşanmayacağımız, doğurup doğurmayacağımız ve kaç çocuğu nasıl doğuracağımız bizim kararımızdır. Çocukların velayetini kimin alacağını, hangi mahallenin imam hatip okuluna mecbur edileceklerini, hangi topraklarda, hangi savaşta ölmeleri gerektiğini, haysiyetli bir biçimde gömülüp gömülmeyeceklerini belirleyen sisteminize itaat etmiyoruz.

Ankara

Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında Çankaya Belediyesi önünde bir araya geldi.

“Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” pankartı açan kadınlar, Çankaya Belediyesi önünden Sakarya Meydanı’na yürüdü.

Kadın milletvekillerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kadın, “OHAL de bu hal de şiddetle mücadele her halde” gibi dövizlerin yanı sıra, başta müftülük yasası olmak üzere kadınların muhalefetine rağmen Meclis’ten geçirilmek istenen yasalara karşı “ İsteseniz de istemeseniz de izin vermeyeceğiz” şeklinde slogan atarak tepki gösterdi.

Diyarbakır

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Diyarbakır bileşenleri, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Bağlar ilçesinin Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya TJA aktivisti Ayla Akat Ata, HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, HDP Kadın Meclisi üyesi kadınlar, Diyarbakır Barış Anneleri ile çok sayıda kadın katıldı.

Savaşın ve şiddetin erkek devlet zihniyetinin uygulamalarıyla meşrulaştırıldığına dikkat çeken kadınlar, bu politikalara karşı kadınların mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.

Kadınlar, “Kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz” ve “Yaşamak ve yaşatmak için kalktık kalkıştık geliyoruz” pankartı açarken, Kürtçe ve Türkçe yazılı olan “Kadın yaşam özgürlük”, “Susma sokakta tecavüz var”, “Kadın soykırımını durduracağız”, “Erkek devlet şiddetine hayır diyoruz”, “Eril yasaların düş peşine” ve “Erkek devlet şiddetinin düş peşine” dövizleri ile karanfiller taşıdı.

Kadınlar, zılgıtlar eşliğinde “Jin jiyan azadî” sloganları yaktıkları mumlarla erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınları andı.

İzmir

25 Kasım etkinlikleri kapsamında İzmir Kadın Platformu öncülüğünde “Kadın soykırımını durduracağız yaşamı özgürleştireceğiz” sloganıyla yürüyüş düzenledi.

Alsancak’ta bulunan ÖSYM binası önünde toplanan kadınlar, yürüyüş sırasında “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Jin Jiyan Azadi” ve “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Kadınlar, Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca tutuklu HDP’li milletvekilleri ile katledilen kadınların fotoğraflarını taşıdı.

Urfa

Urfa Kadın Platformu da 25 Kasım eylemleri kapsamında Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği binasında HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan’ın yanı sıra çok sayıda kadının katılımıyla basın toplantısı ve atölye çalışması gerçekleştirdi.

Kadınlar adına konuşan Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Leyla Coşkun, kadınların dünyanın dört bir yanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, militarizme ve ırkçılığa karşı seslerini yükselttiklerini söyledi.

Coşkun, “Hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Düşlerimizin peşindeyiz” dedi.

Adıyaman

Adıyaman Kadın Platformu Tarım Orkam-Sen Şube binasında bir araya gelen kadınlar basın toplantısı düzenledi.

Platform adına konuşan Adıyaman Eğitim Sen Kadın Sekreteri Gülşah Turhan, tütün emekçilerinin eylemini bahane eden Adıyaman Valiliği’nin kadınların alanlara çıkmasını engellediğini ve kadınların dört duvar arasında basın toplantısı yapmaya mecbur bırakıldığını ifade etti.

Antep

Antep’te ise HDP İl Örgütü kadınlarla bir araya geldi.

Kadınların basın toplantısına HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, avukat Berivan Polat, SYKP, ESP, DBP ve EMEP Antep il örgütü, Antep 78’liler meclisinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Toplantıda konuşan Meral Danış Beştaş, kadına yönelik şiddeti ve baskıyı önlemede görevin sadece kadınlara değil erkeklere de düştüğünü ifade etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Komisyon'da 'savaş bütçesi' kabul edildi
Sonraki Haber
Ekonomi Bakanı 'iddialı': Türkiye büyümede dünya birincisi olacak