Ana SayfaGüncelKurkut cinayeti davası: Polis hala görevde, tutuklama yok, duruşma ertelendi

Kurkut cinayeti davası: Polis hala görevde, tutuklama yok, duruşma ertelendi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’u vuran ve müebbet hapis cezası ile yargılanan polis Y.Ş. hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Sanık polis, savunmasında 3 ay boyunca açığa alındığı, şu anda ise görevde olduğunu söyledi. Savcı, sanık polis için tutuklama talebinde bulundu. Mahkeme ise talebi reddederek, duruşmayı 26 Nisan 2018’e erteledi.

Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülen Kemal Kurkut davası başladı.

Kurkut’u öldüren polis Y.Ş. hakkında “olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Saat 10.00’da başlaması gereken duruşma, mahkeme başkanının dosyayı incelemesini sürdüreceği gerekçesiyle 13.30’a alınmıştı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, sanık polis savunmasını yaptı. Bu sırada Kemal Kurkut’un annesi Secan Kurkut fenalaştığı için dışarı çıktı.

Kurkut’u vuran polis halen görevde

Sanık polis Y.Ş., Kemal Kurkut’a doğru 2 el ateş ettiğini beyan etti ve Kurkut’un ayağını hedef aldığını öne sürdü.

Ancak görüntü tutanağında, polisin beline doğru nişan aldığı dosyada mevcut.

Sanık polis 3 ay açıkta kaldığını ve göreve tekrar başladığını söyledi.

Polis Y.Ş., Kurkut’u vurduktan sonra Newroz alanındaki görevinin başına döndüğünü de ifade etti.

Tutuklama talebi

Kemal Kurkut’u vuran polis Y.Ş.’nin savunmasının ardından cinayeti fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök tanık olarak dinlendi.

Daha sonra duruşma savcısı, halen görevde olan polis için CMK 100. maddede sabit olan koşulların oluştuğu gerekçesiyle tutuklanmasını istedi.

Sanık polise tutuklama yok

Kurkut’u vuran polis Y.Ş. için tutuklama isteyen savcının talebini değerlendiren mahkeme, talebi reddetti.

Duruşma, 26 Nisan 2018 tarihine ertelendi.

Duruşma öncesi

Duruşma öncesinde adliyenin çevresinde çok sayıda TOMA, akrep ve kirpi tipi zırhlı araç konuşlandırıldı.

Anne Kurkut: Sanık polis en ağır şekilde cezalandırılmalı

Adliye önünde konuşan Kurkut’un annesi Secan Kurkut, “Ne istediler Kemal’imden” dedi ve sanık polisin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut ise “Bu ülke çok acılar yaşadı. Ceylanlar, Berkinler, Kemaller ölmesin diye adalet peşindeyiz. Bugün bu Adliye’den adalet talep ediyoruz; ama bu talebimizin yerine geleceğine pek inanmıyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 tarihindeki Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülmüştü.

Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi cinayetin üzerinden 7 ay geçtikten sonra tamamlamış, iddianamede sanık polis Y.Ş.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanması istenmişti.

Davanın iddianamesini kabul eden Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırladığı tensip zaptında, müebbet hapis ile yargılanacak polis Y.Ş. hakkında tutuklama kararı verilmemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Putin: Kürtlerle tarihsel olarak çok iyi ilişkilerimiz var, bunu geliştireceğiz
Sonraki Haber
'Yasa dışı balık avı konusunda bile anlaşma olmadı': Dünya Ticaret Örgütü zirvesinde neler yaşandı?