Ana SayfaGüncelErdoğan: Brunson olayının bizim ekonomimizle yakından uzaktan alakası yok

Erdoğan: Brunson olayının bizim ekonomimizle yakından uzaktan alakası yok

HABER MERKEZİ – Reuters’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki kötü gidişatın ABD ile krize neden olan rahip Andrew Brunson’ın durumuyla ‘uzaktan yakından alakası’ bulunmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin New York kentinde Reuters haber ajansına bir röportaj verdi.

Erdoğan röportajda, İzmir’de ev hapsinde tutulan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın durumu, ekonomideki gidişat ile İdlib ve İran’a yönelik yaptırımlarla ilgili soruları yanıtladı.

Brunson konusunda son kararı siyasilerin değil, yargının vereceğini belirten Erdoğan, “12 Ekim’de bir duruşma daha olacak. Mahkemenin ne karar vereceğini bilmiyoruz ve siyasilerin bu konuda bir söz söyleme hakkı bulunmuyor. Cumhurbaşkanı olarak benim tahliyesi yönünde bir talimat verme yetkim yok. Bizim yargımız bağımsızdır. Mahkemenin ne karar vereceğini bekleyelim görelim” dedi.

“Brunson olayının bizim ekonomimiz ile alakası yok”

Erdoğan, ekonomideki kötü gidişatın ise Brunson konusuyla bir alakası bulunmadığını savundu:

“Brunson olayının bizim ekonomimizle bir alakası yoktur.  2008 yılında ekonomik sıkıntı yaşandığı zaman, ‘Teğet geçecektir’ dedim. Şu an ülkemizdeki bu ekonomik sıkıntı zannedildiği gibi abartılacak bir süreç değildir. Türkiye bunu kendi imkanlarıyla aşacaktır. Brunson’la yakından uzaktan alakası yoktur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası’nın son faiz artırımına da değinerek, kendisinin faizlerin yükselmesine karşı olduğunu bir kez daha vurguladı, “Yüksek faiz yüksek enflasyon getirir” dedi.

İdlib ve İran’a yönelik ambargo konuları

Erdoğan ayrıca, Soçi’de Moskova ve Ankara’nın üzerinde anlaştığı, Tahran’ın da desteklediği İdlib mutabakatına da değindi.

Reuters, Erdoğan’ın silahlı grupların silahtan arındırılmış bölgeden ayrılmaya başladığını söylediğini aktardı.

ABD’nin İran’a yönelik olarak uygulamaya hazırlandığı enerji ticareti yaptırımları konusunda ise Erdoğan, Türkiye’nin İran’dan doğalgaz alımına devam edeceğini ifade etti.

ABD ile Türkiye arasında krize neden olmuştu

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınması üzerine Türkiye-ABD ilişkileri krize dönüşmüştü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıkları dondurulurken, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesi onaylanmış, Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı alınmıştı.

Türkiye ise bu yaptırımlar karşılığında ABD’den ithal edilen çeşitli kalemlere ek gümrük vergisi getirmişti.




Önceki Haber
Dolu dolu bir arşiv: "Radyo Benjamin"
Sonraki Haber
Arin bebeğin annesinin denetimli serbestlik talebi 'taraflı koğuş' gerekçesiyle reddedilmiş