Ana SayfaGüncelBritanya Başbakanı May’den Ankara’ya açlık grevleri çağrısı

Britanya Başbakanı May’den Ankara’ya açlık grevleri çağrısı

HABER MERKEZİ – Ankara’nın açlık grevcilerinin taleplerine sessiz kaldığını belirten Britanya Başbakanı Theresa May, “Türk devletinin gerekli adımları atmasını talep etmeye devam edeceğiz” dedi.

Britanya Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası’nda Gallerli parlamenter Liz Saville Roberts’ın Türkiye ve dünyanın birçok yerinde PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle sürdürülen açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine ilişkin sorusunu yanıtladı.

İmam Şiş’in Galler’de 143 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Roberts, “Öcalan’ın haklarının açıkça ihlal edildiğini ve bu ihlallere karşı binlerce kişinin açlık grevinde olduğunu” belirterek, Başbakan May’in bu konuyla ilgili bir adım atıp atmayacağını sordu.

Britanya Başbakanı May’in yanıtı ise şu oldu:

“Türkiye’den cezaevlerindeki tutukluların hukuki ve yasal haklarının açıkça korumasını ve saygı göstermesini bekliyoruz.
“Açlık grevcilerin durumunu takip etmeye ve Türk devletinin gerekli adımları atmasını talep etmeye devam edeceğiz.”

Ne oluyor?

Fotoğraf: Equal Times

HDP Milletvekili Leyla Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettirme kararı almıştı.

Son olarak 8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile 2 Mayıs’ta görüştü. Bu görüşme de açlık grevleri sürerken gerçekleşti.

Bu görüşmede avukatlara ulaştırdığı mesajında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunan Öcalan, devam eden açlık grevlerine ilişkin “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” dedi.

Öcalan’ın bu mesajı sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ise eyleme devam edeceklerini bildirdi. Açıklamada, yapılan görüşmenin ‘olumlu olmasına rağmen tecrit koşullarında gerçekleştirildiği ve talepler kabul edilene kadar eylemin süreceği’ bildirildi.

İmralı Cezaevi

Açlık grevcileri ve ölüm orucundakiler Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Aylardır süren açlık grevleri ve 9 gün önce başlatılan ölüm oruçları karşısında hükümet sessizliğini korurken, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Milletvekili Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop ilk kez karşılık vermişti.

Temel, Meclis Başkanı’na “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop ise bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” yanıtını vermişti.


Erdoğan’dan açlık grevcilerinin talebine dolaylı yanıt

Açlık grevleri raporu Adalet Bakanlığı’na sunuldu

Açlık grevleri sürüyor, 15 tutuklu daha ölüm orucuna başlıyor


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açlık grevleri sürüyor, 15 tutuklu daha ölüm orucuna başlıyor
Sonraki Haber
İmamoğlu Times'a konuştu: Türkiye'de demokrasi tehlikede