Ana SayfaCezaevleriAçlık grevleri 81’inci günde: Güven’den talepler karşılansın çağrısı

Açlık grevleri 81’inci günde: Güven’den talepler karşılansın çağrısı

HABER MERKEZİ – “Tecridin ve baskıların sonlandırılması” talebiyle cezaevlerinde başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi 81’inci gününde. Siyasi tutukluların taleplerinin bir an önce karşılanması için çağrıda bulunan tutuklu DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, “Bu taleplerin karşılanması sadece Kürt halkı için değil, bütün toplumu rahatlatacak ve ülkenin demokratikleşmesine katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı.

Cezaevlerindeki siyasi tutukluların, “PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde süreklileşen tecridin sonlandırılması” talebiyle, kendilerine yönelik salgın sürecinde artan hak ihlallerini de protesto amacıyla başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi sürüyor.

Gruplar halinde beşer gün boyunca sürdürülen eylem 81’inci gününde.

Eylemin başladığı 27 Kasım’dan bu yana 100’den fazla cezaevine yayılan açlık grevinde binlerce tutuklunun yer aldığı belirtiliyor.

Cezaevlerindeki eyleme destek amacıyla Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki Mahmur ile Yunanistan’daki Lavrio mülteci kamplarında kalanlar da açlık grevinde.

Başta hak savunucuları olmak üzere çeşitli kesimlerden tutukluların taleplerinin kabul edilmesi yönünde çağrılar gelmeye devam ediyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, tutuklu bulunduğu cezaevinden Mezopotamya Ajansı aracılığıyla açlık grevcilerinin taleplerinin çok net olduğunu vurgulayarak “Bu taleplerin karşılanması sadece Kürt halkı için değil, bütün toplumu rahatlatacak ve ülkenin demokratikleşmesine katkı sunacaktır” mesajı paylaştı.

2018 yılında tutuklu bulunduğu cezaevinde sonrasında binlerce tutuklunun dahil olduğu bir açlık grevi eylemi başlatan Leyla Güven, tahliye edildikten sonra evinde sürdürdüğü eylemini avukatlarıyla görüşmesine imkan verilen Öcalan’ın çağrısı üzerine, eyleminin 200’üncü gününde sona erdirmişti.

Hakkındaki davada 23 yıl hapis cezası verilen ve tutuklanarak Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’ne konulan Güven, 82 milyonun gözü önünde hem Adalet Bakanı hem de birçok yetkilinin ‘yasak kalktı, avukatları, ailesi de görüşebilir’ demesine rağmen tecride kaldığı yerden devam edildiğini ifade etti.

Güven, sözlerinin devamında “200 günlük eylemde ciddi sağlık sorunları yaşayan arkadaşlarımız hala sağlıklarına kavuşamadan yeniden bir eylem başlattılar. Pandemiden kaynaklı cezaevleri en riskli alanlardır” dedi.

Leyla Güven, “Hem halkımızın hem de duyarlı çevrelerin, insan hakları kuruluşların, tutsakların taleplerini bir an önce karşılanması için aktif bir rol üstlenmelidirler. Aksi hepimizin defalarca yüreğimizi acıtan cezaevlerinden tabutların çıkmasıdır” diye de konuştu.

Kamuoyunun can kayıpları yaşanmadan taleplerin kabul edilerek açlık grevlerinin sonlandırılması beklentisinde olduğunu dile getiren Güven, son olarak şunları söyledi:

Hepimiz bu toprakların acılara doyduğunu belirtiyoruz ve ‘Edî bese’ diyoruz. Bu konuda yetkililerin tutsaklarının taleplerini bir an önce kabul etmeleri ve bu grevin hiçbir can kaybı yaşanmadan sona erdirilmesi hem tutsak ailelerin hem de bütün kamuoyunun beklentisidir. Elazığ zindanından dünyanın dört bir yanına dağılmış olan halkımıza ve dostlarımıza selam, sevgi ve saygılarımı gönderiyor, ayrıca tutuklandığım günden bu yana cezaevlerinden ve dünyanın her yerinden dayanışma amaçlı gönderilen mektup ve fakslar için teşekkürlerimi iletiyorum.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'den 'Gare' açıklaması
Sonraki Haber
Kadıköy Belediyesi'nde işçiler greve gidiyor