Ana SayfaDünyaHong Kong’da genel grev: Uçuşlar iptal edildi, metro durakları işgal edildi

Hong Kong’da genel grev: Uçuşlar iptal edildi, metro durakları işgal edildi

HABER MERKEZİ – Hong Kong’da insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı iade yasa tasarısı protestolarının devam ettiği Hong Kong’da genel grev ilan edildi. Grev nedeniyle 200’den fazla uçuş iptal edilirken sabah saatlerinden itibaren metro durakları işgal edildi ve seferlerde aksamalar yaşandı.

Hong Kong’da protestolar insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek bir yasa tasarısının şehir meclisine gelmesi üzerine başlamıştı.

Hong Kong lideri Carrie Lam, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, “Askıya alınan yasanın yeniden uygulamaya konulması planı yok. Yasa öldü” demişti.

Ancak Lam’ın açıklamaları protestocuları ikna edememiş, eylemler Carrie Lam’ın istifa taleplerine dönüşmüştü.

Hong Kong’da, geniş kapsamlı bir genel grev düzenlenirken ulaşımda ciddi aksamalar oldu.

Protestocuların metro ağının ve caddelerin bir kısmını tuttuğu, havalimanında 200’den fazla uçuşun iptal olduğu ve bazı metro ve otobüs hatlarının seferlerini yapamadığı belirtiliyor.

“Hiç böyle bir şey göremedim”

CNN’e konuşan tarihçi ve avukat Antony Dapiran, bugün 1967’den beri Hong Kong’daki en büyük grev eyleminin yaşanmasının beklendiğini söyledi.

Dapiran “Hiç böyle bir şey göremedim. Daha önce de yürüyüşler ve protestolar olurdu, ama şehir çapında pek çok bölgenin eşzamanlı olarak protestoların odağı haline gelmesi daha önce gerçekleşmemişti” dedi.

İstifa çağrılarını geri çevirdi

Carrie Lam yaptığı açıklamada, protesto hareketinin tehlikeli sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunarak, hukukun ve düzenin yeniden sağlanması için kararlı bir şekilde hareket edeceklerini söyledi.

Lam, kendisine yöneltilen istifa çağrılarını da tekrar geri çevirdi.

420 gözaltı

 

Hong Kong’da protestolar gece boyunca da devam etti.Polis protestocuları dağıtmak için yer yer biber gazı kullandı.

Eylemlerde bugün en az 82 kişinin, 9 Haziran’dan beri toplamda 420 kişinin gözaltına alındığı, 50’si hakkında yargı süreci başlatıldığı açıklandı.

Polis sözcüsü 9 Haziran’dan beri 1000 göz yaşartıcı gaz kapsülü ve 160 plastik mermi ateşlediklerini duyurdu.

Ne olmuştu?

Haziran ayında insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı iade yasa tasarısı protesto edilmişti.

İnsan hakları savunucuları da iade tasarısına karşı çıkarak, mahkemelerin Komünist Parti tarafından kontrol edildiği Çin’de işkence, keyfi gözaltılar, zorla itiraflar ve avukatlara erişim sorunlarına yönelik iddiaları gündeme getirmişti.

Hong Kong lideri Carrie Lam protestolar üzerine 15 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu nedenle askıya alındığını açıklamıştı.

Gösterilerine devam eden protestocuların liderleri ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etmişti.

Temmuz başındaysa, Hong Kong’un özel idare koşuluyla Britanya’dan Çin’e devrinin 22. yıl dönümünde düzenlenen protestolarda, yüzlerce eylemci parlamento binasını işgal etmiş, 50’yi aşkın kişi polislerce gözaltına alınmıştı.

Yasayı gündeme getiren ve Çin tarafından desteklenen Hong Kong lideri Carrie Lam, 9 Temmuz’da yaptığı açıklamada ise “Askıya alınan yasanın yeniden uygulamaya konulması planı yok. Yasa öldü” diyerek, hiçbir koşul öne sürmeksizin yasaya karşı olan üniversite öğrencileriyle görüşmeye hazır olduğu mesajını da vermişti.

Ancak protestocular, bir dizi eylem daha yaparak Lam’in istifa etmesini de talep etmişti.

Yasa tasarısı, Çin’in Hong Kong üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için attığı son adım olarak görülüyor.

Protestocuların talepleri arasında yasanın tamamen geri çekilmesi, eylemcilere şiddet uygulayan polisler hakkında soruşturma açılması, tutuklu protestocuların serbest bırakılması yer alıyor.


Karınca, DW Türkçe, Amerikanın Sesi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ülviye İnce bir erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
Bursa'da orman yangını: AFAD'dan destek çağrısı