Ana SayfaGüncelCumhurbaşkanlığı: Basın kartı olmadan da gazetecilik yapılabilir

Cumhurbaşkanlığı: Basın kartı olmadan da gazetecilik yapılabilir

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı, Basın Kartı Yönetmeliği’nin iptali istemiyle açılan dava kapsamında Danıştay’a gönderdiği dilekçede, “Gazetecilik faaliyetinde bulunmak için basın kartı sahibi olma zorunluluğu bulunmadığını” ileri sürdü.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 14 Aralık 2018’de yayımlanarak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliği’nin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürü Hakkı Susmaz, Danıştay 10. Daire’ye gönderdiği 9 sayfalık savunma dilekçesinde, “davanın haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu” iddiasıyla başvurunun reddedilmesini talep etti.

“Basın kartı zorunlu değil”

Cumhuriyet’ten Alican Uğurlu’nun haberine göre dilekçede, “Gazetecilik faaliyetinde bulunmak için basın kartı sahibi olma zorunluluğu bulunmadığı” ileri sürülerek şunlar ifade edildi:

“Basın kartı, gazetecilik faaliyetini kolaylaştırıcı bir takım imkânlar sağlamaktadır. Daha açık bir ifadeyle, basın kartı; basın mensuplarının mesleki faaliyetlerini yürütürken daha etkin çalışmalarını, iş ve sosyal güvenlik hukukundan doğan birtakım ayrıcalıkları elde etmelerini sağlayan, hizmet damgalı pasaport uygulaması sayesinde dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan hadiseleri yakından takip etmelerini kolaylaştıran, silah ruhsatı işlemlerinde kullanılabilen, devletin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilenler de dahil olmak üzere her türlü kamusal faaliyete katılma noktasında akreditasyon vazifesi gören basın mensubunu tanıtıcı mahiyette resmi bir kimlik belgesidir. Bu anlamda, yönetmelik hükümlerinin basın özgürlüğünü veya ifade özgürlüğünü kısıtladığı iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup yönetmelik temel olarak basın kartı sahibi olmanın şartlarını düzenlemektedir.”

“Düzenleme gerekli ve yerinde”

Dilekçede ayrıca “milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunulması veya bu tür davranışları alışkanlık edinmenin basın kartı iptal sebebi görülmesi” de “basın kartının silah ruhsatı işlemlerinde kullanılabildiği, devletin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen faaliyetlere katılma imkânı sağladığı göz önüne alındığında söz konusu düzenlemenin gerekli ve yerinde olduğu açıktır” gerekçesiyle savunuldu.

Sürekli basın kartının düzenlenip verilmiş olmasının, sahibi lehine kazanılmış bir hak sağlamadığı, ilgilinin kart düzenlenirken aranan şartları taşımadığının anlaşılması halinde kartın iptal edilmesine ilişkin şartları belirleyen düzenlemede hukuka aykırı ve iptali gerektirici bir yön bulunmadığı öne sürüldü.

“Cumhurbaşkanlığı neyin düzenlendiğinin bilincinde değil”

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan savunmayı değerlendiren ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, yapılan savunmanın Basın Kanunu göre değil, Türk Ceza Kanunu esas alınarak yazıldığını belirterek, Cumhurbaşkanlığı savunmasının yönetmelikle neyin düzenlendiğinin bilincinde olmadığını söyledi ve ekledi:

“Gazetecinin ‘Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması veya bu tür davranışları alışkanlık edinmesi’ ile ‘Basın meslek onurunu zedeleyecek işler yapması’ durumunda basın kartının iptali ve bir daha asla basın kartı verilmemesi öngörülmektedir.
“Yönetmelikte milli güvenliğe ve kamu düzenine dönük endişeleri gidermek üzere çok sayıda hüküm yer almasına karşın eklenen söz konusu bu hükümler muğlak, hukuki belirlilik ve öngörülebilirlikle bağdaşmamaktadır. Aynı zamanda mahkeme kararı olmaksızın idareye bu yönde bir yetki verilmesi, masumiyet karinesine de aykırıdır.”



Önceki Haber
Batman'da işçileri taşıyan araç şarampole devrildi: Bir kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Maltepe Belediyesi işçilerinin iş bırakma eylemi büyüyor