Ana SayfaEkolojiKaz Dağları mitingine ‘operasyon’ ertelemesine ekoloji örgütlerinden tepki

Kaz Dağları mitingine ‘operasyon’ ertelemesine ekoloji örgütlerinden tepki

HABER MERKEZİ – 12 Ekim’de yapılması planlanan “Kaz Dağları Su ve Vicdan Mitingi” belediye ile Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu kararıyla iptal edildi. İptale “Suriye’de başlatılan askeri harekat üzerine ulusal bütünleşme duygusu” gerekçe gösterildi. Koordinasyon’un bu kararına tepki gösteren ekoloji topluluklarından Her Yer Kazdağları, “Yaşam savunusu; insan, hayvan, ağaç ayırt etmeksizin var olan bir mücadele alanıdır. İptal edilen mitingin gerekçesi bu gerçekliği yok saymakta” dedi. Ekoloji Birliği de “Ekolojik yıkım durmuyorsa mücadele de durmamalıdır” açıklamasıyla tepkisini dile getirdi ve mücadele çağrısı yaptı.

Kaz Dağları’nda 12 Ekim Cumartesi günü Çanakkale’de yapılması planlanan “Kaz Dağları Su ve Vicdan Mitingi” Kuzey Suriye’ye dönük başlatılan operasyon nedeniyle iptal edildi.

Mitingi iptal etme kararı Ege ve Marmara Belediyeler Birliği, Çanakkale Belediye Başkanlığı ve Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu tarafından alındı.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu’nca yapılan açıklamada kararın “Türkiye’nin Suriye’de başlattığı askeri harekat üzerine ulusal bütünleşme duygusu sebebiyle alındığı” bildirdi.

Koordinasyon tarih belirtmeksizin yapılması planlanan mitingin “ileri bir tarihe alınması üzerine tartışmalar yürütüldüğünü” aktardı.

“İnsani ve vicdani olarak almış olduğumuz miting erteleme kararı ruhsatın yenilenmesi ve madencilik faaliyetlerinin devam etmesi için bir gerekçe oluşturmamalıdır. Kirazlı Balaban’da sürdürülen madencilik faaliyetlerine derhal son verilmeli, maden ruhsatı yenilenmemelidir.”

Ekoloji örgütlerinden karara tepki

Ancak bu ucu açık “erteleme” kararına bazı ekoloji örgütleri tepkili.

Her Yer Kazdağları, “Yaşam savunusu; insan, hayvan, ağaç ayırt etmeksizin var olan bir mücadele alanıdır. İptal edilen mitingin gerekçesi bu gerçekliği yok saymakta” diyerek mitingin iptal edilmesini eleştirdi.

“Ruhsatın yenilenmesine yönelik kamuoyu baskısını oluşturabilecek bu mitingin ertelendiği tarihin net olmaması iptal hükmündedir. Bu nedenle barışın kenti Çanakkale’de tam da insani ve vicdani sebeplerle barışı ve yaşamı savunan bizler, tertip komitesini verdiği erteleme kararından vazgeçmeye ve herkesi Kazdağları’ndaki katliama dur demek, Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik’in sona eren ruhsatının yenilenmemesi için sesimize ses vermeye çağırıyoruz. Başta Çanakkale halkı olmak üzere tüm yaşam savunucularını 12 Ekim 2019 saat 13:00’te Çanakkale İskele Meydanı’nda yapacağımız basın açıklamasına davet ediyoruz. Savaşların olmadığı, doğanın talan edilmediği bir gelecek için dayanışmayla.”

Ekoloji Birliği de “Ekolojik yıkım durmuyorsa mücadele de durmamalıdır” başlıklı bir açıklama yaparak mitingin ucu açık bir şekilde ertelenmesine tepki gösterdi.

Açıklamada “Suriye’ye operasyon nedeniyle şirketler talana ve yıkıma ara vermediklerine göre bizler de mücadelemize ara vermemeliyiz” denildi.

Birlik, Çanakkale Mitingi’nin ertelenmesine karşın 26 Ekim’de Ankara’da yapılacak “İklim Krizine ve Ekolojik Yıkıma DUR diyoruz” mitingi için çağrı yaptı.

https://twitter.com/ekolojibirligi/status/1182043272304353280?s=20

Ne oluyor?

Kaz Dağları’nda Kirazlı ve Balaban köyleri yakınında ve Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın yanı başında altın madenciliği yapılmak isteniyor.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın (TEMA) uydu görüntüleri üzerinden yaptığı tespite göre, altın madeni için bölgede kesilen ağaç sayısı 195 bin.

Kaz Dağları’nda Alamos Gold maden şirketinin ekokıyımına karşı ise haftalardır “Su ve Vicdan Nöbeti” sürüyor.


Gazete Karınca



Önceki Haber
İktidar ve muhalefetin ortak iktidarı - Cengizhan Kaptan
Sonraki Haber
HDP eş başkanları ve vekillerin 'operasyon' açıklamalarına soruşturma