Ana SayfaGüncelDersim Belediyesi: Seyit Rıza heykelinin kaldırılması söz konusu değil

Dersim Belediyesi: Seyit Rıza heykelinin kaldırılması söz konusu değil

HABER MERKEZİ – Vatan Partisi’nin Seyit Rıza’nın heykeli ve isminin sokaklardan kaldırılması için başvuruda bulunmasına ilişkin Dersim Belediyesi’nden “Dersim halkının büyük bir irade ile sahiplendiği Seyit Rıza Heykeli’nin kaldırılması söz konusu değildir” açıklaması geldi.

Dersim Belediyesi, Vatan Partisi’nin kent sınırları içinde bulunan bütün cadde, sokak, meydan ve diğer tabelalardan Seyit Rıza’nın isim ve sembollerinin kaldırılması amacıyla kendilerine yapılan başvuruya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Seyit Rıza heykelinin Dersim halkının iradesiyle seçilen belediye tarafından 2010 yılında alınan kararla inşa edildiği belirtilerek, heykelin Dersim ile bütünleşmiş ve sembol haline geldiği ifade edildi.

“Dersim’in kültürel değerlerini, inancını, dilini bir bütün sahipleniyor ve kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz” denilen açıklamada, Dersim halkının büyük bir irade ile sahiplendiği Seyit Rıza heykelinin kaldırılmasının söz konusu olmayacağı vurgulandı.

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

“Sey Rıza, Wusênê Seydi, Findik Ağa, Aliye Mirzê Sili,Hesenê Ivraimê Qıji, Hesen Ağa, Resik Uşen, Sey Qaji, Sılo Qız, Alaverdi, Baba Bertal, Firig Dede, Sey Uşen ve sayamadığımız birçok isim Dersim halkının ortak hafızaları ve kültürel değerleridir. Bu şekilde yaşamaya devam edeceklerdir.
“Bu anlamda Vatan Partisi’nin ‘Tunceli Belediyesi içerisinde yer alan, Seyit Rıza’nın ismi verilen bütün cadde, sokak, meydan ve her türlü yapı isimlerinin değiştirilmesi’ne dönük yazdığı dilekçenin Dersim halkı ve belediyemiz tarafından karşılığı bulunmamaktadır.”

Ne olmuştu?

Vatan Partisi, 15 Kasım 1937’de idam edilen Seyit Rıza’nın, 2010 yılında Dersim’de Kışla Meydanı’na dikilen heykeli başta olmak üzere kent sınırları içinde bulunan bütün cadde, sokak, meydan ve diğer tabelalardan isim ve sembollerinin kaldırılması için Tunceli Valiliği ve Dersim Belediyesi’ne başvuruda bulunmuştu.

Partinin Genel Sekreteri Utku Reyhan’ın imzasıyla 17 Aralık’ta yapılan başvuruda gerekçe olarak Seyit Rıza’nın “vatana ihanet” suçundan ceza alması gerekçe gösterilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Trafik Vakfı’nın araç çekme ve kurtarma faaliyetleri sonlandırıldı
Sonraki Haber
Diyarbakır'da 17 yaşındaki Bahar Akdemir ölü bulundu