Ana SayfaGüncelCorona virüsünden ölenlerin sayısı 213’e yükseldi, Çin’e uçuşlar durduruldu

Corona virüsünden ölenlerin sayısı 213’e yükseldi, Çin’e uçuşlar durduruldu

HABER MERKEZİ – THY, Çin’de ortaya çıkan ve akciğer rahatsızlıklarına neden olan Corona virüsü salgını nedeniyle Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian kentlerine düzenlenen uçuşlarını 9 Şubat’a kadar durdurdu. Yeni Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 213’e çıkmış durumda.

Ölümcül Corona virüsü Çin’in geneline yayılırken, dünya ülkeleri salgını kontrol altına almaya çalışıyor.

Türk Hava Yolları (THY) da salgın nedeniyle Çin’in Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian şehirlerine düzenlenen uçuşlar durdurdu.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada uçuşların 9 Şubat’a kadar durdurulduğunu bildirdi.

Fransız Hava Yolu şirketi Air France de Çin’e karşılıklı tüm uçuşların 9 Şubat’a kadar askıya alındığı açıkladı.

Pekin ve Şangay’dan Fransa’ya dönmek isteyen yolcular için bazı özel seferlerin düzenleneceği kaydedildi.

Danimarka, İsveç ve Norveç’in ortakları arasında yer aldığı İskandinav Hava Yolları (SAS) da dün yaptığı açıklamada Pekin ve Şangay seferlerinin 9 Şubat’a kadar durdurulduğunu ve 2 kent için de 9 Şubat’a kadar bilet satılmayacağını duyurdu.

Sağlık Bakanı: Çin’den gelen 11 bin yolcu tarandı şüpheli yolcuya rastlanmadı

Bu arada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Coronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Dünyanın virüsü tehdit olarak almadan önce Türkiye olarak önlem aldıklarını söyleyen Koca, Wuhan’da ilk vaka görüldükten 10 gün sonra gerekli tedbirlerin alındığını söyledi ve ekledi:

“Çin’den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık önlemleri devreye soktuk. Çin’den gelen uçuşlarla ülkemize giriş yapan yolcuları termal kameralarla tarıyoruz. Şu ana kadar 11 bin yolcu tarandı herhangi bir şüpheli yolcuya rastlanmadı. Karantina odalarımız, koruyucu ekipmanlarımız tüm kullanmaya hazır.
“68 kişiden alınan numuneler test edildi.Şu ana kadar Türkiye’de kesin olarak koronavirüs tanısı alan herhangi bir hastamız olmadı. Eğer olur ise bunu izole etmek üzere tüm imkanlarımızın hazır ve yeterli olduğunu, kapasitemizin de yeterli olduğunu ifade etmek istiyorum.”

Bakan Koca, Wuhan kentinde ikamet eden ve hiçbir şekilde hastalık şüphesi olmayan yurttaşların olduğunu belirterek, “Biz tamamen sağlıklı olan vatandaşlarımızı bırakarak onları riske atamayız. Harekete geçip gerekli diplomatik girişimlerin tamamlanması ardından muhtemelen önümüzdeki birkaç saat içinde TSK’ya ait A400M tipi uçağı ambulans uçağa dönüştürerek vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Koca, yedi Azerbaycan, yedi Gürcistan ve bir Arnavutluk vatandaşının da sağlık kontrolleri ardından uçağa alınacağını belirterek, uçak indiğinde ekipler dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacağını ifade etti.

“Özellikle bu vatandaşlarımızı ve diğer vatandaşları ayrı şu an kullanılmayan kullanmadığımız bir hastaneyi tekrar kullanır hale getirdik ve bu hastane daha sonra da hasta takibi için tekrar kullanılmayacak bir hastanemiz. Bu nedenle de herhangi bir hastamızla teması olmayan bir süreç olacak.”

‘Acil durum’

Öte yandan virüs yayılmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü dün (30 Ocak) salgınla ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmişti.

Örgüt bu kapsamda alınacak önlemler için uzman bir ekibi Çin’e göndereceğini duyurmuştu.


Corona virüsü: Salgın hızla yayılıyor, Dünya Sağlık Örgütü ‘acil durum’ ilan etti


Fotoğraf: AFP

Yeni Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 213’e çıkmış durumda.

Perşembe günü Tibet’te de bir vakanın doğrulanmasıyla Çin anakarasındaki bütün bölgelere hastalığın yayıldığı anlaşıldı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun son yaptığı açıklamaya göre, ülkede virüsün bulaştığı toplam kişi sayısı ise 9 bini 500’e yaklaştı.

Salgın Çin dışında da yayıldı. Diğer ülkelerde tespit edilen vakaların sayısı 100’ü aştı.

Ancak şu ana kadar virüsün Çin dışında da ölüme yol açtığına dair resmi bir açıklama yapılmadı.


Yeni Corona virüsü: Nasıl ortaya çıktı, belirtileri neler, nasıl korunulur?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Melike Aydın tahliye edildi
Sonraki Haber
HDP yeni dönem stratejisini belirledi