Ana SayfaToplumsal CinsiyetPandemi süreci kadına şiddette ciddi artışa neden oldu

Pandemi süreci kadına şiddette ciddi artışa neden oldu

HABER MERKEZİ – Küresel salgının sağlığımız üzerindeki etkileri aylardır gündemdeki yerini korurken, diğer yandan pandemide kadınlara yönelik erkek şiddetinin ciddi bir biçimde arttığı görülüyor.

Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisi sürecinde kadına yönelik şiddetin ciddi boyutlara ulaştığı birçok rapora yansıyor.

Yaşanan bu artışta özellikle salgınının önüne geçmek için getirilen karantina koşullarının etkili olduğu bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi (UN Women) adlı kuruluş tarafından Eylül ayı sonunda yayımlanan rapora göre, Covid-19 salgınıyla birlikte birçok ülkede getirilen yasaklarla kadına yönelik şiddet vakalarında ciddi bir artış yaşandı.

Kuruluşun raporuna göre, şiddete dair yapılan şikayetler ile aile içi şiddet nedeniyle yetkililere yapılan aramalarda üçte bire yakın artış görüldü.

Bu verilere göre kadına yönelik şiddet vakaları Singapur’da yüzde 33, Fransa ve Kıbrıs’ta ise yüzde 30 oranında artarken, Arjantin’de bu artış yüzde 25’e ulaştı.

Salgın ortamında Güney Afrika ve Nijerya gibi ülkelerde de cinsel saldırı vakalarındaki yüksek artışa dikkat çekilen rapora göre, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerde ise kadın cinayetlerinde ciddi bir artış yaşandı.

Karantina uygulamaları ev içi şiddeti artırdı

UN Women raporunda Covid-19 pandemisi nedeniyle getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları kadın ve çocuklar için yaşamı daha da güvensiz bir hale getirdi. Buna göre, kadınlar yaşadıkları evlerde kapalı kalarak şiddet ile karşı karşıya kaldı.

Kadına yönelik şiddet vakaları bir yandan artarken, salgın sürecinde başta kültürel ve sportif faaliyetler ile okulların önemli oranda kapanması da kadınları ‘kaçabildikleri’ alanlardan mahrum kıldı.

Önlemler nedeniyle ekonomik aktivitelerin azalması ve işsizlik, yoksulluk gibi problemler de erkeklerin kadınlara yönelik şiddetine neden oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Boşanmak isteyen kadının aracına bomba düzeneği kuran erkeğe 19 yıl hapis
Sonraki Haber
Biden kabinesindeki bazı isimleri açıkladı