Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Covid-19 salgını: Türkiye ve dünyada son durum

Canlı Blog | Covid-19 salgını: Türkiye ve dünyada son durum

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı 30 bini, Covid-19 tanısı konulanların sayısı 650 bini aştı. Türkiye’de can kayıpları 131’e yükselirken, tanı konulanların sayısıysa 10 bine yaklaştı. Otobüslerin ardından yurt içi havayolu ulaşımına da sınırlama getirildi. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler canlı sayfamızda.

 


22:30 | Soylu: Almaktan çekineceğimiz hiçbir tedbir yoktur

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalına katılarak, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

“Almaktan çekineceğimiz hiçbir tedbir yoktur” diyen Soylu, “Sabah valilerimizle bir değerlendirme yaptık. Bu değerlendirmeyi de Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Son 4-5 gündür Türkiye’de hayat yüzde 80 durmuştu. Bizim almayacağımız tedbir yoktur. Sokağa çıkma yasağı koyulabilir de. Güvenlik, üretim, tedarik ve sağlık dışında sosyal izolasyonu sağlamış durumdayız” ifadelerini kullandı.

İstanbul ve Ankara’da meydanların, sokakların tamamen boşaldığını söyleyen Soylu, toplu taşımadaki sayının yüzde 60-70 civarında azaldığını kaydetti.

“Şehirlerarası ulaşımda yüzde 94 oranında azaldı. ‘Evde kal’ çağrıları ile vatandaşları evde tutabiliyoruz. Parametreleri takip ediyor, izliyor, yönetmeye çalışıyoruz. Şu andaki (bugün ve dün) durumda yüzde 95 civarında hayat eve çekildi. Yarını ve diğer günü de izleyeceğiz.”

Ekonomi muhakkak etkileyecektir. Dünyanın ekonomileri de etkileniyor. Ülkeler artık kendi ülkeleri içerisinde mi üretim yapacaklar. Bizim için dört tane konuyu ayakta tutmamız önemli. Sağlık, gıda-hijyen, kamu düzeni ve sosyal izolasyonu sağlamaya çalışıyoruz. Bu dört konu bizim için önemli. Eğer sağlayamazsak tüm tedbirleri alacağız.”


21:30 | Yunanistan’da virüsten ölenlerin sayısı 38’e çıktı

Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının bugün 7. günü.

Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 38’e yükseldi.

Bugün 95 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı bin 156’ya yükseldi.

Ülkede şu ana kadar yapılan test sayısı ise 15 bin olarak açıklandı.

Bu rakamı açıklayan Sağlık Bakanlığı sözcüsü Sotiris Tsiodras da test sayısının yetersiz olduğunu ve yeni önlemler kapsamında bu eksiğin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Damaskinia ve Dragassia köylerindeki karantina bir hafta daha uzatıldı.

Sivil Savunma ve Kriz Yönetimi Müsteşarı Nikos Chardalias, market, eczane ve banka haricindeki işyerlerine dönük getirilen kapalı tutulması kararının 11 Nisan’a kadar uzatıldığını açıkladı. Ayrıca ibadethanelere dönük kısıtlamaların süresi de uzatıldı.

Ülkedeki sağlık çalışanları ve sendikaları, hükümetin kriz yönetim politikasına tepkili.

Sağlık çalışanları ülkedeki sağlık sisteminin zaten bir çok eksiği bulunduğunu bu süreçte de hükümetin geçici çözümlerle krizi atlatmak istediğini belirtiyor.

Sağlık çalışanları, koruyucu malzeme ve yoğun bakım servislerinin çok yetersiz olduğunu belirtiyor. Ayrıca yeni doktor ve sağlık çalışanlarının göreve başlaması için acil kadro talep ediyor.


21:15 | Portekiz’den ‘Corona’ süresince mültecilere eşit hak ve hizmet

Birçok ülke sınırlarındaki mültecileri salgınla baş başa bırakırken Portekiz, oturma izni başvurusu değerlendirme aşamasında olan herkese bir süreliğine daimi oturma izni verecek.

Bu uygulamadaki amaç; ‘Corona’ süresince göçmenlerin sağlık ve kamu hizmetlerinden yararlanabilmesi.


21:00 | Sivas’ta 5 köye ‘Corona’ karantinası

Sivas’ın Akıncılar ilçesinin Şenbağlar, Koyulhisar ilçesinin Boyalı, Dilekli ile Suşehri ilçesinin Boyalıca ve Gökçekaş köyleri karantina Corona virüsü nedeniyle karantina altına alındı.

İkinci bir emre kadar köylere giriş-çıkışlar yasaklandı.

Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Şehir dışı çok fazla hemşehrimizi ağırladığımız için her türlü olasılığa karşı, tedbir amaçlı koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılarak vatandaşlarımızın hayatını tehdit etmesini engellemek ve köylerimizin sosyal izolasyona geçmelerini sağlamak üzere giriş ve çıkışlar yasaklanmıştır.”


20:50 | Üç büyük şehirde ticari taksilere sınırlama

İçişleri Bakanlığı yayınladığı yeni genelgeye göre, bu gece saat 00.01’den itibaren İstanbul, Ankara, İzmir’de ticari taksilerin trafiğe çıkışları sınırlandırılacak.

İstanbul, Ankara, İzmir’de yarın saat 24.00’e kadar plakasının son rakamı tek, bu saatten sonra ise çift olan taksiler trafiğe çıkabilecek.


20:37 | Umre dönüşü karantinaya alınan bazı kişilerin test sonucu pozitif çıktı

Umre dönüşü Corona virüsü tedbirleri kapsamında Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yurda yerleştirilerek karantina altına alınan 3 bin 135 kişiden bazılarının test sonucu pozitif çıktı.

DHA’nın aktardığına göre test sonucu pozitif çıkanlar ambulanslarla Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülerek, tedavi altına alındı.

Bunun üzerine 14 günlük karantina süresi dolanların tahliye işlemleri de durduruldu.

Karantina süresi dolanların 112 otobüs ve altı uçakla memleketlerine gönderilmeleri bekleniyordu.


20:30 | İran’da 24 saatte vaka sayısında 2 bin 901 artış

İran Sağlık Bakanlığı, ülkedeki tespit edilen Corona virüsü vaka sayısının son 24 saat içinde 2 bin 901 artarak 38 bin 309’a yükseldiğini açıkladı.

Hayatını kaybedenlerin sayısının da 123 artarak 2 bin 640’a çıktığı belirtildi.


20:00 | Çin’de ikinci bir ‘Corona’ dalgası gelebilir

Corona virüsünün ilk olarak çıktığı Çin’de ikinci bir dalganın gelebileceği belirtildi.

Ulusal Sağlık Komisyonu Sözcüsü Mi Feng, Çin’e ülke dışından gelenler arasında toplam 693 vaka tespit edildiğini, bunun da ikinci bir virüs dalgasına yol açabileceğini söyledi.

Çin’de geçtiğimiz 7 gün içinde ülke dışından gelenlerde 313 vaka, ülke içinde ise sadece altı vaka tespit edilmişti.

Virüs salgınının ortaya çıkmasından bu yana Çin’de 81 bin 400’den fazla kişi hastalığa yakalandı, 3 bin 300 kişi de yaşamını yitirdi.


19:45 | İtalya’da son 24 saatte 756 kişi yaşamını yitirdi

Fotoğraf: AP

İtalya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 756 kişi daha hayatını kaybetti.

Son rakamlarla birlikte toplam ölü sayısı 10 bin 779’a yükseldi.

Ülkede bugüne kadar tespit edilen vaka sayısı da 97 bin 689 oldu. Bu vakalardan 13 bin 30’u iyileşti.

Son bir günde iyileşenlerin sayısı ise 646 olarak belirlendi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre halen 31 binden fazla kişi hastanelerde tedavi görüyor, bunlardan 3 bin 906’sı yoğun bakımda.

42 binden fazla vaka ise evde tecrit altında tutuluyor.

Bir günde yaşamını yitirenlerin sayısı geçen Cuma günü 919 ile dünya çapında bugüne kadar görülen en yüksek günlük rakam olmuştu.

28 Mart’da da 889 yeni ölüm kaydedilmişti.


19:25 | Türkiye’de ‘Corona’dan ölenlerin sayısı 131’e çıktı

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre Türkiye’de toplam vaka sayısı 9 bin 217’ye yükseldi.

Geçtiğimiz 24 saatte 23 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle can kaybı 131’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar Covid-19 tanısı konulan hastalardan 105’i iyileşti.


18:30 | Dünya genelinde 30 bin 982 kişi Corona’dan öldü

Johns Hopkins Üniversitesi’nin açıkladığı son verilere göre dünya genelinde Corona virüsünden ölenlerin toplam sayısı 30 bin 982’ye yükseldi.

Vaka sayısı ise 669 bin 312’ye çıktı.


17:00 | Ankara’da da çocuklar market ve pazar yerlerine alınmayacak

İstanbul Valiliği’nin ardından Ankara Valiliği de Corona virüsüsüyle mücadele kapsamında pazar yerleri ve hiper, süper, küçük marketler dahil her türden alışveriş mekanlarına çocukların girişini yasakladı.

Valilik ayrıca, taksi ve benzeri araçların, şehirler arası toplu ulaşım aracına dönüşümüne neden olacak ya da internet tabanlı uygulamalar vasıtasıyla yolcu taşımasını da yasakladı.


16:45 | HDP’den ‘Corona’ya karşı 12 öneri

HDP, Corona virüsü salgınına karşı toplumun kendi kaderine terk edildiğini ve adeta virüsle baş başa bırakıldığını belirterek, verilerin paylaşılması konusunda Türkiye’nin şeffaf olmadığını ifade etti. HDP, bu süreçte alınması gereken önlemleri açıkladı.


15:50 | AKP, Meclis’te ‘esnek çalışma’ dönemi başlattı

AKP Meclis Grubu, Covid-19 salgınıyla mücadele önlemleri kapsamında, Meclis’te ‘esnek çalışma’ dönemi başlattığını duyurdu.

Duyuruda, Meclis’te bu hafta yasama faaliyetlerine, AKP’den Meclis Adalet Komisyonu ve İçişleri Komisyonu üyeleri ile yakın illerden milletvekillerinin katılacağı belirtildi.

Habertürk’te yer alan habere göre Meclis’in bu haftaki çalışmalarına katılacak AKP milletvekilleri de belirlendi.

Meclis Genel Kurulu ve komisyonlardaki çalışmalara AKP Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Eskişehir, Kayseri, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Tokat milletvekillerinden oluşan yaklaşık 80 ismin katılımı planlanıyor.

Bu hafta çalışmalara katılamayacak milletvekillerinin ise bu sürede evde kalmaları istendi.


15:35 | Çankırı’da bir köy karantina altına alındı

Çankırı’nın Çerkeş ilçesine bağlı Aliözü köyünde, şehir dışından cenaze törenine katılmak amacıyla gelen bir kişinin, dönüşte yaptırdığı Corona virüsü testinin pozitif çıkması sonrası köye giriş ve çıkışlar geçici süreliğine kapatıldı.

Jandarma ekipleri tarafından giriş ve çıkışlara kapatılan köye gelen sağlık ekipleri, yurttaşlara gerekli test ve kontrolleri yaptı.

Köyde şu ana kadar Corona vakasına rastlanılmadığı belirtildi.


15:15 | ‘Korona Günlerinde Kadınlar İçin Şiddetten Korunma Kılavuzu’ yayınlandı

Corona virüsü nedeniyle yapılan ‘evde kal’ çağrıları, kadınlara yönelik ev içi şiddeti artırıyor.

Buna ilişkin bir açıklama yapan Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da, “Korona Günlerinde Kadınlar İçin Şiddetten Korunma Kılavuzu” hazırladı.

Kadınlar tarafından yapılan açıklamada, “Koronavirüs pandemisi sizi umutsuzluğa sürüklemesin. Biz varız! Biz kadınlar, bu günlerde de fiziken olmasa da birbirimizin elinden tutacak, güç vereceğiz. Bütün kurum ve kadınlarla dayanışma içerisinde olacağız” denildi.

Kılavuzda, “Kadınlar için ‘Evler’in anlamı, Kadınlar için ‘koronavirüs pandemisi’ nedir?”, “Koronavirüs günlerinde kadınlar için yapılması gereken acil durum planı”, “Kadınlar için koronavirüs günlerinde şiddet karşısında haklar ve öneriler ve 6284 İnfografiği” başlıklarına yer verildi.

Kılavuzda, olası bir şiddet vakasında kadınların ulaşabileceği ihbar ve destek hatlarına da yer verildi.

  • Kılavuzun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

14:45 | SES’ten sağlık çalışanları için 13 talep

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, sağlık çalışanlarının Corona virüsü salgını nedeniyle karşılaştıkları sorunlara ilişkin oluşturdukları 13 maddelik talep listesini İl Sağlık Müdürlüğü’ne sundu.

Kişisel koruyucu ekipmanların tüm sağlık çalışanlarına verilmesi talep edilen listede, Covid-19’a ilişkin eksik eğitimlerin verilmesi gerektiği vurgulandı.


14:15 | Almanya’da vaka sayısı 52 bin 547’ye çıktı

Almanya merkezli Robert Koch Enstitüsü, ülkede Corona virüsü vaka sayısının bir günde 3 bin 965 kişi artarak 52 bin 547’ye yükseldiğini açıkladı.

Enstitü, son 24 saat içinde virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının da 389’a yükseldiğini duyurdu.


13:45 | İspanya’da 24 saatte 838 kişi öldü

İspanya Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle 838 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bu rakam bir günde ölü sayısında görülen en büyük artış oldu.

Son rakamlarla birlikte İspanya’da Covid-19 nedeniyle ölenlerin toplam sayısı 6 bin 528’e yükseldi.

Ülkedeki vaka sayısı da 72 bin 248’den 78 bin 797’ye çıktı.


13:00 | İzmir Barosu’ndan kadınlar için şiddet hattı: Evde kendini yalnız hissetme!

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi, Corona virüsü nedeniyle ‘evde kal’ çağrılarının yapıldığı bu dönemde, şiddete maruz bırakılan kadınlar için telefon hatlarının açık olduğunu duyurdu.

İzmir Barosu resmi twitter hesabından paylaşılan çağrıda, “Evde kendini yalnız hissetme! Şiddete karşı her zaman yanındayız” denildi.

Kadınlar baroya, 0232 400 00 04 nolu telefon numarasından ulaşabilir.


12:20 | ‘Corona’ testi pozitif çıkan İngiltere Başbakanı: İşler iyiye gitmeden önce daha da kötüleşecek

Covid-19 testi pozitif çıkan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, evlere salgına karşı mücadeleye ilişkin bir mektup gönderdi.

Johnson mektubunda, “İşlerin iyiye gitmeden önce daha da kötüleşeceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ama doğru hazırlıklıları yapıyoruz. Kurallara ne kadar uyarsak o kadar az kişi hayatını kaybedecek ve hayat en kısa sürede normale dönecek.”

Johnson evlere gönderdiği mektupta, ‘bilimsel ve tıbbi tavsiyeler doğrultusunda’ gerekli görüldüğü takdirde Covid-19 pandemisi ile mücadele için daha sert kısıtlamalar getirilebileceğini de kaydetti.

Öte yandan İngiltere’de alınan tedbirler kapsamında iki kişiden fazla katılımlı etkinlikler yasaklandı, zaruri ihtiyaçlar dışında satış yapan mağazalar kapatıldı.


11:30 | Emeklilerin bayram ikramiyeleri erken ödenecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaklaşık 12 milyon emeklinin Ramazan Bayramı ikramiyelerinin, Corona virüsü salgını nedeniyle erken ödeneceğini duyurdu.

Buna göre ödemeler, SSK’lılara 7-10 Nisan tarihleri arasında, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bağlı olanlara ise 11 Nisan’da yapılacak.

Selçuk, “Buna göre ikramiyeler 4a (SSK) kapsamında olanlara tahsis numarasının son rakamına göre; 17, 18, 19 olanlar için 7 Nisan, 20, 21, 22 olanlar için 8 Nisan, 23, 24 olanlar için 9 Nisan, 25, 26 olanlar için 10 Nisan’da, 4b (Bağ-kur) ve (Emekli Sandığı) kapsamında olanlara ise 11 Nisan’da ödenecek” dedi.

“Kamu bankaları 76 yaş üstü yaşlılarımızın aylıklarını evinde ödüyor. Ayrıca emekli aylığını PTT’den alan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın da istekleri halinde, ikramiyeleri SGK ve PTT arasındaki protokol gereği evlerine teslim ediliyor.”


11:10 | Siyasi tutuklulara ‘Corona’ tehdidi: Virüslü birini aranıza getiririz

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu hazırladığı raporda, Aksaray T Tipi Cezaevi’nde kalan siyasi tutukluların cezaevi idaresi tarafından “kurallara uymak zorundasınız aksi halde adli suçlarda virüs olan birini aranıza getiririz” sözleriyle tehdit edildiklerini aktardı.


10:00 | Harem Otogarı faaliyetlerini durdurdu

İstanbul Üsküdar’da bulunan Harem Otogarı’ndaki esnaf, Corona virüsü nedeniyle “şehirler arası seyahat kısıtlaması” getirilmesinin ardından yaptığı toplantıda, düşen yolcu sayılarını da göz önünde bulundurarak taşımacılık faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

Alınan karar, Harem Otogar Dernek Başkanı Kemal Kulaçoğlu ve Üsküdar Belediyesi Harem Otogar Müdürü Atilla Dokumacı tarafından, Üsküdar Kaymakamlığı’na gönderildi.

Üsküdar Kaymakamı Sefa Murat Demiryürek de Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“İlçemiz hudutlarında 220 acenteye bağlı 80 yazıhane ile faaliyet gösteren Harem Otogar İşletmesi, esnafın ortak kararıyla, seyahat sınırlaması sonrası düşen yolcu talebi ve virüsle mücadeleye destek için faaliyetlerini geçici olarak durdurmuştur.”


09:44 | Hollanda Çin’den ithal ettiği maskeleri toplatıyor

Hollanda, Corona virüsü salgınına karşı Çin’den ithal ettiği yüz binlerce maskenin yeterli standartları taşımadığı gerekçesiyle toplatılmasına karar verdi.

Sağlık Refah ve Spor Bakanlığı, Çin’den maske ithalatını durdurduklarını ve dağıtılan 1,3 milyon maskenin 600 bininin de toplatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Dağıtılan maskelerin kalitesinden şüphe duyan bazı hastanelerin Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu’na maskeleri incelemesi için başvurduğunu ve birçok hastanenin maskeleri kullanmadığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

“Organizasyon, gerekli güvenlik ve sağlık standartlarını taşımayan maskelerin koronavirüsün solunum yoluyla geçmesine engel olmadığını tespit etti.”

Hatalı maskelerin kullanıp kullanılmadığı ile ilgili net bilgi olmadığı ifade edilen açıklamada, bazı hastanelerin, yeterli ekipman bulunmadığı için eski maskeleri dezenfekte ederek tekrar kullandığı belirtildi.

Ayrıca açıklamada bundan sonra ithal edilecek maskelerin ek testlere tabi tutulacağı da bildirildi.


09:00 | Rüştü Reçber’in ‘Corona’ testi pozitif çıktı

Eski kaleci ve spor yorumcusu Rüştü Reçber’in Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Sonucu sosyal medya üzerinden duyuran Reçber’in eşi Işıl Reçber, “Eşim Rüştü’yü Covid-19 teşhisiyle hastaneye kaldırmış durumdayız. Birden bire gelişen hızlı semptomlarla biz de olayın şokundayız” dedi.

Reçber, kendisinin, kızının ve oğlunun test sonucunun ise negatif çıktığını belirtti.

https://www.instagram.com/p/B-SkucDj4DH/?utm_source=ig_embed


00:50 | Çocuklar için Corona virüsü rehberi

“Meraklı Çocuklar İçin Koronavirüs Rehberi” Türkçe’ye çevrildi.

Çocukların içinde bulundukları zor süreci anlamalarına yardımcı olmayı amaçlayan rehber, okuma yazma bilen ya da bilmeyen tüm meraklı çocukların yararlanabileceği nitelikte.


00:45 | İtalya’dan, “geleceğimizden” bir mektup

İtalya’da Covid-19’a yakalananların ve bundan kaynaklı yaşamını yitirenlerin sayısı her gün trajik bir şekilde artıyor. Can kayıplarının önünü almak için ülkede karantina altında. Romalı yazar, senarist ve belgeselci Francesca Melandri de herkes gibi karantinada olanlardan.

Kendi izolasyon deneyimlerine dayanarak Avrupalı emsallerine “Geleceğinizden” başlıklı bir açık mektup kaleme alan Melandri, bu çağrısında, önümüzdeki haftalarda insanların yaşaması muhtemel duygu silsilesine dikkat çekiyor.

Yazar, bizleri nelerin beklediğini anlatıyor. “Salgından kurtulmak için beraber yelken açacağınız bu gemi herkese aynı görünmeyecek; fiilen de herkes için aynı olmayacak: Hiçbir zaman da olmadı” diyor.


00:33 | Türkiye’de vaka sayılarında hızlı yükseliş

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre Türkiye’de toplam vaka sayısı 7 bin 402’ye yükseldi.

Geçtiğimiz 24 saatte 16 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle can kaybı 108’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar Covid-19 tanısı konulan hastalardan 70’i iyileşti.


Şikayet ve sağ çıkma – Sara Ahmed


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Portekiz'den 'Corona' süresince mültecilere eşit hak ve hizmet
Sonraki Haber
Araştırma: Corona virüsü 4 derecelik ısıda uzun süre aktif kalıyor