Ana SayfaGüncel20 yıl önce öldürülen 15 yaşındaki Çağla’nın dosyası zaman aşımından kapatılıyor

20 yıl önce öldürülen 15 yaşındaki Çağla’nın dosyası zaman aşımından kapatılıyor

HABER MERKEZİ – İstanbul’da 20 yıl önce öldürülen 15 yaşındaki Çağla Tuğaltay’ın faili hala bulunamadı. Cinayetin üzerinin örtülmeye çalışıldığını belirten Çağla’nın ağabeyi İlker Tuğaltay, dosyanın zaman aşımı nedeniyle kapatılmaması için imza kampanyası başlattı.

İstanbul Şişli’de yaşayan 15 yaşındaki Çağla Tuğaltay, 5 Haziran 2000’de okul dönüşünde evinde kesici aletle öldürülmüş halde bulundu.

Polisin yaptığı incelemede kapıda zorlama, evde dağılma ve hırsızlık olmadığı, failin suç aleti olan bıçağı mutfakta yıkadığı belirlendi.

JinNews’ten Safiye Alağaş’ın haberine göre cinayetin üzerinden iki ay geçmesinin ardından Nişantaşı’nda postacı kılığına giren bir erkek, bir kadının evine giderek tecavüz girişiminde bulundu.

Yakalanan Tufan G., Çağla dosyasıyla ilgili de sorgulandı ancak DNA uyuşmadığı için serbest bırakıldı.

7 yıl sonra dosya yeniden incelendi

Çağla’nın öldürülmesinin üzerinden 7 yıl geçtikten sonra İl Emniyet Müdürü, Asayiş Şube Müdürü ve cinayet ekipleri tamamen değişti. Yeniden özel ekip kuruldu. Dosyalar incelendi.

İncelemede, evde bulunan sigara izmaritlerinin DNA’sının alınmadığı fark edildi.

Aslında Çağla’nın anne ve babası sigara izmaritinin kendilerine ait olduğunu ifade etseler de 7 yıl sonra anne ve babadan kan örneği alındı. Ayrıca apartmanda bulunan iki kişiden daha kan örnekleri alındı.

Yapılan incelemede, sigara izmaritindeki DNA ailenin DNA’sı ile uydu. Diğer iki komşunun da DNA’ları herhangi bir bulguyla eşleşmedi.

Her yeni gelen ekip dosyayı baştan aşağı incelemeye devam etti. 2014 yılında faili meçhul dosyaları ile ilgili özel ekipler kuruldu.

Çağla için kurulan ekip, inceledikleri dosyada otopsinin ardından Çağla’nın tırnakları arasında çıkan donenin DNA analizinin yapılmadığını tespit etti.

Donenin incelemesinde bir erkeğe ait DNA çıktı. DNA, daha önce aileden ve komşulardan alınan kan örnekleri ile uyuşmadı.

Polis bu DNA’nın kime ait olduğunu hala bulamazken, dosya 5 Haziran’da zaman aşımı nedeniyle kapatılacak.

Çağla’nın ağabeyi İlker Tuğaltay, zaman aşımına uğramaması için 30 Mayıs tarihide bir imza kampanyası başlattı.

‘Sesimiz duyulmadı, askıda kaldı’

Dosyaya bakan savcının sürekli değiştiğini, kendilerinin de gerek yargı gerekse basın yoluyla faili bulmaya çalıştıklarını belirten Tuğaltay, şunları söyledi:

“Şu anda ‘belki sesimizi duyurabiliriz’ çabası içindeyiz. Ama tabi bu ülkede sade vatandaş olduğunuz zaman, eliniz kolunuz başka yerlere uzanamadığı zaman, her zaman sesinizi kendiniz duyurursunuz. Başkalarına duyurmak, bize yardım edecek ülkeyi yönetenlere duyurmak bizim açımızdan çok zor oluyor.
20 sene içinde bunun acısını çok çektik. Sesimizi duyuramadık. Tabi 20 sene önceki teknoloji ile şimdiki teknoloji bir değil. 20 yıl önce her halde bu yeterince araştırılmadı, incelenmedi. İncelenmeyince bizim dosyamız sürekli açıkta, bizim seslerimiz askıda kalmaya devam etti.”

Dosyanın kapanmasına iki gün kaldığını belirten Tuğaltay, artık ne yapacaklarını bilemediklerini belirterek, “Bu süre zarfında emniyetin olayı açığa çıkarmasını istiyoruz. En azından 2 gün içinde sesimizi duyurup, dosyanın zaman aşımında kapanmaması için çaba içindeyiz” dedi.


Başlatılan imza kampanyasına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ölüm orucundaki tutuklu avukatlara uluslararası destek
Sonraki Haber
Fakir Baykurt Öykü Ödülü ‘Ovada Paldır Küldür'le Mustafa Orman'a