Ana SayfaDünyaAkdeniz’de mültecileri taşıyan bot battı: 30’u aşkın can kaybı

Akdeniz’de mültecileri taşıyan bot battı: 30’u aşkın can kaybı

HABER MERKEZİ – Tunus’tan Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecileri taşıyan botun batması sonucu en az 34 kişi hayatını kaybetti.

Kuzey Afrika ülkelerinden Tunus açıklarında mültecileri taşıyan bir bot battı.

Dün İtalya basınına yansıyan haberlere göre botun batması sonucu üçü çocuk olmak üzere en az 34 kişi hayatını kaybetti.

Yaşamını yitiren mültecilerin cansız bedenleri Tunuslu kurtarma ekipleri tarafından liman şehri Safakes kıyısında bulundu.

Ekipler botta tahminen 52 kişi olduğunu açıkladı. Mültecilerin Fildişi Sahili ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki ülkelerden Avrupa’ya geçmeye ulaşmaya çalıştığı belirtildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, 20 kişilik kapasitesinin üstünde doldurulmuş botun Tunuslu kaptanı da kazada hayatını kaybedenler arasında.

Uluslararası Göç Örgütü’nden AB’ye çağrı

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Avrupa Birliği’ne (AB) seslenerek, Akdeniz’de kurtarma çalışmalarına derhal başlanılması çağrısında bulundu.

AB, geçtiğimiz yılın Mart ayında Akdeniz’de yürüttüğü Sophia misyonunu durdurduğunu açıklamıştı.

İtalya ve Malta ise geçen yıldan bu yana özel kurtarma gemilerinin limanlarına yanaşmasına izin vermiyor. Covid-19 pandemisi nedeniyle de Akdeniz’e kıyısı olan pek çok ülke limanlarını tamamen kapatmış durumda.

IOM Sözcüsü Safa Msehli, “Hiçbir şekilde haberimizin olmadığı bot kazaları olduğunu tahmin ediyoruz ve en kötüsünden korkuyoruz” dedi.

Örgüt, yıl başından bu yana Libya ve Tunus üzerinden İtalya ve Malta’ya geçen 6 bin 600 mülteci olduğunu tahmin ediyor.

2020 yılı başından bu yana, resmi rakamlara göre Akdeniz’de 157 mülteci hayatını kaybetti. Ancak yetkililer kayıtlara geçmeyenlerin sayısının çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekiyor.




Önceki Haber
CHP, İnfaz Yasası'nın esastan iptali için AYM'ye başvurdu
Sonraki Haber
Buldan 'darbeye karşı demokrasi yürüyüşü'nün mesajını açıkladı