Ana SayfaDünya13 milyonu aştı: Dünya genelinde ‘Corona’ vaka sayısında rekor artış

13 milyonu aştı: Dünya genelinde ‘Corona’ vaka sayısında rekor artış

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgınında vaka sayısı 13 milyonu aştı. Dünya Sağlık Örgütü son 24 saatte 230 binin üzerinde yeni vakanın tespit edildiğini açıkladı. Bu, günlük bazda yeni rekor anlamına geliyor. Türkiye’de de vakalar 1000 bandının altına inemiyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ’den uyarı: Covid-19 salgını gittikçe kötüleşecek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre’nin Cenevre kentinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Ghebreyesus, Covid-19 vakalarında dünyanın birçok ülkesinde tehlikeli tırmanış olduğunu belirterek, “Temel prensipler takip edilmezse, bu salgın gittikçe kötüleşecek, kötünün kötüsü olacak” uyarısında bulundu.

Dünya genelinde dün 230 bin yeni Covid-19 vakası tespit edildiğini, bunların yüzde 80’in 10 ülkeden bildirildiğini aktaran Ghebreyesus, virüse ilişkin büyük endişe taşıdıklarını belirterek, tüm ülkelerin risk altında olduğunu ve aynı

Ghebreyesus, “Dünyanın birçok ülkesinde artık vakalarda tehlikeli artışlar görüyoruz ve hastane odaları tekrar doluyor. Birçok ülkenin riski azaltmak için kanıtlanmış önlemleri uygulamadığı veya takip etmediği için kazanımlarını kaybettiği görülmektedir” uyarısında bulundu.

Dünyaki tüm  vakaların yüzde 50’sinden fazlasının kaydedildiği Amerika kıtasının salgının merkez üssü olma özelliğini koruduğunu vurgulayan Ghebreyesus şunları söyledi:

“Dobra olmak gerekiyorsa çok fazla ülke yanlış istikamete gidiyor. Virüs bir numaralı halk düşmanı olmaya devam ediyor ancak birçok hükümet ve halkın eylemleri bunu yansıtmıyor. Virüse ilişkin tek amaç enfekte olmuş kişileri bulmak. Liderlerden gelen karışık mesajlar salgına ilişkin en önemli unsur olan güveni baltalıyor. Temel prensipler takip edilmezse, bu salgın gittikçe kötüleşecek, kötünün kötüsü olacak. Ama bu şekilde olmak zorunda değil.”

“Sizinle dürüst olmak istiyorum; öngörülebilir bir gelecek için ‘eski normal’e dönüş olmayacak” uyarısı yapan Ghebreyesus, ancak salgını kontrol ederek hayatın sürmesini sağlayacak bir yol haritası olduğunu ifade etti.


Mahkeme maske cezasını iptal etti

Bolu’da, maskesiz şekilde köpeğiyle gezerken kendisine cezai işlem uygulamak isteyen bekçilerle tartışan ve 392 TL ceza uygulanan Elif Nihan İ.’ye verilen idari para cezasını mahkeme iptal etti.

Kararın gerekçesinde, “Hem sosyal devlet olma ilkesi, hem de getirilen zorunluluğun mali külfet getirmesi gereği, devletin kişi başına her gün 3 tane maske sağlama zorunluluğu olduğu” ifadeleri yer aldı.

DW Türkçe’nin haberine göre olay, geçen 20 Mayıs’ta kentin en işlek caddesi olan İzzet Baysal Caddesi’nde meydana geldi.

Maskesiz dışarı çıkmanın yasak olduğu kentte, caddede görevli bekçi ekibi maskesiz şekilde yanında köpeğiyle yürüyen Elif Nihan İ.’yi cezai işlem uygulamak için durdurdu.

Köpeğini veterinere götürmek için dışarı çıktığını söyleyen Elif Nihan İ., cezai işlem uygulamak için kimliğini isteyen bekçilere tepki göstererek kimliğini göstermeyi reddetti.

Bekçiler maskesiz şekilde caddede yürümenin yasak olduğunu, kararın Valilik tarafından alındığını ve bu nedenle cezai işlem uygulamaları gerektiğini söyledi.

Elif Nihan İ.’nin kimliğini vermemek için direnmesi üzerine polis ekipleri olay yerine geldi ve 392 TL idari para cezası uyguladı.

Elif Nihan İ. tüm yaşananları kayda alıp sosyal medyada yayınladı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 19 kişi hayatını kaybetti, bin 8 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 8 vaka tespit edildi
  • 19 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 156 kişi hastalığı attı
  • 46 bin 492 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 214 bin 1
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 382
  • Toplam iyileşen sayısı 195 bin 671
  • Toplam test sayısı 4 milyon 21 bin 947


Urfa’da 142 ev, Konya’da bir mahalle, Sivas’ta da bir köy karantinaya alındı

Urfa’da kent merkezi ve ilçelerinde yaşayan bazı kişilerin test sonuçları pozitif çıktı.

Bunun üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu, Haliliye’de 49, Karaköprü’de 43, Eyyübiye’de 14, Viranşehir’de 13, Birecik’te dokuz, Suruç’ta altı, Ceylanpınar’da beş ve Bozova ilçesinde üç adreste karantina tedbiri uygulanmasına karar verdi.

Konya’nın Ahırlı ilçesinde de bir mahallede karantina uygulaması başlatıldı.

Kaymakamlık, Karacakuyu Mahallesi’nin, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındığını bildirdi.

Sivas’ın Yıldızeli ilçesindeki Geynik köyü ise İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındı. 14 günlük karantina süresince köye giriş ve çıkışlar yasaklandı.


Burdur Valiliği: 33 askerin Covid-19 testi pozitif çıktı, 221 asker de karantinaya alındı

Burdur Valiliği, 58. Piyade Eğitim Alay Komutanlığı’ndaki 33 askerin Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, askerlerin tedaviye temaslı oldukları 221 askerin de öğrenci yurdunda karantinaya alındığı açıklandı.

Filyasyon çalışması sonucunda pozitif vakalarla temas eden askerlerin ise Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlarda karantinaya alındığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, “Temaslı olanlar yurtlarda ayrı ayrı odalara alınmışlardır. Birçoğu asemptomatik olan askerlerimizin tamamının genel sağlık durumu iyidir” ifadelerine yer verildi.


Pandemi nedeniyle 10 milyon çocuğun eğitimi tehlikede

“Save the Children” yardım örgütü, Corona virüsü pandemisi nedeniyle eğitimde daha önce görülmemiş bir acil durumla karşı karşıya olunduğunu açıkladı.

Okulları salgın nedeniyle kapatılan 10 milyona yakın çocuğun, bir daha asla okullarına geri dönememe riskinin bulunduğuna dikkat çekildi.

Örgütün güncel raporunda “İnsanlık tarihinde ilk defa bir çocuk neslinin tamamının eğitimi küresel çapta kesintiye uğradı” denildi.

Krizin yol açacağı ekonomik kötüleşmenin 90 ila 117 milyon çocuğu daha yoksulluğa itebileceği de belirtildi.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

MA: Diyarbakır D Tipi’nde üç tutuklunun testi pozitif

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nin F-6 bölümünde kalan bazı tutukluların rahatsızlanması üzerine cezaevi idaresine başvurarak, Corona virüsü testi yapılmasını talep ettiği belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) tutukluların ailelerinden edindiği bilgilere göre, rahatsızlanan üç tutuklunun test sonuçları pozitif çıkarken, aynı bölümdeki 23 tutuklu da karantinaya alındı.

Haberde test sonucu pozitif çıkan üç tutuklunun cezaevinde bekletildiği aktarılırken, ayrıca 23 tutuklunun da test sonuçlarının beklendiği belirtildi.

Şu ana kadar yetkililerden konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün yaklaşık bir ay önce yayımladığı “Kovid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları” raporuna göre, cezaevlerinde 452 Corona virüsü vakası tespit edilmişti. Bunlardan 374’ü iyileştiği, 72’sinin ise aktif vaka olduğu kaydedilmişti. Altı mahpusun da Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği aktarılmıştı.


Güney Afrika’da vakalar artınca alkol satışı bir kez daha yasaklandı

Güney Afrika Cumhuriyeti, Corona virüsü salgınının yayılma hızı yeniden artınca, bir kez daha alkol satışına yasak getirdi.

Gece saatlerinde sokağa çıkma yasağının da yeniden uygulamaya sokulduğu ülkede, açık alanda maske takmak zorunlu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, ulusal sağlık sistemi üzerindeki yükü azaltmak için alkolün yasaklandığını açıkladı.

Ülkede 250 binin üzerinde Corona virüsü vakası tespit edildi. Can kaybı da 4 binin üzerinde. Hükümet, önlem alınmazsa bu sayının 50 binin üzerine çıkabileceğini belirtiyor.

Daha önce alkol satış yasağı 9 hafta sürmüştü. Yetkililer, alkolün suç oranlarını artırdığını ve yoğun alkol kullanımında hastanelere daha fazla başvuru olduğunu savunuyor.


Epidemiyolog Fontanet: 2021’den önce etkili bir aşı bulunabilirse çok şaşırırım

Fransa hükümetinin danışmanı olan epidemiyolog Arnaud Fontanet, bu yılın sonuna kadar yeni tip Corona virüsüne karşı etkili bir aşı geliştirilebileceğini düşünmüyor.

Aşı geliştirilmesinin yıllar alabileceğini ifade eden Fontanet, insanlara sosyal mesafe kurallarına uymaları ve salgını ciddiye almaları uyarısında bulundu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre epidemiyolog Fontanet, “2021’den önce etkili bir aşı bulunabilirse çok şaşırırım” dedi.

Fontanet, salgının uzun süre devam edeceğini ve bu virüsle yaşamak zorunda kalınacağını da sözlerine ekledi.


“Corona’da antikor birkaç ay içinde kayboluyor, hastalığa grip gibi sürekli yakalanabiliriz”

Britanya’da yapılan bir çalışma, Corona virüsüne yakalanıp iyileşenlerin birkaç ay içinde bağışıklığını yitirebileceğine ve gripte olduğu gibi her yıl yeniden hastalanabileceğine işaret ediyor.

BBC Türkçe’deki habere göre, King’s College Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya öncülük eden Dr. Katie Doores, “İnsanlar, virüse karşı makul seviyede antikor geliştiriyor ancak bu seviye, zirvenizin ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak kısa sürede düşmeye başlıyor. Bu zirve noktası, antikorların ne kadar vücudunuzda kalmaya devam edeceğini belirliyor” dedi.

Bu çalışmanın hastalığa karşı aşı geliştirilmesi ve zaman içinde sürü bağışıklığının kazanılması sürecinde olabileceklere ilişkin ipuçları verdiği belirtiliyor.


Vakalarda en çok artış ABD, Brezilya ve Hindistan’da

Dünya Sağlık Örgütü ‘Corona’ vakalarında rekor artış yaşandığını bildirirken, en çok artış ABD, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’da kaydedildi. Bir önceki rekor artış 228 bin 102 kişiyle 10 Temmuz’da kaydedilmişti.

‘Corona’ nedeniyle son 7 ayda yaşamanı yitirenlerin sayısı ise 570 binin üzerinde.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AB’den Türkiye’ye Ayasofya kınaması
Sonraki Haber
Sayı 47'ye yükseldi: HDP yönetimindeki bir belediyeye daha kayyum