Ana SayfaGüncelAyasofya’nın ardından: Kariye de ibadete açıldı, Atina’dan tepki var

Ayasofya’nın ardından: Kariye de ibadete açıldı, Atina’dan tepki var

HABER MERKEZİ – İstanbul Fatih’teki Bizans döneminden kalma, 2019 yılında müze statüsü kaldırılan Kariye’nin yönetiminin Diyanet’e devredilerek Müslümanlar için ibadete açılmasına karar verildi. Kararı kınayan Atina ise atılan adımın, “dünyanın her yerindeki dindar insanlara ve dünya medeniyetine ait anıtlara saygı duyan tüm uluslararası topluma karşı bir provokasyon olduğunu” belirtti.

Ayasofya’nın ardından Kariye de Müslümanlar için ibadete açılıyor.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, Kariye’nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 19’uncu Dairesi kararı ile iptal edildiği hatırlatıldı.

Bunun üzerine Kariye’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen tarihi yapı, Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u yönetimi altına alması sonrası 1511 yılında Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek ‘Atik Ali Paşa Camii’ veya ‘Kariye Camii’ olarak anılmaya başladı.

Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye, Danıştay 19’uncu Dairesi’nin 2019 yılında aldığı kararla camiye çevrilmişti.

Yunanistan’dan kınama

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Bizans döneminden kalma Kariye’nin camiye dönüştürülerek Müslümanlar için ibadete açılması kararını kınadı.

Açıklamada kararın “dünyanın her yerindeki dindar insanlara ve dünya medeniyetine ait anıtlara saygı duyan tüm uluslararası topluma karşı bir provokasyon olduğu” kaydedildi.

Kariye’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek cami olarak ibadete açılması, Ayasofya Müzesi’nin ibadete açılması kararından bir ay sonra geldi.


Camiye dönüştürülen Ayasofya’da Cuma namazı

Orhan Pamuk: Maalesef Ayasofya kararı, Türk halkının benimsediği popüler bir karar


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Reuters: Türkiye Karadeniz'de 800 milyar metreküp doğalgaz buldu
Sonraki Haber
Sessizlik-beden-ölüm-adalet ve bir madun hikayesi: İpek Er