Ana SayfaGüncelOrhan Pamuk: Maalesef Ayasofya kararı, Türk halkının benimsediği popüler bir karar

Orhan Pamuk: Maalesef Ayasofya kararı, Türk halkının benimsediği popüler bir karar

HABER MERKEZİ – Ayasofya’nın cami olarak tekrar ibadete açılmasını değerlendiren Orhan Pamuk, “Bu, basitçe, ‘Kemal Atatürk’ün laikliğine artık saygı duymuyoruz’ demek anlamına geliyor” dedi. Muhalefetin karara desteğine dikkat çeken Pamuk, “Maalesef bu, Türk halkının benimsediği popüler bir karar” diye konuştu.

Müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’da bugün ilk namaz kılınırken, yazar Orhan Pamuk, tarihi dönüşümle “Bu, basitçe, ‘Kemal Atatürk’ün laikliğine artık saygı duymuyoruz’ demek anlamına geliyor” sözleriyle değerlendirdi.

Daha önce BBC’ye, “Ayasofya’yı yeniden camiye çevirmek dünyanın geri kalanına artık seküler değiliz demektir” diyen Nobel Edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk, Almanya basınına verdiği demeçte bu vurgusunu yineledi.

DW’den Julia Hahn’a konuşan Pamuk, kararla ilgili hislerinin sorulması üzerine, Atatürk’ün Ayasofya’yı müzeye dönüştürmesinin nedeninin modern dünyaya verilmiş bir “laiklik” mesajı olduğunu söyleyerek, “Şimdi bunu geriye çeviriyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya’yı yeniden camiye dönüştürme kararının kendisi için ne anlama geldiği sorusuna ise Pamuk şu karşılığı verdi:

“Bu, basitçe, “Kemal Atatürk’ün laikliğine artık saygı duymuyoruz” demek anlamına geliyor. ‘Popüler olmak istiyoruz, popülist olmak istiyoruz’ diyorlar. Dünyanın geri kalanına Batı’dan memnun olmadıklarını söylüyorlar.
“Bu, benim hoşlandığım bir mesaj değil. Buna eleştirel yaklaşıyorum. Ancak muhalefetin de buna karşı çıkmaması beni şaşırtıyor. Niye karşı çıkmıyorlar? Çünkü bunun çok popüler bir karar olduğunu düşünüyorlar. Maalesef bu, Türk halkının benimsediği popüler bir karar.
“Ayasofya’nın kaderini Türk halkının belirlemesi gerek. Ama ben de bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve milyonlarca laik vatandaş gibi ben de buna karşıyım. Ama maalesef sesimiz duyulmuyor.”

Camiye dönüştürülen Ayasofya’da Cuma namazı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bu kez Bingöl: Yaban keçilerinin öldürülmesine ihaleyle izin
Sonraki Haber
Mars'a ait elde edilen en net görüntüler paylaşıldı