Ana SayfaDünyaCharlie Hebdo davası başlıyor: Baş sanık Ali Rıza Polat

Charlie Hebdo davası başlıyor: Baş sanık Ali Rıza Polat

HABER MERKEZİ – Fransa’da Charlie Hebdo’ya dönük saldırıya ilişkin açılan dava başlıyor. 14 sanıklı davanın baş sanığı ise Fransa vatandaşı Ali Rıza Polat.

Fransa’da yayımlanan mizah dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırıya ilişkin dava, başkent Paris’te başlıyor.

Radikal İslamcı saldırganlar Cherif ve Said Kuaşi kardeşlere yardım etmekle suçlanan 14 kişinin yargılandığı davanın 10 Kasım’a kadar sürmesi bekleniyor.

Mayıs ayında başlaması öngörülen dava Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenmişti.

14 sanık, 7 Ocak 2015’te radikal İslamcı Cherif ve Said Kuaşi kardeşlerin Paris’teki Charlie Hebdo binasına girerek etrafa ateş açması ile başlayan saldırıda onlara yardım etmekle suçlanıyor.

İslam’a dair karikatürler de yayımlayan Charlie Hebdo ofansif mizah çizgisi nedeni ile sık sık tehditlerin hedefi olmuştu.

Saldırıda Cherif ve Said Kuaşi kardeşler, 12 kişiyi öldürmüştü. Saldırının ardından kaçan Kuaşi kardeşler iki gün sonra çıkan çatışmada öldürülmüşlerdi.

Saldırıyı izleyen 8 ve 9 Ocak tarihlerinde ise Kuaşi kardeşlerin arkadaşı olduğu iddia edilen Amedy Coulibaly, Paris’te silahsız bir polisi ve bir markette rehin aldığı dört kişiyi vurarak öldürmüştü. Coulibaly akabinde polisle çıkan çatışmada ölmüştü.

Charlie Hebdo’ya yönelik saldırının arkasında El Kaide’nin Yemen ayağı ile IŞİD’in olduğu tahmin ediliyor.

Charlie Hebdo mizah dergisine yönelik saldırının ardından dünyanın dört bir yanından insanlar “Je suis Charlie” (Ben Charlie’yim) diyerek dergiye ve basın özgürlüğüne destek vermişti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Fransa istihbarat birimleri, 14 sanıktan üçünün Suriye ve Irak’ta hayatını kaybettiğinden yola çıkıyor, ancak bu sanıklar hakkındaki uluslararası yakalama kararının hala geçerli olduğu bildiriliyor.

Davaya, aralarında saldırılarda hayatını kaybeden toplam 17 kişinin yakınlarının da bulunduğu yaklaşık 200 kişi de müdahil olarak katılıyor.

Baş sanık Ali Rıza Polat

Davanın ana sanığı Fransa vatandaşı Ali Rıza Polat. 35 yaşındaki sanık hakkında müebbet hapis isteniyor.

İddianameye göre Polat, saldırının hazırlık aşamasının her adımında kilit rol oynadı ve silahları da temin etti. Polat, 2015 yılında Suriye’ye kaçmak isterken yakalandı.

Diğer bir sanık olan Metin Karasular’ın evinde de saldırıda kullanılan silahlarla ilgili bir liste bulunduğu belirtiliyor.

Ömür boyu hapis istemiyle yargılanan ve öldüğü tahmin edilen Muhammed Belhouchine’e yönelik yargılama ise daha çok sembolik öneme sahip.

Belhouchine, Paris’te 8 ve 9 Ocak 2015’teki saldırıları düzenleyen Coulibaly’nin radikalleşmesinden sorumlu tutuluyor. Belhouchine’in Coulibaly’nin IŞİD ile bağlantı kurmasını sağladığı iddia ediliyor.

Diğer sanıkların çoğu da “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılanıyor ve haklarında 20’şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘İntihar etti’ denilen Aleyna’yı darp eden Ümitcan Uygun hakkında işlem yapılmıyor
Sonraki Haber
Şırnak'ta yangın: Yüzlerce hektar alan kül oldu, birçok hayvan öldü