Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 28 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 28 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 28 milyonu aşarken, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı da 900 binin üzerinde. Resmi verilere göre günlük yeni vaka sayısının bin 500 üzerinde olan Türkiye’de can kaybı ise sayısı 6 bin 895. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Covid-19 aşı sonuçları yıl sonunda ortaya çıkacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ve DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde videokonferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.

Swaminathan, dünyada halen insanlar üzerinde denenen 35 aşının üretimine ne zaman geçileceğine ilişkin sorusu üzerine, aşı çalışmaları sürecinde yeterli veri ve insan kaynağına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, “Covid-19 klinik denemelerinin zaman aldığını hatırlamamız gerekiyor. Bu konuda acele edemeyiz” dedi.

Güvenli ve etkili bir aşının ortaya çıkabilmesi için 10 binlerce insanın klinik denemelere katılmak için başvuru yapması gerektiğine işaret eden Swaminathan, “Dolayısıyla temmuz ayında birkaç deneme başladığı için, yıl sonu itibarıyla geçici sonuçlar da olsa bazı sonuçlar almaya başlayabiliriz” diye konuştu.

Swaminathan, bir aşının piyasaya sürülmeden önce en az 6 ay güvenlik kontrollerinin yapılması gerektiğini de vurguladı.

Oxford’un aşı denemeleri ‘uyarı işareti’

Oxford Üniversitesi ve ilaç şirketi AstraZeneca’nın beraber geliştirdiği Covid-19 aşısının, klinik denemelerinin bir katılımcının hastalanması üzerine askıya alınmasının da diğer aşı çalışmaları için “uyarı işareti” olduğunu vurgulayan Swaminathan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu, klinik gelişimde inişler ve çıkışlar olduğunu ve bunlara hazırlıklı olmamız gerektiğini kabul etmek için yapılan bir uyarı işaretidir. Ama, cesaretimizin kırılmasına gerek yok. Olur böyle şeyler.”

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Ryan ise aşı çalışmalarındaki rekabete dikkati çekti.

“Bu bir yarış. Bu virüse karşı bir yarış ve hayat kurtarmak için bir yarış. Şirketler arası bir yarış değil. Ülkeler arası bir yarış değil. Halk sağlığını desteklemek ve mümkün olan en güvenli ve en etkili yolu desteklemek için bir yarış.”


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 58 kişi hayatını kaybetti, bin 512 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 287 bine yaklaştı.

10 Eylül Perşembe günü Türkiye’de 107 bin 702 test yapıldığı ve bin 512 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 58 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 219 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 286 bin 455’e, toplam can kaybı ise 6 bin 895’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 8 milyon 202 bin 924 oldu.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

Ankara Valisi Şahin: Kurallara uyulmazsa ek tedbirler alınacak

Ankara Valisi Vasip Şahin, Covid-19 ile mücadele kapsamında Çankaya’daki iş yerlerinde alınan tedbirleri denetledi.

Şahin, ek tedbirlerin alınıp alınmayacağının sorulması üzerine, şunları kaydetti:

“Şu an zaten alınabilecek ek tedbirler bugün için alındı. Dolayısıyla bugün için bu tedbirlere iyi uyarsak, kurallara riayet edersek inşallah başarıyı sağlayacağız ama bunlar da yetmezse tabii ki günün şartlarına ve ihtiyaçlarına göre yeni ek tedbirler alınacaktır.”


Bakan Koca: Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalar yaptı.

“Van’ı merkez alarak Muş, Bitlis ve Hakkari’de tedbirleri gözden geçirdik” diyen Bakan Koca, Van’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74, Bitlis’te yüzde 51, Muş’ta yüzde 59, Hakkari’de ise yüzde 47 olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde yatak doluluk oranının yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranının ise yüzde 67 olduğunu bilgisini veren Koca, solunum cihazı doluluk oranının da yüzde 32 olduğunu belirtti.

“Bu anlamda herhangi bir sorun olmadığını söyleyebiliriz” diyen Bakan Koca, öncelikli hedeflerinin hasta artışını durdurmak olduğunu ifade etti.

İstanbul’da iki tane pandemi hastanesi açtıklarını söyleyen Bakan Koca, “Dolayısıyla şu an ilave hastane ihtiyacımız yok. İstanbul’da yeni bir pandemi hastanesi ihtiyacı olmadığını söyleyebilirim. Yeni açılan hastanelerimizle birlikte personel alımı gündeme gelebilir” dedi.

Bakan Koca, grip aşısıyla ilgili ise “Özellikle bu yıl dünyada grip aşısına talebin daha fazla olduğunu görüyoruz. Riskli hastalara grip aşısı ulaştırma konusunda sorun yaşamayacağız” dedi.

Covid-19 aşı çalışmalarıyla ilgili ise “Faz 3 çalışması için bize müraacat edildi. Dosyanın yeterli olduğunu, preklinik dediğimiz, hem fare hem maymun, hem Faz 1 çalışmalarının yapıldığını gördük. Muhtemelen önümüzdeki hafta Rusya’daki aşının Faz 3 çalışmasına da izin verebiliriz” diye konuştu.

Bakan Koca son olarak, Heybeliada’daki Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen sanatoryumun ise ‘sağlık amaçlı’ değerlendirilmesinin tekrar gündeme alınabileceğini belirtti.


Diyarbakır Tabip Odası: Kentte günde ortalama 400-450 kişi salgına yakalanıyor

Diyarbakır Tabip Odası, “Temmuz-Ağustos Covid-19” raporunu internet üzerinden gerçekleştirdiği toplantıyla açıkladı.

“Siyasal iktidarın, yetkililerinin salgın kontrolünü ciddiye almadığı, sorumluluğu tümüyle vatandaşa yüklediği, bireysel önlemler ile süreci geçiştirdiği gözlemlenmektedir” denilen açıklamada, vaka ve ölüm sayıları paylaşılmadığı için verilere ulaşılamadığı ifade edildi.

Kısıtlamaların kaldırılması ve ticari-ekonomik kaygılarla “toz pembe bir görüntü çizilmesinin” hasta sayısını dramatik bir şekilde arttırdığını savunan tabip odası, hastanelerden aldıkları verilere göre il genelinde 700’ün üzerinde hastanın kliniklerde, 135’in üzerinde hastanın ise yoğun bakım ünitelerinde tedavi altında olduğunu kaydetti.

Diyarbakır Tabip Odası raporuna göre, kentte bazı günler 650-700 olmak üzere, ortalama 400-450 hastanın PCR testi pozitif çıkıyor.

Rapora göre Mayıs ayında 95 olan enfekte sağlık çalışanı sayısı da 600 yaklaştı.

Raporda ayrıca, Aile Sağlık Merkezleri’nde görev alan sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman dağıtımının durdurulduğu, tüm talep ve girişimlere rağmen sahada çalışan sağlıkçıların güvenliğinin göz ardı edildiği belirtildi.


Bülent Arınç ve eşi de ‘Corona’ya yakalandı

Eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç’ın Covid-19 testi pozitif çıktı.

Arınç, kendisi ve eşinin ‘Corona’ya yakalandığını Twitter hesabından duyurdu.


Tıp fakültesi son sınıf öğrencisi Dr. Merve Mercan ‘Corona’dan öldü

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi intern Dr. Merve Mercan’ın Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kurban Bayramı sonrasında Covid-19 teşhisi konulan Mercan’ın bir süredir yoğun bakımda tedavisine devam ediliyordu.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Mercan’ın vefatına ilişkin yaptığı açıklamada, “Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencisi Merve Mercan’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Sağlık ordusu en genç üyelerinden birini, üniversitemiz saygın bir onur öğrencisini kaybetti. Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dilerim” ifadelerini kullandı.


Karaman Valisi: Karantinayı ihlal edenlere 2 yıla kadar hapis cezası istenecek

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, karantina ve izolasyon uygulamalarını ihlal edenlerin 2 yıla kadar hapis cezası alacağını belirterek, şunları söyledi:

“Eğer o HES kodu sorgulaması sonucunda karantinada kalması gereken kişi var ise bunların yurtlarda izolasyonuna gideceğiz. Bu şekilde dolaşmaya devam edenler hakkında da Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi gereğince hakkında 2 yıla kadar cezalandırılması istemiyle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Amacımız koronavirüsle mücadeleyi etkin bir şekilde sürdürmek, vatandaşlarımızın sağlığını korumak.”


CHP: Covid-19 tedavisi gören Muhittin Böcek’in sağlığı iyiye gidiyor

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, hastanede Covid-19 tedavisi gören Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i ziyaret etti.

Torun, ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada “Şu anda her şey kontrol altında. Başkanımızın tedavisi iyiye gidiyor” dedi.

Muhittin Böcek’in yoğun bakıma alınıp uyutulmasının sadece tedbir amaçlı olduğunu ifade eden Torun, Böcek’in sağlık durumuyla ilgili olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yarın itibariyle her gün açıklama yapılacağını duyurdu.

Böcek, Corona virüsü testinin pozitif çıktığını 16 Ağustos’ta Twitter’dan duyurmuştu.


Bakan Koca: Van’da son dönemde vaka sayısı 2 katına çıktı

Fotoğraf: Fahrettin Koca / Twitter

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van’da yaptığı açıklamada, kentte son dönemde Corona virüsü vaka sayısının iki katına çıktığını söyledi.

Koca, “Van’daki hasta sayısı artışı son aya göre neredeyse iki katına çıktı. Van’da 3 hafta öncesinden başlayan yoğunluk var. Van’da yoğun bakım hastalarının çoğu 65 yaş üstü. Hastaların ortalama yaşındaki yükseliş maalesef ağır hastaların ve vefatların artışına sebep oluyor” bilgilerini paylaştı.

Kentte son günlerde artan vaka sayılarını değerlendirdiklerini söyleyen Koca, “Filyasyon ekibi sayısını 80’den 128’e çıkardık” diye ekledi.

Bakan Koca, “Temizlik, maske ve mesafe kuralından taviz eden her ilde maalesef vaka sayısında artış görüyoruz” ifadesini de kullandı.


Salgının iklim değişikliğini yavaşlatmaya etkisi ‘sınırlı’ oldu

Aralarında Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Meteoroloji Örgütü’nden (WMO) uzmanların da olduğu bilim insanları tarafından hazırlanan bir rapor, Corona virüsü salgınının yayılımıyla mücadele kapsamında alınan önlemlerin iklim değişikliğinin nedenlerini ortadan kaldırma konusunda çok da büyük bir etki yaratmadığını ortaya koydu.

Rapor, pandemi nedeniyle dünya genelinde alınan kısıtlayıcı önlemlerin sera gazı emisyonları üzerinden hemen ve hızlı bir etki yarattığına dikkat çekerek, Nisan 2020’de tespit edilen günlük düzeylerin geçen yıla kıyasla yüzde 17 düşüş gösterdiğini belirtti.

Ancak bu düşüş kalıcı olmadı. İşyerlerinin yeniden açılması ve kısıtlamaların hafifletilmesiyle birlikte emisyon düzeyleri de tekrar yükselmeye başladı.

Haziran ayına gelindiğinde geçen yılki seviyelerle aradaki fark yüzde 5’e kadar düştü.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Karantina kurallarına uymayanlar KYK yurtlarına yerleştirilecek

Sivas, Çankırı, Düzce ve Afyon’da karantina kurallarına uymayanların Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirileceği bildirildi.

Valiliklerden yapılan açıklamalarda, Corona virüsü test sonuçları pozitif olup ev izolasyonunda olması gerekirken karantina kurallarını ihlal eden kişilerin KYK yurtlarında izolasyon sürelerini tamamlaması sağlanacak.

Bu kişilerin yurtlarda kalma süreleri boyunca oluşacak masrafları ise kendilerinden temin edilecek.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 28,025,181
  • Can kayıpları: 908,000
  • İyileşenler: 20,103,385
  • Aktif vakalar: 7,013,796

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,549,475)
  • Hindistan (4,465,863)
  • Brezilya (4,199,332)
  • Rusya (1,041,007)
  • Peru (702,776)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (195,239)
  • Brezilya (128,653)
  • Hindistan (75,091)
  • Meksika (69,095)
  • Britanya (41,594)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara Film Festivali’nin en iyisi 'Bilmemek'
Sonraki Haber
Masumiyetin kaybedilişi: 'Uzun Zaman Önce'