Ana SayfaEkonomiTL eriyor, döviz kurlarında yükseliş sürüyor

TL eriyor, döviz kurlarında yükseliş sürüyor

HABER MERKEZİ – Türk Lirası’nda değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL kuru 7,80’in, euro/TL de 9,10’un üzerinde seyrediyor. Sterlin/TL ise ilk kez 10 seviyesini aştı.

Türk Lirası’ndaki (TL) değer kaybı durdurulamıyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü faiz artışı, Cuma günü swap limitlerinin esnetilmesi ve bugün gelen Aktif Rasyo indirimleri de çare olmazken dolar ve euro, TL karşısında yeniden zirveyi gördü.

Sabah saatlerinde 7,66’lardaki dolar/TL kademeli bir şekilde yükselişe geçerek 7,80’i geçti.

Euro/TL de sabah 8,90’lardayken yarım günde 20 kuruştan fazla artarak 9,10’u aştı.

Bu arada Sterlin/TL de ilk kez 10 seviyesinin üzerine çıktı.

Öte yandan Merkez Bankası’nın Ağustos ayında, döviz varlıkları yüzde 14,1 azalarak 38,8 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları da yüzde 0,3 azalarak 43,4 milyar dolara indi.

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi Bölümü’nden Prof. Steve Hanke, TL’deki değer kaybının durdurulması için faiz oranlarının daha da yükseltilmesi gerekeceğini belirtiyor.

Türkiye’nin önümüzdeki birkaç ay içinde ödemesi gereken dış borcunun olduğuna da dikkat çeken Hanke, şunları söylemişti:

Türkiye’nin şu anda yabancı rezerv kasası neredeyse bomboş. Önümüzdeki birkaç aylık dönemde ödemesi gereken çok fazla borcu var. Cari açık da çok yüksek. Bunun sebeplerinden biri turizm gelirlerinin düşmüş olması. Cari açık Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın yüzde 4’ü. Bu çok yüksek bir oran.

Türkiye köşeye sıkışmış durumda. Borçları ödeyecek yeterli kaynağı yok. O nedenle tek yapılabilecek şey dış borcu daha yüksek faizle geri ödemek. Türk hükümeti de bunu yapmak ister mi emin değilim. Böyle bir şey yaparsa da, resesyon tehlikesi var. Türkiye tam bir ikilemle karşı karşıya.


Ekonomist Hanke: TL’deki değer kaybı sürecek




Önceki Haber
Cargill işçilerinin direnişi 900. güne yaklaşıyor
Sonraki Haber
Uluslararası Mülteci Film Festivali iptal edildi