Ana SayfaDünyaAnayasa referandumu: Şili’de halklar sandık başında

Anayasa referandumu: Şili’de halklar sandık başında

HABER MERKEZİ – Şili’de halklar, Diktatör Pinochet döneminden kalan anayasanın yürürlükte kalıp kalmayacağına karar vermek üzere sandık başında. Referanduma katılımın Covid-19 pandemisine rağmen yüzde 80’den fazla olması bekleniyor.

Şili’de yaklaşık 14 milyon seçmen, ülkede yeni bir anayasa yapılıp yapılmayacağına karar vermek üzere düzenlenen referandum kapsamında bugün sandık başına gidiyor.

Ülkede, en önemli seçim olarak kabul edilen referandumun sonucunda, askeri diktatörlük döneminden beri yürürlükte olan anayasanın yürülükte kalmasına veya bu anayasanın iptal edilip yeni bir anayasa yapılmasına karar verilecek.

Konuyla ilgili yapılan kamuoyu araştırmaları, Şilililerin üçte ikisinin yeni bir anayasa yapılmasından yana olduğunu ortaya koyuyor.

Sandıktan da böyle bir sonuç çıkması halinde, yeni anayasanın içeriği hakkında tartışmaların yürütüleceği en az iki yıllık sürecin başlayacağı belirtiliyor.

Olası bir yeni anayasada en belirleyici noktaların, siyasi sistemin yanı sıra, güncel tartışmaların odağındaki sosyal sigortaların yeniden yapılandırılması ve Mapuçeler gibi yerli halkların hakları olacağı öngörülüyor.

Şili’de geçtiğimiz yıl Ekim ayında toplu taşıma ücretlerinin artırılmasının ardından, kapsamlı bir sosyal reform talebiyle sokak eylemleri başlamış ve haftalar süren protestoların sonucunda, Şili Devlet Başkanı Sebatian Pinera yönetimindeki muhafazakar iktidar eylemcilerin talebini kabul ederek yeni bir anayasa yapılmasını gündeme getirmişti.

Pinochet anayasası

1980’de, Diktatör Augusto Pinochet iktidarında yapılan neoliberal anayasa, ülkede büyük bir ekonomik kalkınma sağlamış ancak sosyal sistemlerin özelleştirilmesi sebebiyle ülkede derin sınıfsal farklılıklar meydana gelmişti.

Söz konusu anayasa, diktatörlüğün sona erdiği 1990 yılından bu yana defalarca reforme edilse de neoliberal karakterini korumaya devam ediyor.

Daha önce geçtiğimiz Nisan ayında yapılması planlanan referandum, Corona virüsü salgını nedeniyle Ekim ayına ertelenmişti.

Şili’de şu ana dek 500 binden fazla kişide Corona virüsü tespit edilmiş durumda. Ülkede Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise yaklaşık 14 bin.

Ancak bu verilere rağmen referanduma katılım oranının yüksek seviyede olacağı düşünülüyor.

La Tercera gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre, seçmenlerin yüzde 80’inden fazlası, salgına rağmen sandık başına gidecek.

  Santiago'dan bildiriyoruz: "Şili uyandı, en önemlisi onur mücadelesi"

Karınca, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ağırdır: Erken seçim için üç ön koşul gerekiyor
Sonraki Haber
Gençlik örgütlerine polis müdahalesi: Çok sayıda gözaltı