Ana SayfaGüncelTTB: Yanlış politikalarda ısrar sosyal cinayettir

TTB: Yanlış politikalarda ısrar sosyal cinayettir

HABER MERKEZİ – Gİderek artan vaka sayıları ve can kayıplarına dikkat çeken TTB, iktidara seslenerek, “Yanlış sağlık politikalarında ısrar edilmesi, sosyal cinayettir” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yürütme Kurulu, Corona virüsü salgını ve sağlık çalışanlarının yaşam hakkına ilişkin TTB Genel Merkezi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2’nci Başkan Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Genel Sekreter Prof. Dr. Vedat Bulut ve MYK üyeleri Doç. Dr. Deniz Erdoğdu ile Dr. Çiğdem Aslan katıldı.

Yapılan açıklamada, “Yanlış sağlık politikalarında ısrar edilmesi, sosyal cinayettir. Geç kaldınız, önlenebilir ölümleri önlemediniz” denildi.

Burada konuşan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bir yıl boyunca Sağlık Bakanlığı’na yazdıkları yazışmaları ve önerileri anımsatarak, “Gördüğünüz gibi bugünkü tablolara karşı karşıyayız. 50 metrelik kağıtları görüyorsunuz. Bu hükümranlık içerisinde bunların hepsini aktarmaya çalıştık. Ama onlar toplumu yok sayan bir yerdeler ve bu da bunun bir kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

‘Normalleşme bilimsellikten uzak’

Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, iktidarın yeni “Kontrollü Normalleşme Kararları”nı hatırlattı ve bu ‘normalleşmenin’ bilimsellikten uzak olduğunun altını çizdi.

Tedbirlerin gevşetilmesinin ardından 38 gün geçtiğini hatırlatan Ötken, “Gerekli adımlar atılmadan önce Kovid-19 hastalığında resmi sayılara göre günlük vaka 8 bin, ölüm sayısı da 65’lerin altındaydı. Sağlık Bakanlığı’nın sayılarına göre bugün hasta sayısı 55 bini ve ölüm sayısı da 250′ yi aşmış durumda” bilgisini paylaştı.

“Pandemide kötü yönetimin üstü örtülmektedir” diyen Ötken sözlerine şöyle devam etti:

İktidar, önlemleri göstermelik aldığını, virüsle adeta randevulaşacak kadar ileriye taşımıştır. 1 Mart’ta açılma randevusu verip, ‘Ramazan ayına kadar herhangi bir önlem almayacağım’ demek bilimsel değil, algısal bir tutumdur. Beklediğimiz sürede fazladan kaybettiğimiz her canımızın sorumlusu bu kararı alanlardır. Bu tutum kendi yaşam biçimlerinin topluma dayatılmasıdır.

Yapılması gerekenler

14 Ocak’ta başlayan aşılamada şimdiye kadar toplumun yalnızca yüzde 10’unun ikinci doz aşıya erişebildiği de belirtildi.

Doç. Dr. Deniz Erdoğdu da TTB olarak iktidarın acil olarak atması gereken adımları şöyle sıraladı:

  • Mevcut sağlık politikalarının başarısız olduğu artık kabul edilmeli; sağlık bütüncül bakan toplum ve sağlık örgütlerinin katılımıyla dayanışma içerisinde yeni bir sağlık sistemi kurulmalıdır.
  • Pandemi ile mücadele, derhal geniş katılımlı yerel pandemi kurullarına devredilmelidir. Bu kurullara yerel yönetimler, sağlık emek ve meslek örgütleri ve toplum dahil edilmelidir.
  • Bilimsel kriterlere uygun filyasyon çalışmalarına hızla başlanıp salgının ilk kaynağına ulaşılmalı, bireyler hastalanmadan veya hastaneye gelmeden gerekli adımlar atılmalıdır.



Önceki Haber
Demirtaş mahkemeyi uyardı: Kendinizi pespaye siyaset uğruna harcatmayın
Sonraki Haber
Diyarbakır’da iki kadın daha tutuklandı