Ana SayfaDünyaÇatışmaların beşinci günü: Sivil kayıplar artıyor, ateşkes çağrıları var

Çatışmaların beşinci günü: Sivil kayıplar artıyor, ateşkes çağrıları var

HABER MERKEZİ – Ermenistan ile Azerbaycan günlerdir savaş halinde, tarafların yaptığı açıklamalara göre sivil kayıplar artıyor. Uluslararası güçler ateşkes çağrılarını yinelerken, Minsk Grubu’ndan da ön koşulsuz müzakere çağrısı var. Erivan ve Bakü’den ise çağrılara olumsuz yanıt geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Karabağ’daki kalıcı barışın yolu Ermeni işgalcilerin geri çekilmelerinden geçiyor” ifadesini kullandı.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında statüsü anlaşmazlık konusu olan Karabağ bölgesindeki şiddetli çatışmalar 27 Eylül Pazar gününden beri devam ediyor.

Beş gündür süren çatışmalarda her iki taraftan da çok sayıda sivil ve askerin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Azerbaycan bu sabah Terter’de bir sivilin hayatını kaybettiği açıkladı. Bakü’den yapılan açıklamalara göre, böylece toplam 16 sivil kaybı yaşandı.

Ermenistan da son olarak Martakert’e yapılan saldırıda üç sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Rusya: Suriye ve Libya’dan paralı askerler Karabağ’a taşınıyor

Can kayıpları artarken, Rusya’dan dikkat çekici bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, çatışma bölgesine Suriye ve Libya’dan paralı askerlerin taşındığını açıkladı.

Açıklamada, “Suriye ve Libya dahil olmak üzere dışarıdan yasa dışı silahlı gruplara bağlı savaşçılar, doğrudan çatışmalara katılmak üzere Karabağ’da konuşlandırılmaktadır. Bu durumdan derin endişe duymaktayız” ifadelerine yer verildi.

Fotoğraf: Reuters

Moskova, ilgili tüm ülkeleri, “yabancı terörist ve paralı askerlerin çatışmalarda kullanılmasını önlemeye” çağırdı.

Ermenistan, Türkiye’yi Azerbaycan’ı savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları, asker ve paralı askerlerle desteklemekle suçluyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de, Türkiye’nin Suriye’den 850 dolayında paralı askeri Karabağ’a gönderdiği iddiasında bulunmuştu.

Bu iddialar Türkiye ve Azerbaycan tarafından yalanlanmıştı.

Putin ve Macron’dan ateşkes çağrısı

Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde Karabağ’daki çatışmaları ele aldı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Macron tarafından talep edilen görüşmede iki liderin “savaşan tarafları bir an önce ateşkesi sağlamaya, tansiyonu azaltmaya ve azami itidal göstermeye çağırdığı” belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Putin ve Macron, “taraflar arasında sürmekte olan geniş çaplı düşmanlıklar konusunda ciddi endişelerini ifade etti” ve “Karabağ krizinin siyasi ve diplomatik çözümü dışında bir alternatif olmadığını” kaydetti.

İki lider, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) öncülüğündeki Minsk Grubu da dahil olmak üzere işbirliğinin geliştirilmesi ve grubun eşbaşkanlığını yürüten Rusya, Fransa ve ABD’nin ortak bir açıklama ile taraflara, düşmanlıklara derhal son verilmesi ve barış görüşmelerinin başlatılması çağrısı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de savaş halinde olan Ermenistan ile Azerbaycan’a ateşkes çağrısı yapmıştı.

Minsk Grubu’ndan ön koşulsuz müzakere çağrısı

Bu arada Karabağ’da barışçıl çözüm için kurulan Minsk Grubu’nun eşbaşkanlığını yürüten ABD, Rusya ve Fransa’dan Azerbaycan ve Ermenistan’a diyalog çağrısı geldi.

Üç ülkenin liderlerinin ortak açıklamasında, taraflara derhal ateşkes ilan etme ve masaya ‘ön koşulsuz olarak’ dönme çağrısı yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un imzasını taşıyan açıklamada, şunlar kaydedildi:

İlgili askeri güçler arasındaki çatışmalara derhal son verilmesi çağrısı yapıyoruz. Aynı zamanda, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerine, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının himayesinde, somut müzakereleri iyi niyetle ve ön koşulsuz olarak gecikmeden yeniden başlatma çağrısında bulunuyoruz.

Bakü ve Erivan’dan olumlu yanıt yok

Ancak Erivan ve Bakü’den gelen açıklamalar ateşkesin gündemlerinde olmadığına işaret ediyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, “Düşmanlıkların bu kadar yoğunlaştığı bir dönemde Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında bir zirve yapılmasından bahsetmek çok uygunsuz olur. Müzakereler için uygun ortam ve koşulların oluşması gerekiyor” diyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Ermenistan ordusunun Karabağ’dan çekilmesinin silahlı çatışmanın sona ermesinin tek şartı olduğunu belirtiyor.

Erdoğan: Barışın yolu Ermeni işgalcilerin geri çekilmelerinden geçiyor

Recep Tayyip Erdoğan (Fotoğraf: Reuters)

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugün özel oturumla toplanan Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerine hitap etti.

Erdoğan konuşmasında Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalara değinerek şunları söyledi:

Putin ve Macron’la bu konuyu görüştük. Ama netice olmadı. Artık netice zamanı. Azeri kardeşlerimiz de kendi göbeklerini kesmenin adımını attılar. Ermenilerin Karadağ’ı işgali ve sivil katliamlarına kör, sağır, dilsiz kalanların sergilediği tavrı ikiyüzlülüktür.

Azerbaycanlı kardeşlerimizin vatanlarını koruma mücadelesinde yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Ermeni işgalciler Azeri topraklarından çıkmadan çözüm olmaz. Azerbaycanlı kardeşlerimize tüm imkanlarımızla destek vermeyi sürdüreceğiz. Dağlık Karabağ’daki kalıcı barışın yolu Ermeni işgalcilerin geri çekilmelerinden geçiyor. Haydut Ermenistan’a destek verenleri ikaz ediyorum. Ermenistan yönetiminin her şeyi bir kenara bırakıp Türkiye’ye iftira atma gayreti de kurtaramayacak.


Karınca, BBC, DW, Agos, Duvar

Kime ‘ait’? Karabağ’ın dünü ve bugünü üzerine


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AYM'den 'çoklu baro'nun iptali talebine ret
Sonraki Haber
Gazeteci Eda Aktaş’a “sosyal mesafeye uymama” cezası