Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde toplam vaka sayısı 40 milyona yaklaştı

Covid-19 pandemisinde toplam vaka sayısı 40 milyona yaklaştı

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı bir milyon 105 bini, vaka sayısı da 39 milyonu aştı. Türkiye’de de ‘resmi’ verilere göre can kaybı ise 9 bin 153’e yükseldi. Vaka sayısındaki hızlı artışla birlikte özellikle Avrupa’da pek çok kısıtlama yeniden hayata geçiriliyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Belçika’da Covid-19 önlemleri: Tüm kafe ve barlar kapatılacak, gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak

Belçika’da artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle ülke genelinde bazı önlemler alındı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre alınan önlemler şöyle:

  • 19 Ekim Pazartesi gününden itibaren Belçika’daki tüm kafe, bar ve restoranlar 1 ay süreyle kapatılacak.
  • Restoranlar, saat 22:00’ye kadar paket servisi hizmeti sunabilecek.
  • Saat 20:00’den itibaren ülke genelinde alkollü içki satışı yasak olacak.
  • Yiyecek içecek sektörü için kapsamlı bir destek paketi hazırlanacak.
  • Ülke genelinde gece yarısından sabah saat 05:00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
  • Belçika’da yaşayanlara, sosyal kontak sınırlaması getirilecek. Her birey, kendi evi dışında sadece bir kişiyle temasına izin verilecek. Ev ziyaretleri, sosyal mesafe ve maske zorunluluğuna uymak koşuluyla en fazla 4 kişiyle sınırlanacak.
  • Çalışanların, işlerini mümkün olduğunca evden yapması istenecek. Evden çalışma olanağı olmayanlar, en güvenli koşullarda işbaşı yapacak.
  • Noel pazarları ile eskici pazarlarının kurumasına bu yıl izin verilemeyecek.Kültür ve spor faaliyetleri, en fazla 40 katılımcıyla sınırlı olacak.
  • Hastaneler de, 26 Ekim’e kadar yoğun bakım ünitelerinin en az yarısını korona hastaları için hazırlayacak.

Başbakan Alexander De Croo, “Biz Belçikalılar özgürlüğümüze düşkünüz ama sağlıksız özgürlük olmaz. O yüzden bu önlemlere şiddetle ihtiyaç var” dedi.


Bir doktor daha Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Turan Yıldırım, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Yıldırım’ın yaşamını yitirdiğini Türk Tabipleri Birliği (TTB), Twitter üzerinden duyurdu.

“Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çalışan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Turan Yıldırım’ı Covid-19 nedeniyle kaybettik. Ailesine ve tüm sağlık camiasına başsağlığı dileriz.”

Yıldırım’ın hayatını kaybetmesiyle Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren hekimlerin sayısı 51’e yükseldi.


DSÖ ‘şimdilik’ dedi: Covid-19 tedavisinde tek etkili ilaç ‘deksametazon’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde, video konferans yöntemiyle DSÖ pandemi uzmanlarıyla toplantı düzenledi.

DSÖ tarafından koordine edilen Covid-19 terapötiklerinin değerlendirildiği Dayanışma Denemesi’nin geçici sonuçlarına değinen Ghebreyesus, “Remdesivir” adlı antiviral ilaç, hidroksiklorokin ve AIDS tedavisinde kullanılan lopinavir/ritonavir bileşiminin, Covid-19 kaynaklı ölümler ve hastanede kalış süreleri üzerinde çok az etkisi olduğunu veya hiç etkisi olmadığının ortaya çıktığını belirtti.

Ghebreyesus, çıkan olumsuz sonuçlara rağmen DSÖ’nün Mart ayında 30 ülkede bulunan toplam 500 hastanede yaklaşık 13 bin gönüllünün katılımıyla başlattığı Dayanışma Denemesi’nin devam edeceğini aktardı.

Dayanışma Denemesi her ay yaklaşık 2000 hastayı bünyesine kattığını ve monoklonal antikorlar ve yeni antiviraller dahil olmak üzere diğer tedavilere devam edeceğini belirten Ghebreyesus, “Şimdilik, kortikosteroid deksametazon, Covid-19’u şiddetli geçiren hastalarda etkili olduğu ortaya çıkan tek terapötiktir” dedi.

Ghebreyesus, dünyada her yıl 3,5 milyona yakın şiddetli mevsimsel grip vakası ve 650 bin civarında da solunumla ilgili ölümler gerçekleştiğini anımsattı ve ekledi:

“Bu yıl, güney yarımkürede kış boyunca, Covid-19 için alınan önlemler nedeniyle mevsimsel grip vakaları ve ölümleri normalden daha azdı. Ancak aynı şeyin kuzey yarımküredeki grip mevsiminde de geçerli olacağını varsayamayız.”

Ghebreyesus, ayrıca grip aşısı talebinin arzın üzerine çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.


Bakan Koca: Beş ildeki vaka artışı Türkiye için risk

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzurum’da açıklamalarda bulundu.

“Yaza nispetle oldukça riskli olan sonbahar aylarına girdik” diyen Bakan Koca, kapalı alanlarda virüsün yayılım imkanının artacağını belirterek, “Grip virüsü de Corona virüsü gibi solunum yoluyla yayılıyor. Şayet Corona virüsü grip üzerinden yayılırsa salgınla baş etmek daha da zorlaşacaktır” diye konuştu.

Beş il

Salgının dünyanın bir yerinde yükselişe geçtiği zaman bunu diğer bölgelerin izlediğini ifade eden Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sizlerle bazı endişelerimi açıkça paylaşmış, 1 milyon 100 bini aşan sağlık çalışanımızla her zamankinden daha çok çaba içine girdiğimizi belirtmiştim.

“Bir ay öncesine kıyasla yayılımın önünü kestik. Fakat bu başarıyı İstanbul, Bursa, Kocaeli, Kahramanmaraş, Denizli gibi illerde de göstermeliyiz. Buralardaki artış elbette tüm Türkiye için risktir.”

Yüz yüze eğitimle vakalarda bir artış oldu”

Koca, soru-cevap bölümünde ise okulların yüz yüze açılmasından sonra vaka sayısında artış var mı sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Yüz yüze eğitimde açılan sınıflarımız oldu. Bu dönemde pozitif bulduğumuz vakalarda bir artış olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde yüz yüze eğitime geçmekten yanayız.

“Kademelendirmenin nasıl yapılması gerektiği, hangi sınıfların nasıl açılması gerektiğiyle ilgili Bilim Kurulu’nun bir değerlendirmesi olacak, sanırım önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde.”

“Hiçbir şey gizlenmiyor”

Sağlık Bakanı Koca, vaka sayılarının açıklanıp açıklanmayacağı konusunda ise “Pozitif bulduğumuz semptomu olmayan kişileri izole ediyoruz. Bu kişilerin filyasyonunu da yapıyoruz. Bu temaslıların da takibini 14 gün boyunca yapıyoruz. Kendi hallerine bırakmıyoruz. Pozitif olan herkes HES’e işleniyor. Bu anlamda hiçbir şey gizlenmiyor” dedi


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 73 kişi hayatını kaybetti, bin 812 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 344 bine yaklaştı.

16 Ekim Cuma günü Türkiye’de 117 bin 5 test yapıldığı ve bin 693 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 73 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 419 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 343 bin 955’e, toplam can kaybı ise 9 bin 153’e yükseldi.


Nedeni Covid-19 vakaları: Hatayspor – B. B Erzurumspor maçı ertelendi

Süper Lig’in 5’inci haftasında deplasmanda Hatayspor’a konuk olacak Erzurumspor, Twitter üzerinden Pazar günü (18 Ekim) oynanacak karşılaşmanın ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

“Türkiye Futbol Federasyonu’ndan kulübümüze gönderilen yazıya istinaden; toplamda 19 kişinin Covid-19 test sonuçları pozitif çıkan Hatayspor ile oynayacağımız 5. Hafta maçımız ileri bir tarihe ertelenmiştir. Bu vesileyle Hatayspor’a tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

Hatayspor’da 17 futbolcu, teknik direktör Ömer Erdoğan ve  kulüp çalışanının Covid-19 testlerinin sonucu pozitif çıkmıştı.


Fincancı: Covid-19 meslek hastalığı sayılsın

TTB yaşamını yitiren sağlık emekçileri için saygı duruşunda bulundu.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla ülke genelinde, Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitiren Aydın Tabip Odası Başkanı Esat Ülkü ve yaşamını yitiren tüm sağlık çalışanları için anma etkinlikleri kapsamında saygı duruşunda bulunuldu.

TTB Merkez Konseyi üyeleri ise Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte hizmet binasında basın toplantısı düzenledi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı Covid-19’un sağlık çalışanları için acilen, meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, “Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne, bize bildirilen 50’si hekim olmak üzere 113 sağlık emekçisini kaybettiğimizi üzüntüyle açıklıyoruz. Son bir haftada 9 sağlık çalışanını kaybettik 7’si de hekim. Son olarak iki gün önce çok değerli bir hekimimizi, bir tabip odası başkanımızı, Aydın Tabip Odası Başkanı Meslektaşımız Sevgili Op. Dr. Esat Ülkü gibi yeri kolay kolay doldurulamayacak çok kıymetli bir değerimizi daha kaybettik. Acımız sonsuzdur” dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve birçok uluslararası örgütün Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklama yaptığını anımsatan Fincancı, Türkiye’nin resmi olarak meslek hastalığı olarak kabul etmediğini vurguladı.


Bakan Koca: İstanbul ve Bursa başta olmak üzere vaka sayısında artış var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzurum’da bir basın toplantısı düzenledi.

Koca, “İstanbul ve Bursa başta olmak üzere bir haftadan beri ülke genelinde bir artış eğilimi olduğunu görüyoruz” dedi.

“Koronavirüs salgınına karşı yedi aydır gecesiz, gündüzsüz bir mücadele veriyoruz. Güçlü sağlık altyapımız, nitelikli ve fedakar sağlık çalışanlarımız, güçlü kamu kaynaklarımız sayesinde dünyadaki birçok ülkenin aksine bu felakete karşı direncimizi koruduk.”

“Salgın yönetiminde filyasyonun önemini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Dünyada bunu uygulayabilir nadir ülkelerden biri Türkiye. Tespit ettiğimiz her pozitif vakanın hasta olsun olmasın başkasına bulaştırma potansiyelini ortadan kaldırıyoruz. Semptomsuz taşıyıcıların temaslılarını bile izole ederek çemberi genişletiyoruz. Bulaşma zincirini kırmayı başardık.”


Dünya çapında can kayıpları bir milyon 100’ü aştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 39.176.103
  • Can kayıpları: 1.102.946
  • İyileşenler: 29.379.089
  • Aktif vakalar: 8.694.068

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (8.216.315)
  • Hindistan (7.370.468)
  • Brezilya (5.170.996)
  • Rusya (1.354.163)
  • İspanya (972.958)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (222.717)
  • Brezilya (152.513)
  • Hindistan (112.161)
  • Meksika (85.285)
  • Britanya (43.293)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Kobani’ soruşturmasından tutuklanan siyasetçilerin tutukluluk itirazlarına ret
Sonraki Haber
Fransa'da saldırı: Bir öğretmen öldürüldü