Ana SayfaDünyaDoğu Akdeniz gerilimi: Türkiye’ye tepkiler yükseliyor, kim ne diyor?

Doğu Akdeniz gerilimi: Türkiye’ye tepkiler yükseliyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Oruç Reis sismik araştırma gemisi için yeni bir NAVTEX yayımlamasıyla faaliyetlerini yeniden başlatması Doğu Akdeniz’de gerilimi yükseltti. ABD Dışişleri “Türkiye’nin açıklaması, bölgedeki gerginlikleri tek taraflı olarak tırmandırmakta” derken, Almanya Dışişleri Bakanı Maas da Ankara’nın adımını “dehşet verici” diye niteledi. Yunanistan ise AB yaptırım kararının öne alınmasını istedi.

Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i yeniden Doğu Akdeniz’e gönderme kararının ardından tansiyon yeniden yükseliyor.

Ankara, Eylül ayı ortalarında Antalya Limanı’na dönen sismik araştırma gemisi Oruç Reis için yeni bir NAVTEX* (denizcilere duyuru) mesajı yayımlamıştı.

Geminin yeni görevi 22 Ekim’e kadar sürecek. İlan edilen yeni NAVTEX, Kaş’ın karşısındaki Yunanistan’a ait Meis Adası’nın güneyinde kalan alanı da kapsıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, yeni NAVTEX ilanı üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 11 Ekim günü, Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın hak sahibi olduğunu savunduğu bölgelerde araştırma faaliyetlerini yeniden başlatılacağı yolundaki açıklamasının “esefle karşılandığını” kaydetti.

Açıklamada, “Türkiye’nin açıklaması, bölgedeki gerginlikleri tek taraflı olarak tırmandırmakta ve NATO müttefiklerimiz Yunanistan ve Türkiye arasında kritik öneme sahip ön görüşmelerin yeniden başlamasını kasten zorlaştırmaktadır” ifadelerine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus tarafından yapılan açıklamada ayrıca, “Zorlama, tehditler, korkutma ve askeri faaliyetler, Doğu Akdeniz’deki gerginlikleri gidermeyecektir. Türkiye’yi bu planlı kışkırtıcı hamleyi sona erdirmeye ve Yunanistan’la derhal ön görüşmelere başlamaya çağırıyoruz. Tek taraflı adımlar güven inşa edemez ve kalıcı çözümler üretemez” denildi.

Almanya: Son derece dehşet verici

Türkiye ile Yunanistan arasında arabuluculuk yapan Almanya da, Oruç Reis’in tekrar aynı bölgeye gönderilmesinden rahatsız olduğunu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Atina’dan sonra gerçekleştireceği açıklanan Ankara ziyaretini iptal etmesiyle gösterdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Salı günü Yunanistan’a yaptığı ziyarette Türkiye’nin bu adımını “son derece dehşet verici” bulduğunu belirtti.

Türkiye’nin bu eyleminin “en azından bir süreliğine diyaloğu imkansız hale getirdiğini” söyleyen Maas, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile doğrudan görüşmeleri provokasyonlar yoluyla zorlaştırdığı eleştirisinde bulundu.

Maas, AB’nin Türkiye politikasını gözden geçirmesi ve olası yaptırımlar için Aralık ayı ortasına kadar bir süre tanıdığına işaret etti.

Yunanistan’dan Türkiye’ye yaptırım atağı

Atina ise yaptırımlar konusunda daha hızlı adım atılmasını talep etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Maas ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynakları konusunda yaşanan anlaşmazlığın giderilmesi için diyalog istemediğini tavırlarıyla gösterdiğini ve daha ziyade diyaloğu baltalamaya çalıştığını savundu.

Dendias, “Maalesef Türkiye’yi nasıl yeniden yola sokabileceğimizi önlemleri masaya yatırarak göstermek durumundayız” diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis konuyu Perşembe ve Cuma günleri düzenlenecek AB liderler zirvesinde gündeme getireceğini açıklamıştı.

Avrupa Birliği içinde Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Fransa, Türkiye’ye yaptırımların devreye sokulmasından yana.

Ankara’dan Washington’a yanıt

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus’un açıklamasına Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’dan yanıt geldi.

Aksoy, şunları söyledi:

Doğu Akdeniz’de Yunan/Rum ikilisinin maksimalist deniz yetki alanı iddialarını temsil eden Sevilla Haritası’nın hukuki geçerliliğinin olmadığını açıklayan ABD’nin, Oruç Reis’in Türkiye’nin kıta sahanlığında sürdürdüğü sismik araştırma faaliyetlerini eleştirmesi ciddi bir tutarsızlıktır. Bu tutarsızlık, bazı AB ülkelerinin açıklamalarında da gözlemlenmektedir. Ege ve Akdeniz’de gerginliği artıran taraf Türkiye değil, GKRY ve Yunanistan’dır. Nitekim, Yunanistan’ın 12 Eylül tarihinden bu yana gerginliği tırmandıran faaliyetleri Bakanlığımız tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştır.


Karınca, Amerika’nın Sesi, DW Türkçe, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 38 milyonu aştı
Sonraki Haber
İnternet özgürlüğü raporunda HES uygulaması detayı