Ana SayfaDünyaFransa ve Almanya’dan Türkiye’ye bir hafta süre

Fransa ve Almanya’dan Türkiye’ye bir hafta süre

HABER MERKEZİ – Fransa ve Almanya dışişleri bakanları, Oruç Reis sismik araştırma gemisini bir kez daha Doğu Akdeniz’e gönderen Türkiye’yi uyardı ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye göstereceği tepkiyi belirlemek için bir hafta daha bekleyeceğini duyurdu.

Türkiye’nin 13 Eylül’de ‘bakım’ için Antalya limanına çektiği sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i faaliyetlerini sürdürmesi için Doğu Akdeniz’e geri göndermesine ilişkin peş peşe tepkiler geliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı dün konu hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki araştırma faaliyetlerine yeniden başlamasını “provokasyon” olarak nitelendirmiş ve bu adımdan vazgeçmeye çağırmıştı.

‘Türkiye provokatif eylemlerde bulunuyor’

Bugün Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Paris’te Alman ve Polonyalı mevkidaşlarıyla düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Fransız bakan, “Bizim için şurası açık ki Türkiye sürekli provokatif eylemlerde bulunuyor. Bunlar, kabul edilemez eylemler” dedi.

Le Drian artık topun Ankara’da olduğunu, ancak Avrupa Birliği’nin de Türkiye diyaloga yanaşmazsa “güç dengesini değiştirmeye hazır olduğunu” söyledi.

‘Bir hafta bekleyeceğiz’

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye’nin Oruç Reis’i yeniden Doğu Akdeniz’e gönderme kararının “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

AB’nin yaptırım uygulama ihtimaline yönelik bir soruyu da cevaplandıran Maas, Brüksel’in, Türkiye’ye göstereceği tepkiyi belirlemek için bir hafta daha bekleyeceğini söyledi.

Heiko Mass ve Le Drian Paris’te bir araya geldi.

Maas şöyle konuştu:

Yapılması beklenen görüşmeler iki kez gerçekleşmedi ve şu an ne zaman olacağını da bilmiyoruz. Önümüzdeki bir hafta içinde bir ilerleme olup olmadığını görmek için beklemeliyiz. Akabinde de AB’nin nasıl bir tutum benimsemesi gerektiğini göreceğiz.

Almanya arabulucu olmuştu

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki Oruç Reis gemisini, 24-25 Eylül’de yapılması planlanan ancak daha sonra 1-2 Ekim’e ertelenen AB liderler zirvesinden 10 gün önce “rutin bakım çalışmaları” gerekçesiyle Antalya Limanı’na geri çekmişti.

1-2 Ekim’deki zirvede Almanya’nın da çabalarıyla Türkiye ile ilişkilerin gözden geçirilmesi ve yaptırımlar konusunda kararın Aralık ayındaki zirveye ertelenmesi sağlanmıştı.

Berlin, Doğu Akdeniz sorununun çözümü için Ankara ve Atina arasında arabuluculuk yapıyordu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan: Ne erken seçimi ya?
Sonraki Haber
Gazeteci Sabiha Temizkan'ın davasında karar 22 Ekim'de