Ana SayfaKültür-SanatBir sergi: Hassas Müdahale

Bir sergi: Hassas Müdahale

HABER MERKEZİ – Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi “Hassas Müdahale” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Ahmet Ergenç’in küratörlüğündeki sergi, Sevinç Altan’dan İhsan Oturmak’a, Serpil Odabaşı’ndan Selim Süme’ye, Fatoş İrven’den Zehra Doğan ve Neriman Polat’a dek 32 sanatçıyı buluşturuyor. 19 Ocak 2021 tarihine kadar devam edecek sergi, Covid-19 önlemleri nedeniyle önceden randevu alınarak gezilebilir.

Kıraathane’nin “Milliyetçilik Tartışmaları” programı kapsamında düzenlediği sergi dizisinin üçüncüsü “Hassas Müdahale”, Beyoğlu’ndaki İstanbul Edebiyat Evi’nde.

Ahmet Ergenç’in küratörlüğündeki sergi, 32 Türkiyeli sanatçıyı buluşturuyor.

11 Aralık 2020’de açılışı yapılacak olan “Hassas Müdahale” 19 Ocak 2021’e kadar İstanbul Edebiyat Evi binasında randevulu olarak izlenebilecek.

Ayrıca serginin kapsamlı bir video sunumu da Kıraathane’nin YouTube kanalında olacak.

Sergi tanıtımından

Hassas Müdahale, Türkiye’deki milliyetçi söylemin yeniden üretildiği imge ve aygıtları (bayrak, dil, marş, müfredat vs.) sorunsallaştırıp, milli ya da ulusal anlatının ve militer söylemlerin yerine daha açık-uçlu bir anlatı kurmayı deneyen işleri bir araya getiriyor.

Milli kimlik politikalarının ardındaki ideolojik varsayım ve mitleri açığa çıkaran bir müdahaleler alanı (hassas müdahale) olarak tasarlanan bu serginin temel amaçlarından biri de ‘hassasiyet’ denilen şeyi ve bu hassasiyetin ardındaki kültürel-politik şiddeti tartışmaya açmak ve bir bakıma da yapısöküme uğratmak.

Toplumsal ideolojik yapıyı oluşturan çeşitli şiddet biçimlerini (dilsel, siyasi, fiziksel, cinsel ya da ontolojik şiddet) ve ideolojik aygıtları (okul, askeriye, aile, medya vs) ortaya koymayı deneyecek olan bu sergi, şiddet ve ‘kimliklendirme’ mekanizmalarını doğallaştıran ideolojik söylemler katmanını da Benjamin’in ifadesiyle ‘tersinden taramayı’ deneyecek.

Bu serginin bir diğer amacı da sanat ve politika arasındaki ilişkinin ve sanatın bir “söylem mücadelesi alanı” olarak alternatif bir yaşam fikri ve siyasal ufuk kurma gücünü yeniden hatırlayıp, tartışmaya açmak olacak.

Sergideki sanatçılar

Hale Tenger, Sevinç Altan, Memed Erdener, Neriman Polat, Şener Özmen, Fulya Çetin, Vahap Avşar, Berat Işık, Serpil Odabaşı, Yusuf Sevinçli, Zehra Doğan, Lara Lakay, Didem Erbaş, Bengü Karaduman, Fatoş İrven, Levent Duran, Ece Eldek, Özden Demir, Selim Süme, Ekin Keser, Mehmet Çeper, İhsan Oturmak, Eda Emirdağ, Ferhat Özgür, Baran Çağınlı, Murat Gök, Cihat Duman, Hüseyin Aksoy, Remzi Sever, Larissa Araz, Murat Tosyalı, Elif Özen

  Çıkış ile umutsuzluk arasında: Şener Özmen ile 'mekansız' sohbet
  'Kaosa biçim vermekten ziyade biçime kaos katmak' – Sevinç Altan



Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 68 milyonu aştı
Sonraki Haber
Evli olduğu kadını öldüren Tanju Acar tutuklandı