Ana SayfaDünyaNATO toplantısında Pompeo ile Çavuşoğlu arasında tartışma iddiası

NATO toplantısında Pompeo ile Çavuşoğlu arasında tartışma iddiası

HABER MERKEZİ – NATO toplantısında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun karşılıklı suçlamalarda bulunmasıyla tartışma çıktığı, aralarında Fransa’nın da bulunduğu bazı müttefiklerin Türkiye’ye karşı tavır aldığı ileri sürüldü.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) üye ülkelerin dışişleri bakanlarının iki gün sürecek toplantısı dün (1 Aralık) başlamıştı.

Toplantı bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle video konferans yöntemiyle gerçekleşiyor.

DW Türkçe’nin ABD medya kuruluşu Politico’dan aktardığına göre, dünkü toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında sözlü tartışma yaşandı.

Pompeo’nun Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de müttefikleriyle tansiyonu yükselttiği ve S-400 hava savunma sistemlerini satın alarak Rusya’ya hediye verdiği suçlamalarında bulunduğu, bunun üzerine Çavuşoğlu’nun da Pompeo’yu Avrupalı müttefikleri telefonla arayarak Türkiye’ye karşı kışkırtmak, bölgesel sorunlarda Yunanistan’a körükörüne destek vermek ve Ankara’ya Patriot hava savunma sistemleri satmaya yanaşmamakla suçladığı kaydedildi.

Çavuşoğlu’nun ayrıca “Türkiye IŞİD’e karşı savaşırken ABD’nin Suriye’deki Kürt örgütleri desteklediği” suçlamasında bulunduğu, Dağlık Karabağ konusunda da ABD ve Fransa’nın Ermenistan’ın yanında yer alarak durumu kötüleştirdiğini söylediği belirtildi.

“İttifak içinde uyumu sağlamak imkansız hale gelir”

Haberde, aralarında Fransa’nın da bulunduğu bazı müttefiklerin ise Türkiye’ye karşı Pompeo’ya destek verdiği, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Ankara’nın tutumunu kınayarak “Türkiye Rusya’nın saldırgan müdahaleciliğine göz kırparsa ittifak içinde uyumu sağlamak imkansız hale gelir” görüşünü dile getirdiği belirtiliyor.

Yine haberde Çavuşoğlu’nun NATO’nun Libya’da rol alması yönünde yinelediği çağrının diğer üyelerce reddedildiği, Türkiye’ye Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümetini desteklemek için ülkeye silah ve paralı asker göndererek çatışmaları kızıştırdığı suçlaması yöneltildiği aktarıldı.

Söz konusu yaşanan bu tartışma ile ilgili NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktığı bildirildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
RTÜK’ten Habertürk'e ‘devletin ordusu Katar'a satılmış’ cezası
Sonraki Haber
Şişli Belediye Başkan Yardımcısı dahil yedi kişi tutuklandı