Ana SayfaEğitimBoğaziçili akademisyenler Melih Bulu’ya sırtlarını döndü

Boğaziçili akademisyenler Melih Bulu’ya sırtlarını döndü

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan AKP’li Melih Bulu’yu protesto eden üniversitenin akademisyenleri, devir-teslim töreninde tepki amacıyla sırtlarını döndü.

AKP’nin kuruluşunda görev alan, en son milletvekili aday adaylığını koyan Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına tepkiler devam ediyor.

Melih Bulu için bugün üniversitede düzenlenen devir-teslim töreni, Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenler tarafından protesto edildi.

Akademisyenler, devir-teslim töreninin yapıldığı Rektörlük binasına arkalarını döndü.

Akademisyenler, protestonun ardından dünkü eyleme katıldıkları için gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi.

Öğrencilerin yaptığı canlı yayına katılan akademisyenlerden Esra Mungan, “Ya hep beraber ya hiçbirimiz. Bunun başarmanın başka yolu yok” diye konuştu.

Atamaya yönelik protestolarda tüm Türkiye’den öğrencilerin desteklerini hissettiklerini ve pes etmeyeceklerini söyleyen Mungan, “Mücadeleye devam edeceğiz. Kolay bir mücadele olmayacak. Okul bunu 80’li yıllarda askeri cuntada da yaşamıştı. Çok öfkeliyiz” diye konuştu.

Ne oluyor?

Geçtiğimiz hafta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beş üniversiteye rektör atamıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın yerine Prof. Dr. Melih Bulu getirildi.

Bulu’nun, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına başta öğrenciler olmak üzere çeşitli kesimlerin tepkisine neden oldu.

Sosyal medyada “#KayyumRektörİstemiyoruz” etiketi ile kampanya başlatan üniversite öğrencileri, 4 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya gelerek, Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto etti.

“Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları atan öğrenciler, kampüs içindeki çeşitli eylemlerinin ardından rektörlüğe yürümek istedi ancak polis şiddetine maruz kaldı. Ayrıca polis, öğrencilerin rektörlüğe giremesin diye Boğaziçi Üniversitesi’nin kapısına da kelepçe taktı.

Bu sabah eyleme katılan öğrencilere dönük ev baskınlarında en az 17 öğrenci gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 28 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu duyuruldu.

  Üniversitelilere 'Boğaziçi' operasyonu: En az 17 gözaltı

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri yayımladıkları yazılı açıklamada, “Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” diye vurgulamıştı.

Eğitim Sen de yaptığı açıklamada, “Rektörünü dahi seçemeyen üniversitelerimiz, siyasi iktidarın her türlü tasarrufuna açık hale getirilmiştir” ifadesini kullanmıştı.

Prof. Dr. Melih Bulu ise tepkilerin ardından yaptığı ilk açıklamasında ‘Unutmayalım ki hepimiz aynı gemideyiz’ demişti.

  Boğaziçi ayakta: Kayyum gidecek, biz kalacağız
  Boğaziçi'ne atanmasına tepkiler sürüyor, Melih Bulu'dan ilk açıklama



Önceki Haber
Hakkari Belediye Eşbaşkanı Karaman'a tahliye
Sonraki Haber
Bir yıldır yanıt bekleyen soru: Gülistan Doku nerede?